Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,


Είναι τώρα η ώρα ευθύνης για όλους μας. Για κάθε εκπρόσωπο του Ελληνικού λαού, για κάθε βουλευτή που εξελέγη στις 16 Σεπτεμβρίου. Είναι η ώρα να εκφραστεί και να αποφασίσει υπεύθυνα για την πορεία της Ελλάδας, της πατρίδας. Ή θα συνεχίσει η Ελλάδα τον κατήφορο ή θα αλλάξει πορεία. Θα ανατρέψει τα κακώς κείμενα. Θα ξαναδώσει ελπίδα στον ελληνισμό.


Έξι μήνες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προδώσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Αισθάνεται ο Έλληνας αιχμάλωτος μιας κυβέρνησης, που τον διέψευσε και τον διαψεύδει καθημερινά. Αισθάνεται αιχμάλωτος των προβλημάτων, που τον κατακυριεύουν σε κάθε στροφή της ζωής του.

Αισθάνεται αιχμάλωτος και έρμαιο των εξελίξεων, απροστάτευτος μπροστά στα φαινόμενα που έρχονται. Ανοχύρωτη πολιτεία, ανοχύρωτος πολίτης, ανοχύρωτη Ελλάδα.


Το βασικό δικαίωμα στην αξιοπρεπή σύνταξη υπονομεύεται με την κακοδιαχείριση, τη λεηλασία των Ταμείων και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που αναδιανέμει πλούτο υπέρ των πλουσίων και εις βάρος των μεσαίων και φτωχότερων Ελλήνων.


Το εισόδημα κάθε μέσου Έλληνα και Ελληνίδας για κάθε νοικοκυριό υπονομεύεται συστηματικά με την ακρίβεια, τις αυξήσεις των τιμών στις ΔΕΚΟ, την άδικη και άνιση φορολογία, την υπερχρέωση των νοικοκυριών στις τράπεζες, που έχουν τα μεγαλύτερα υπερκέρδη στην ιστορία τους.


Η ελπίδα για τη νέα γενιά εξανεμίζεται στο κόστος των φροντιστηρίων, στην προοπτική της ανεργίας, στην πραγματικότητα της ανασφάλιστης εργασίας και της πελατειακής σχέσης με τους διάφορους παράγοντες της κυβέρνησης.


Οι πληγές απ' τις πυρκαγιές παραμένουν χαίνουσες, ανοιχτές, σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι στις περιοχές της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής, της Εύβοιας, ενώ το Λεκανοπέδιο απειλείται από τις οικολογικές καταστροφές των δασών, των υδάτινων πόρων, αλλά και από την απρογραμμάτιστη οικοδομική δραστηριότητα.


Η κυβέρνηση, κάτω από τον ψεύτικο τίτλο της μεταρρύθμισης, ξεπουλά και τα τελευταία περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου. Και δεν είναι απλά «ασημικά». Είναι ζωτικές επιχειρήσεις, που διασφαλίζουν βασικά εθνικά εργαλεία προγραμματισμού και που εγγυώνται βασικά αγαθά και ασφάλεια στην ενέργεια και στις τηλεπικοινωνίες.


Είναι, επίσης, ο πλούτος του φυσικού και παραδοσιακού μας οικιστικού περιβάλλοντος που, με τα νέα χωροταξικά σχέδια, καταστρέφεται χάριν πρόσκαιρων κερδών κάποιων κερδοσκόπων. Αφελληνίζεται η ελληνική οικονομία, η χώρα μας. Χάνουμε έτσι ακόμα και κυριαρχικά μας δικαιώματα με την πολιτική σας, ενώ οι μεσάζοντες και το παρασιτικό κεφάλαιο γιορτάζουν με τις ευλογίες της Νέας Δημοκρατίας.


Η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια, μετατρέπονται σε χώρους κερδοσκοπίας εις βάρος του μέσου Έλληνα, ενώ ο δημόσιος τομέας σκόπιμα υποβαθμίζεται από την κυβέρνησή σας, με την υποχρηματοδότηση, την αναξιοκρατία, την πελατειακή διαχείριση και την ασυδοσία.


Μπροστά σε όλα αυτά τα φαινόμενα, αισθάνεται ανοχύρωτος ο Έλληνας, απροστάτευτη η Ελληνίδα, πληγωμένη η Ελλάδα. Και στη διεθνή σκηνή, η κυβέρνηση αυτή, μάς πηγαίνει από το ένα αδιέξοδο στο άλλο, χωρίς στρατηγική, χωρίς σχέδιο, χωρίς τόλμη, χωρίς θάρρος, χωρίς αποτέλεσμα. Λέμε απλά: Ως εδώ και μη παρέκει.


Δεν είναι αυτό που ζήτησε ο Ελληνικός λαός στις 16 Σεπτεμβρίου. Ζήτησε την αξιοπρέπειά του. Ζήτησε την ασφάλειά του. Ζήτησε την αξιοκρατία. Ζήτησε να αλλάξει η λειτουργία του κράτους. Ζήτησε τον σεβασμό.


Και εσείς, του προσφέρετε καθημερινά σκάνδαλα. Σκάνδαλα που βάναυσα θίγουν το φιλότιμο όλων μας. Και αδυνατείτε να τα συγκαλύψετε και φοβάστε να τα αποκαλύψετε και, έτσι, παραμένουμε σε ένα βούρκο, που όλους μάς ταπεινώνει και όλους μάς πληγώνει.


Οι θεσμικές παρεκτροπές σας στη Δικαιοσύνη, στο Κοινοβούλιο, στα Σώματα Ασφαλείας, με την ποινικοποίηση του συνδικαλισμού, η συνεχής σας προσπάθεια να ελέγξετε, με προμήθειες, με μυστικά ή άλλα κονδύλια, με χρήματα του Υπουργείου Πολιτισμού – εκεί βλέπετε τον πολιτισμό – και άλλων, τα ΜΜΕ, τις τηλεοράσεις και την πολιτική ζωή του τόπου, αποτελούν απειλή απέναντι στο δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη να εκφράζεται ελεύθερα και να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία.


Η χώρα δεν μπορεί να πληγώνεται άλλο. Ο Έλληνας και η Ελληνίδα έχουν δικαίωμα να ελπίζουν. Αυτή την ελπίδα διεκδικούμε να δώσουμε ξανά στην Ελλάδα. Μία διαφορετική Ελλάδα, που προστατεύει και θωρακίζει τα συμφέροντα του ελληνισμού. Που ενώνει, αντί να πολώνει και να διχάζει. Που αναδεικνύει την αξία, και όχι την εξουσία. Που προωθεί τους ικανούς, και όχι τους αρεστούς. Που δίνει βάρος στην ανθρωπιά, και όχι στην απαξίωση. Μία Ελλάδα των αξιών.


Για τους λόγους αυτούς, κ. Πρόεδρε, καταθέτω πρόταση δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τη διαμορφωμένη πεποίθηση των Ελλήνων πολιτών.


Καταθέτω την πρόταση δυσπιστίας, εκ μέρους ολόκληρου του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, με τη βεβαιότητα ότι εκφράζουμε έτσι την συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού."


Δεν υπάρχουν σχόλια: