Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΝΕΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΝΟΕΣ!

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το Κίνημα μας βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις διαδικασίες διαβούλευσης και διαλόγου ενόψει του 8ου Συνεδρίου μας. Είναι προφανές ότι αυτή η προσυνεδριακή διαδικασία διαφέρει από όλες τις προηγούμενες. Είναι μια διαδικασία που έχει ως επίκεντρο τις ιδέες και την πολιτική και ως στόχο την επανίδρυση και αναγέννηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η οποία έρχεται ως αίτημα ολόκληρης της Ελληνικής κοινωνίας. Επανίδρυση που θα μας συνδέσει εκ νέου με τις ιδεολογικές, πολιτικές και κοινωνικές μας ρίζες και Αναγέννηση που θα μας δώσει μια νέα ώθηση και ένα νέο περιεχόμενο στην σχέση μας με τον λαό και την κοινωνία. Ένα συνέδριο που έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο στην οποία δοκιμάζονται τόσο οι θεσμοί όσο και οι τοπικές κοινωνίες.
Βρισκόμαστε λίγο μετά τις εκλογές και για πρώτη φορά, σε τόσο σύντομο χρόνο, βιώνουμε μια πρωτοφανή κρίση αξιών και θεσμών με επίκεντρο την κορυφή της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. Η κρίση που ζούμε ακουμπάει τα θεμέλια του πολιτικού συστήματος, αφού για πρώτη φορά δίνεται η αίσθηση ότι ακόμα και θεσμοί, όπως η Δικαιοσύνη και Τύπος, αντίστοιχα, φαίνεται να εμπλέκονται στην προσπάθεια συγκάλυψης και αποπροσανατολισμού.
Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση θα πρέπει να προβληθεί το νέο ΠΑΣΟΚ το οποίο χρειάζεται να κάνει τη δική του υπέρβαση ξεπερνώντας την εσωστρέφεια του, τις αδιέξοδες αντιπαραθέσεις και αναλαμβάνοντας δράσεις και πρωτοβουλίες χωρίς αποκλεισμούς.. Το νέο αυτό ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αναδείξει τον πλούτο των αρχών και των αξιών του, το διαυγές περιεχόμενο των πολιτικών του και το ξεκάθαρο και δεσμευτικό πλαίσιο των προγραμματικών του θέσεων.
Επιβάλλεται άμεσα να αναδείξει με τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο τις διαφορές του σε πολιτικές και θέσεις από τη Νέα Δημοκρατία και τη κοινοβουλευτική αριστερά και απαντήσει με πειστικό τρόπο σε αυτούς που έντεχνα κάνουν τα όρια θολά και συγκεχυμένα.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είναι απλά ένα κόμμα που διεκδικεί ή περιμένει την εξουσία ως αυτοσκοπό ούτε ένας συντεταγμένος μηχανισμός, όπου η προοπτική της εξουσίας αποτελεί την «κολλητική» του ουσία. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα λαϊκό κίνημα. Είναι το οργανωμένο πολιτικό «τέκνο» ιδεών, οραμάτων και αγώνων, που έδωσαν οι μεταπολεμικές γενιές της πατρίδας μας.
Το νέο ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει να γίνει καταλύτης και μέσο μιας νέας κοινωνικής δύναμης πολιτών που θα αντιταχθούν στην ευημερία των αριθμών που θυσιάζουν στο βωμό του κέρδους την οικολογική καταστροφή, τη στέρηση των πολιτικών, κοινωνικών, και συνδικαλιστικών ελευθεριών, την διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και τη διάσπαση των κοινωνικών δεσμών και διασυνδέσεων, την ειρήνη και την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής.

Εμείς μια ομάδα πανεπιστημιακών δασκάλων, νέων επιστημόνων και φοιτητών θέλουμε το το σύντομο αυτό κείμενο μας να επισημάνουμε την αλλοιωμένη εικόνα του ΠΑΣΟΚ που προβάλουν μέρος του τύπου και των μέσων ενημέρωσης στην οποία παρουσιάζεται ένα αδρανοποιημένο ΠΑΣΟΚ που αναλίσκεται σε εσωτερικούς ανταγωνισμούς που τα πρόσωπα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Η εικόνα αυτή που δυστυχώς καταφέρνει να βρίσκει έδαφος στην νησιωτική περιφέρεια που ζούμε απαιτεί το ΠΑΣΟΚ να γίνει ένας πολιτικός φορέα που μπορεί να ενημερώνει, ευαισθητοποιεί και κινητοποιεί μέλη, φίλους και πολίτες στην κατεύθυνση μιας ενεργητικής στάσης και πρακτικής στην πολιτική και στους θεσμούς. Είναι προφανές ότι χρειάζεται μια άλλη οργάνωση, δομές και διαδικασίες που θα εμπνεύσουν νέα πρόσωπα και δυνάμεις που θα κινηθούν στις κατευθύνσεις που πρέπει να ορίσει το επικείμενο συνέδριο μας.
Η πορεία δεν είναι εύκολη αφού οι από χρόνια υιοθετημένες παραδοσιακές πρακτικές και πολιτικές έχουν διαποτίσει αρκετά στελέχη και μέλη του κινήματος μας που συχνά αναλώνονται σε άγονες αντιπαραθέσεις, οργανωτίστικους ανταγωνισμούς και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, τόσο στην πολιτική τους «δράση», όσο και στην λειτουργία του Κινήματος. Έτσι αρκετοί ενεργοί πολίτες διαπιστώνουν να μεγαλώνει καθημερινά η απόσταση του Κινήματος μας από τις ανάγκες τους, τους προβληματισμούς τους, τις επιδιώξεις τους. Μια απόσταση που φαίνεται να δημιουργείται όχι από την μη δράση της «ηγετικής» ομάδας, αλλά από την απαξίωση των αποκεντρωμένων οργάνων, που βρίσκονταν και βρίσκονται υπό καθεστώς γενικευμένης αδράνειας και απραξίας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ο προσυνεδριακός μας διάλογος οφείλει να ανατρέψει αυτή την εικόνα. Αυτό οφείλει να λειτουργήσει ως μοχλός απελευθέρωσης νέων δυνάμεων απαλλαγμένο από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και οργανωτικούς ανταγωνισμούς. Εμείς τα μέλη του οφείλουμε να γίνουμε η αλλαγή και η ελπίδα των πολιτών. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είναι μια απροσδιόριστη έννοια και ένας άϋλος μηχανισμός. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είμαστε εμείς και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης και το μέλλον της χώρας.
Προτείνουμε:
· Οι ΝΟΕΣ να λειτουργήσουν ως πόλος διάχυσης των μηνυμάτων του συνεδρίου και να ενισχύσουν την αυτοοργάνωση και την αναγέννηση, χωρίς να αναπαραγάγουν παραδοσιακά και συμβατικά μοντέλα λειτουργίας κάτω από την επίδραση συσχετισμών, που φοβόμαστε ότι εξακολουθούν να επιβιώνουν μέσα σε αυτές.
· Οι ΝΟΕΣ θα πρέπει να καταρτίσουν προγράμματα επικοινωνίας και διαλόγου με τους πολίτες ενθαρρύνοντας και ενισχύοντας πρωτοβουλίες νέων επιστημόνων και κοινωνικών ομάδων που θα μεταφέρουν το μήνυμα του συνεδρίου στις πιο απομεμακρυσμένες περιοχές της πατρίδας μας.
Οι συναντήσεις με τους πολίτες, φίλους και μέλη κεντρομόλα και αφού αναλυθούν από τις ΝΟΕΣ θα πρέπει να προωθηθούν ως πολιτικό απόσταγμα πληροφοριών και αιτημάτων στα δίκτυα και στις ομάδες εργασίας, ώστε να μεταγλωττισθούν σε πολιτικές θέσεις και απόψεις.
Το 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ας αφήσει νέες δυνάμεις και νέα πρόσωπα για να εμπνεύσουν ένα νέο όραμα στους πολίτες. Ας αφήσει νέα πρόσωπα να πρωτοστατήσουν σε μια νέα πορεία με το λαό για μια δίκαιη, σύγχρονη και ισχυρή χώρα και κοινωνία.
Ας κάνουμε μια καινούρια αρχή ξεχνώντας τον «κακό» μας εαυτό και σε σύγκρουση με το παρελθόν που έφθειρε τις αρχές μας και απαξίωσε τις ιδέες μας. Ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε το στόχο, ο λαός του ΠΑΣΟΚ έδωσε την εντολή, εμείς επιβάλλεται να γίνουμε οι καθημερινοί και φανεροί υπηρέτες αυτών των επιλογών.
Όσοι κουράστηκαν, όσοι συμβιβάστηκαν, όσοι αλλοτριώθηκαν, αλλά και όσοι καιροσκοπούν, όσοι «υπολογίζουν» και όσοι ασκούνται σε σενάρια κρίσης, ας παραμερίσουν.

Λιονής Χρήστος, μέλος Γραμματείας ΚΟΕΣ
Πετράκης Μανώλης, μέλος ΚΟΕΣ
Ραψομανίκης Γιάννης, μέλος ΚΟΕΣ - μέλος Εθνικής Αντιπροσωπείας Ν. ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Μακρυγιαννάκη Ειρήνη, μέλος Γραμματείας ΝΟΕΣ Ηρακλείου
Στειακάκης Ζαχαρίας, μέλος ΝΟΕΣ Ηρακλείου
Κοσσυφίδης Νίκος, μέλος ΝΟΕΣ Ηρακλείου
Καραδημητρίου Μιχάλης, μέλος Πρωτοβουλίας Νέων Επιστημόνων – μέλος ΝΟΕΣ Ηρακλείου
Σιδερής Παναγιώτης, μέλος ΝΟΕΣ Ηρακλείου
Καλαϊτζάκης Δημήτρης, μέλος ΝΟΕΣ Ηρακλείου
Σφακιανάκης Θοδωρής, μέλος ΝΟΕΣ Ηρακλείου
Ρόσσα Φίλιππος, μέλος ΝΟΕΣ Ηρακλείου
Θεοδωρόπουλος Γιάννης, μέλος ΝΟΕΣ Ηρακλείου
Αγκανάκης Παναγιώτης, μέλος ΝΟΕΣ Ηρακλείου
Γογγολίδης Βαγγέλης, μέλος ΝΟΕΣ Ηρακλείου
Χαρισηάδης Θάνος, μέλος ΝΟΕΣ Ηρακλείου
Μπαντούνας Νίκος, μέλος ΝΟΕΣ Ηρακλείου
Cebotari Igor, μέλος ΝΟΕΣ Ηρακλείου
Ελευθεριάδου Βίκυ, μέλος ΝΟΕΣ Ηρακλείου
Βογιατζής Γιάννης, μέλος ΝΟΕΣ Ηρακλείου
Πρασιανάκης Γιώργος, μέλος Σ.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δήμου Κόφινα
Λυπάκη Κυριακή, μέλος Σ.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δήμου Βιάννου
Στεργιόπουλος Γιώργος, μέλος Σ.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νοτ. Συνοικιών Δήμου Ηρακλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: