Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2008

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Φίλες και φίλοι,
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Καλώς ορίσατε σε αυτή τη διαδικασία. Σας κάλεσα εδώ, σήμερα, για να κάνουμε μαζί μια νέα αρχή. Αυτό που ζητάει η Ελλάδα, αυτό που ζητάει η ίδια η νέα γενιά, αυτό που ζητάει κάθε προοδευτικός άνθρωπος.
Ξεκινάω με τα λόγια που ακούσαμε χτες, του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μίλησε για τον κίνδυνο υποταγής της πολιτικής στα οικονομικά συμφέροντα. Μίλησε γι' αυτή τη σχέση διαφθοράς, συναλλαγής και υποταγής, που υπονομεύει την πολιτική. Είπε, «όταν η οικονομική δύναμη και το συμφέρον υποτάσσει την ευθύνη των εκπροσώπων του λαού να υπερασπίζονται τα δίκαια συμφέροντά του, τότε η προσπάθεια για μια δίκαιη και ισόνομη κοινωνία ναρκοθετείται».
Συντρόφισσες και σύντροφοι, στην Ελλάδα, αλλά και ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, βλέπω και διεθνώς, σε παγκόσμιο επίπεδο, ότι έχουμε όλο και μεγαλύτερη συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια των λίγων.
Εξουσία του χρήματος, εξουσία των media, εξουσία της γνώσης και του πολιτισμού, εξουσία της τεχνολογίας, εξουσία του κεφαλαίου. Όλο και μεγαλύτερη συγκέντρωση, όλο και μεγαλύτερη ανισότητα.
Και αυτή η ανισότητα, αυτή η συγκέντρωση, υπονομεύει και τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Περιθωριοποιεί τον πολίτη. Περιθωριοποιεί τους λαούς και εύκολα αυτή η εξουσία αυθαιρετεί, επιβάλλει, συγκαλύπτει, ακόμα και καθοδηγεί συνειδήσεις.
Και βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παράδοξο, η ανθρωπότητα να μπορεί σήμερα να έχει τα εργαλεία να αλλάξει τον κόσμο, να αντιμετωπίσει την φτώχεια, να προστατεύσει το περιβάλλον, να συμβάλλει στην δημιουργία δουλειάς, οικονομικής ευμάρειας, παντού και όμως, η τεράστια συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια των λίγων, ακριβώς το αντίθετο δημιουργεί. Και αυτό, αποτελεί την μεγάλη μας διαφορά με την συντηρητική παράταξη, με τη νεοσυντήρηση και εδώ και παγκοσμίως.
Όταν εμείς λέμε ότι, είμαστε Κίνημα εξουσίας, δεν είμαστε Κίνημα για την εξουσία, είμαστε Κίνημα αλλαγής της εξουσίας.
Όταν εμείς ζητάμε την κυβέρνηση, δεν θέλουμε να καθίσουμε στις καρέκλες της εξουσίας. Εμείς απαιτούμε να αλλάξουμε και θα αλλάξουμε την Ελλάδα.
Εμείς δεν ψάχνουμε θέσεις, για να μοιράζουμε εξουσία, χρήμα, προνόμια σε «κολλητούς» και «κουμπάρους». Εμείς θα γίνουμε κυβέρνηση για να εξασφαλίσουμε δικαιώματα σε όλους.
Το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα στην παιδεία, το δικαίωμα στην πρόνοια, το δικαίωμα στη σωστή ποιότητα ζωής, το δικαίωμα στη σωστή σύνταξη, το δικαίωμα σε ένα προστατευμένο περιβάλλον και σε μια «πράσινη ανάπτυξη».
Εμείς δεν θέλουμε την εξουσία για να συγκαλύπτουμε, για να λέμε από τη μια μεριά «όλα στο φως», αλλά στην πράξη να τα πηγαίνουμε όλα στο αρχείο. Για να χειραγωγούμε την Δικαιοσύνη όπως κάνει η Νέα Δημοκρατία, που προσπαθεί να την μετατρέψει σε πλυντήριο των αμαρτιών της.
Εμείς θέλουμε την κυβέρνηση για να αποκαταστήσουμε την δημοκρατία. Για να αποκαταστήσουμε τον ρόλο το σωστό, τον ανεξάρτητο της Δικαιοσύνης, των Μέσων Ενημέρωσης και των θεσμών της χώρας μας.
Εμείς θέλουμε να γίνουμε κυβέρνηση για μια ευνομούμενη πολιτεία. Για ένα κράτος δικαίου. Για την ισχύ του δικαίου και όχι το δίκαιο του ισχυρού.
Εμείς θέλουμε να γίνουμε κυβέρνηση, όχι για να εξυπηρετήσουμε κάποια ισχυρά συμφέροντα του πλούτου και των «ημετέρων», αλλά για να κάνουμε ουσιαστική οικονομική αναδιανομή του πλούτου που παράγεται στην χώρα μας, με δίκαιο τρόπο, ώστε να μπορεί να αισθάνεται σιγουριά και ασφάλεια ο κάθε πολίτης της χώρας μας.
Ερχόμαστε όχι για να γίνουμε μέρος του συστήματος, αλλά για να αλλάξουμε το σύστημα που υπάρχει σήμερα στη χώρα μας. Και γι' αυτό μας φοβούνται. Και γι' αυτό μας πριονίζουν. Και γι' αυτό προσπαθούν να ισοπεδώσουν τα πάντα.
Το επιχείρημα που επικαλούνται συνεχώς, είτε από την νεοσυντήρηση, είτε πολλές φορές από την άλλη αριστερά, είναι ότι «όλοι ίδιοι είναι». Αυτό σε τι οδηγεί;
Οδηγεί στην απάθεια του λαού. Οδηγεί στην απογοήτευση του πολίτη. Οδηγεί στην αποστροφή των νέων από την πολιτική. Ποιον βολεύει αυτή η απάθεια; Ποιον βολεύει αυτή η αποστροφή; Βολεύει τους νέους; Βολεύει τους περιθωριοποιημένους; Βολεύει τους εργαζόμενους; Βολεύει τον αγρότη, τον μισθωτό, τον αδύναμο;
Αυτή η απάθεια, αυτή η αποστροφή, αυτή η έλλειψη συμμετοχής, βοηθά τους ισχυρούς και μόνο τους ισχυρούς. Τους βοηθάει και τους κάνει να είναι ακόμα πιο αυθαίρετοι, να συγκεντρώνουν ακόμα μεγαλύτερη εξουσία, γιατί απέναντί τους δεν έχουν κανέναν να τους εμποδίσει.
Εγώ βέβαια καταλαβαίνω κι αν ήμουν νέος σήμερα, θα είχα μεγάλο προβληματισμό για το αν θα συμμετείχα σε κάποιο κόμμα, ειδικότερα αν σ' αυτό το κόμμα είχα την αίσθηση ότι, απλώς η παρουσία μου θα ήταν για να υπηρετήσω κάποιον παράγοντα, να μπω σε κάποιο «μαγαζάκι», να νέμομαι κάποια εξουσία ή ίσως να μπορέσω, πουλώντας τη συνείδησή μου, να πάρω κι αυτό το μεγάλο δώρο του stage.
Δεν θα με ενέπνεε ένα τέτοιο κόμμα. Και όσο εμείς - έχοντας πολλά χρόνια στην εξουσία- λειτουργήσαμε έτσι, τόσο χάσαμε ουσιαστικά την έμπνευση που έπρεπε να δώσουμε στην νέα γενιά.
Γι' αυτό και σήμερα, σας καλώ να γίνουμε και να γίνετε η δύναμη ανατροπής, η δύναμη ελπίδας, η δύναμη Αλλαγής για το Κίνημά μας, για την κοινωνία μας, για την Ελλάδα.
Να γίνετε εσείς, η νέα γενιά, η δύναμη πυρός απέναντι στα ισχυρά συμφέροντα, απέναντι στην αδιαφάνεια, απέναντι στην διαφθορά, απέναντι στην πελατειακή λογική της νομής της εξουσίας, απέναντι στην υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών.
Γι' αυτό είμαι μαζί σας σήμερα, για να μιλήσουμε, να ακούσω, να ακούσουμε την δικιά σας φωνή, εσάς την γενιά της νέας αλλαγής, γιατί ξέρω ότι δεν το βάζετε κάτω.
Ξέρω ότι, όσοι βρίσκονται σ' αυτή την αίθουσα δεν παραιτούνται, είναι αποφασισμένοι και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την μεγάλη Αλλαγή.
Δεν θα αφήσουμε και δεν θα αφήσετε κανέναν να κλέψει τα όνειρά σας, δεν θα αφήσετε να νικήσει η ιδεολογία του συμβιβασμού, να παραδοθούν τα οράματα και τα όνειρα, να γίνουν απλώς ένα παιχνίδι εξουσίας, να παραδοθούν σ' αυτούς που θέλουν την πατρίδα όμηρο στα συμφέροντά τους.
Όταν το 1974 απηχούσε από άκρη σε άκρη της Ελλάδας το σύνθημα «Η Ελλάδα στους Έλληνες», το σύνθημα που εξέφρασε ο Ανδρέας Παπανδρέου, τότε, ήταν μια πατριωτική επιταγή απελευθέρωσης της χώρας μας από την εξάρτηση. Και σήμερα αυτό το σύνθημα έχει το νόημά του. Είναι η απελευθέρωση της κοινωνίας μας από τις εξαρτήσεις, από τις εξουσίες, από την αδιαφάνεια και από την διαφθορά.
Κι εσείς είσαστε η ελπίδα. Πανίσχυρη δύναμη αντίστασης. Αντίστασης σε όλους εκείνους που κάθε μέρα υποβαθμίζουν τη ζωή μας, σ' αυτούς που παράγουν σκάνδαλα, που μας πνίγουν στη λάσπη και θέλουν να μας πείσουν ότι όλα αυτά που ζούμε είναι φυσιολογικά.
Εσείς λέτε το μεγάλο «όχι». Όχι στην πολιτική και ηθική κρίση, που σπρώχνει την χώρα στον κατήφορο της σιωπής, της σήψης και της παρακμής. Κι εσείς μπορείτε να κάνετε αυτή την πολιτική παρελθόν, αυτή την πραγματικότητα παρελθόν, μια πραγματικότητα θλιβερή, που προσβάλλει τους Έλληνες, απειλεί με ασφυξία τη δημόσια ζωή και το πολιτικό μας σύστημα.
Η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση που δεν της αξίζει, μια κυβέρνηση που υπηρετεί την διαπλοκή, εκτρέφει τη διαφθορά, βασίζεται στην αδιαφάνεια. Έχουμε μια κυβέρνηση της συγκάλυψης και του αδιεξόδου, που δεν κυβερνά τον τόπο με γνώμονα το συμφέρον του λαού, αλλά κυβερνά τον τόπο με γνώμονα τη διευθέτηση των συμφερόντων.
Και όλα αυτά λένε, ότι είναι μονόδρομος. Αλλά εμείς ξέρουμε καλά ότι, είναι ο δικός τους δρόμος, ο δρόμος της δεξιάς, ο δρόμος της νεοσυντηρητικής επίθεσης, ο δρόμος που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την πατρίδα μας, την Ελλάδα, σε αδιέξοδο.
Εμείς οι σοσιαλιστές, εμείς οι δημοκράτες, διαλέγουμε τον άλλο δρόμο, διότι υπάρχει άλλος δρόμος, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να πείσουν ότι δεν υπάρχει, και δεν θα τους περάσει. Δεν θα περάσει η αντίληψη της παραίτησης, η εύκολη ισοπέδωση.
Η δεξιά συγκαλύπτει τις ευθύνες της και συσκοτίζει την αλήθεια. Αν υπάρχει δική μας ευθύνη για το χθες, είναι ότι δεν αλλάξαμε την Ελλάδα αρκετά, ακόμα περισσότερο. Γι' αυτό είμαστε εδώ. Και την αυτοκριτική μας έχουμε κάνει και τον νέο δρόμο έχουμε χαράξει.
Αν ήταν να κάνουμε την αυτοκριτική μας, θα ήταν γιατί δεν αλλάξαμε τις δομές του κράτους όσο το πολιτικό σύστημα χρειαζόταν, κι αυτό ζητάει ο κόσμος να κάνουμε τώρα. Να αλλάξουμε ριζικά τις δομές του πολιτικού συστήματος, να αλλάξουμε όλοι μας, να αλλάξουμε μαζί το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, ώστε αύριο η κυβέρνησή μας να είναι μια κυβέρνηση Αλλαγής και ανατροπής.
Σας έχω δει και ξέρω ότι, μπορείτε και πολλά μεγάλα να κάνετε και να αγωνιστείτε. Να διεκδικείτε στα αμφιθέατρα. Να απαιτείτε. Να ονειρεύεστε. Να αμφισβητείτε. Να υλοποιείτε. Να δημιουργείτε και να συμμετέχετε. Και σας έχω δει να κερδίζετε.
Γι' αυτό δε μας αξίζει και δε σας αξίζει οποιαδήποτε υποταγή, την οποία προσπαθούν «λυτοί και δεμένοι» να περάσουν στην ελληνική κοινωνία. Δε μας αξίζει ούτε η γκρίνια, ούτε η μιζέρια, ούτε η άγονη διαμαρτυρία.
Κάντε τη φωνή σας να ακουστεί παντού δυνατά και καθαρά και να κλονίσει κάθε λογής κατεστημένα. Περάστε την έννοια της Αλλαγής, την αμφισβήτηση των δογμάτων και των απολυταρχικών ιδεών παντού.
Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε ένα αδιέξοδο κίνημα άρνησης και στείρας αμφισβήτησης. Δεν είμαστε μια αριστερά που αρκείται να κολυμπάει στα ρηχά νερά της αντιπολίτευσης και αρνείται πεισματικά να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Να έχει «και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολάκερη».
Εμείς δεν είμαστε η αριστερά της ιστορικής φοβικότητας ή της ιδεολογικής δογματικής περιχαράκωσης, που μετράει με ικανοποίηση την αύξηση των εκλογικών της ποσοστών, την ίδια όμως ώρα που η δεξιά νέμεται ανενόχλητη την εξουσία και οδηγεί την χώρα στον κατήφορο.
Εμείς δεν είμαστε η αριστερά που κρατάει για τον εαυτό της τα συνθήματα και αφήνει στους άλλους την εξουσία.
Εμείς είμαστε η αριστερά της δράσης και της πράξης.
Εμείς είμαστε η αριστερά που αλλάζει τα πράγματα.
Είμαστε η αριστερά που μπορεί.
Εμείς είμαστε εκείνοι που μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο και τοπικά και περιφερειακά και ευρωπαϊκά και παγκόσμια. Είμαστε εκείνοι που μπορούμε να αλλάξουμε και δικτυακά και συλλογικά και αντιαυταρχικά. Και αυτό το μήνυμα θα πρέπει να βγει από αυτή την αίθουσα. Το μήνυμα της συμμετοχής. Το μήνυμα της ελπίδας.
Μιλούν πολλοί για την παγκοσμιοποίηση, και υποστηρίζουν ότι είναι μονόδρομος. Μονόδρομος για ποιον; Μονόδρομος υπέρ των ισχυρών; Μονόδρομος υπέρ των μεγάλων; Μονόδρομος υπέρ του κεφαλαίου; Μονόδρομος υπονόμευσης του περιβάλλοντος;
Όχι δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχει και η παγκοσμιοποίηση του προοδευτικού μας Κινήματος. Υπάρχει μια άλλη παγκοσμιοποίηση, που μπορεί να είναι η παγκοσμιοποίηση της δημοκρατίας. Να είναι η παγκοσμιοποίηση της αλληλεγγύης. Να είναι η παγκοσμιοποίηση της προστασίας του περιβάλλοντος. Να είναι η παγκοσμιοποίηση της ισότητας. Να είναι η παγκοσμιοποίηση της ανθρωπιάς.
Οι απαντήσεις που δίνουμε είναι καθοριστικές για το δικό μας μέλλον, το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Και απαντάμε καθαρά. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και μονόδρομοι δεν υπάρχουν.
Η δεξιά θέλει να προσαρμόσει τους ανθρώπους στην παγκοσμιοποίηση. Εμείς θέλουμε να προσαρμόσουμε την παγκοσμιοποίηση στο μέτρο του ανθρώπου και τις ανάγκες του.
Αυτοί θέλουν ελεύθερη αγορά και παντοδύναμο κεφάλαιο. Εμείς θέλουμε ελεύθερους πολίτες και ισχυρή κοινωνία.
Γι' αυτούς πρώτη προτεραιότητα είναι να διαχειριστούν την παγκοσμιοποίηση για λογαριασμό των μεγάλων συμφερόντων. Για μας πρώτη προτεραιότητα είναι ο εκδημοκρατισμός της παγκοσμιοποίησης, η νέα ισορροπία ανάμεσα στην παραγωγικότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, τις δημοκρατικές ελευθερίες.
Εμείς θέλουμε να πάρουμε την εξουσία για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Να κάνουμε πολιτικό πρόγραμμα τα όνειρά μας. Να χτίσουμε τη ζωή που μας αξίζει. Εμείς βάζουμε στην προτεραιότητά μας τα νέα μεγάλα θέματα της εποχής.
Το περιβάλλον την «πράσινη ανάπτυξη». Η «Πράσινη ανάπτυξη» δεν είναι μόνο η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά να μπει πρωτοπόρα η χώρα μας στις νέες τεχνολογίες. Να μπει η χώρα μας στα νέα οικολογικά, προϊόντα, στις ήπιες μορφές ενέργειας, σε άλλου είδους κατασκευές των δημοσίων κτιρίων, αλλά και των σπιτιών μας. Σε άλλες μορφές συγκοινωνίας, με ήπιες μορφές ενέργειας. Σε προϊόντα αγροτικά που θα αναδεικνύουν την παράδοσή μας, τον πολιτισμό μας.
Εκεί θα ζητήσουμε όχι τον νέο των 700 ευρώ, αλλά τον νέο που αισθάνεται σιγουριά, με έναν σωστό μισθό, διότι θέλουμε να έχει ασφάλεια, να είναι δημιουργικός, να παίρνει πρωτοβουλίες, να είναι ένας πολίτης ο οποίος συμμετέχει ενεργά, αποτελεσματικά, σε αυτήν τη νέα «πράσινη οικονομία».
Αυτό σημαίνει ότι, δεν μιλάμε για φθηνή εργασία, την οποία προτείνει η Νέα Δημοκρατία. Εμείς θέλουμε να επενδύσουμε στον νέο, να επενδύσουμε στη σιγουριά του, να επενδύσουμε στο μέλλον του, να επενδύσουμε στην εκπαίδευσή του, να επενδύσουμε σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα δημόσιο, που θα έχει το 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, θέλουμε να κάνουμε σοβαρές αλλαγές στο χώρο της παιδείας, ώστε να είναι αυτή, η δημόσια παιδεία, η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών της κοινωνίας μας και μιας άλλης οικονομίας.
Είμαστε εκείνο το Κίνημα, που δημιουργεί τα αντισώματα απέναντι στη βία. Βία κρατική, κοινωνική, οικογενειακή, βία στα γήπεδα.
Είμαστε εκείνοι που παλεύουμε ενάντια στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία. Είμαστε εκείνοι που ανοίγουμε τις πόρτες μας στους νέους συμπολίτες μας, και στους αυριανούς Έλληνες, τους μετανάστες.
Είμαστε αυτοί που ξέρουμε να αντιμετωπίσουμε τα νέα κοινωνικά προβλήματα, όπως το πρόβλημα των ναρκωτικών. Όχι με την περιθωριοποίηση και τη φυλάκιση των χρηστών, αλλά με ανθρωπιά, με βοήθεια, στήριξη και αλληλεγγύη.
Είμαστε εκείνοι που ξέρουμε ότι, η νέα κοινωνία θέλει νέους τρόπους οργάνωσης, για να σπάσουμε τα τείχη της μοναξιάς, θέλει και νέα σιγουριά, για να σπάσουμε το τείχος των 700 ευρώ.
Πάνω σε αυτά, το δικό μας νεολαΐστικο κίνημα, το δικό μας Κίνημα της νέας γενιάς, είναι το ελπιδοφόρο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό είμαστε εδώ, για να κάνουμε την δική σας αγωνία για το αύριο, δημιουργική δύναμη.
Και σας θέλω σε αυτήν την πορεία μαζί μου. Σας θέλω πρωτοπόρους στην νέα πορεία, στο νέο ξεκίνημα που απαιτεί ο Ελληνικός λαός και η χώρα, για την μεγάλη ανατροπή.
Και θέλω να φύγω από εδώ, έχοντας κάνει μια συμφωνία. Μια συμφωνία και στα πρακτικά θέματα των επόμενων βημάτων μας, αλλά και μια μεγάλη συμφωνία ενεργοποίησης, δραστηριοποίησης και συμμετοχής. Να οργανώσουμε την νέα γενιά σε μια ισχυρή δύναμη, σε ένα κίνημα όπως το '74, ένα κίνημα όπως το '81, ένα κίνημα που είναι αντάξιο στις παραδόσεις του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.
Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες,
Εμείς θέλουμε μια άλλη Ελλάδα, όχι των κολλητών και του «κονέ», όπου το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα θα γίνει δύναμη ανάπτυξης, με αυτοδιοικούμενα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, συνδεδεμένα με την περιφερειακή ανάπτυξη, με μηχανισμούς ελέγχου και λογοδοσίας, μακριά από την διαφθορά.
Σύγχρονα πανεπιστήμια με εργαστήρια, βιβλιοθήκες, φθηνό και γρήγορο internet για όλους τους φοιτητές. Επένδυση στην έρευνα και τη γνώση. Στην πρωτοπορία της καινοτομίας, για αξιοπρεπή δουλειά, εγγυημένη ασφάλιση και δημόσια υγεία.
Αποφάσισα να αναλάβω αυτήν την πρωτοβουλία. Αποφάσισα να αναλάβω ο ίδιος την συγκρότηση της Νεολαίας μας και γενικότερα τις πολιτικές μας για τη νέα γενιά.
Και το θέλω αυτό, διότι θέλω να σπάσουμε την λογική ότι υπάρχουν κάποιοι διαμεσολαβητές. Να σπάσουμε τη λογική ότι υπάρχουν κάποια «μαγαζιά». Θέλω να ξέρετε ότι θα σας αντιμετωπίζω όλους και όλες ισότιμα.
Για μένα, είσαστε όλοι μέρος αυτού του μεγάλου λαϊκού κινήματος, της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Όλοι και όλες με δυνατότητες, όλοι και όλες με όνειρα, όλοι και όλες με ελπίδες. Αλλά θα βοηθήσετε, αν και εσείς απελευθερωθείτε.
Δεν σας λέω να μην έχετε τις προτιμήσεις σας, να μην έχετε τις-με την καλή έννοια- παρέες σας. Σας λέω, μην δεσμεύσετε τις συνειδήσεις σας. Μην υποτάξετε την ελευθερία σας. Μην υποτάξετε τις σκέψεις σας και τις προτάσεις σας.
Δεν χρειαζόμαστε καπετανάτα. Χρειαζόμαστε όλη η Νεολαία να είναι καπετάνιος, πραγματικά να ηγεμονεύσει στη νέα γενιά, αλλάζοντας την χώρα. Και σ' αυτό βεβαίως, φταίμε εμείς, οι μεγαλύτεροι, διότι σας διαπαιδαγωγήσαμε. Σας διαπαιδαγωγήσαμε να υιοθετήσετε πολλές φορές τις χειρότερες πρακτικές των δικών μας κακών εαυτών.
Τώρα ήρθε η ώρα να βοηθήσετε, να πάτε εσείς μπροστά για να αλλάξετε αυτές τις πρακτικές, να αλλάξετε και όλα εκείνα τα φαινόμενα τα οποία εμείς στο Κίνημά μας έχουμε στηλιτεύσει επανειλημμένως, που αλλοιώνουν τις αξίες, αλλοιώνουν τις αρχές μας, αλλοιώνουν την δυναμική μας, που προωθούν την παραπολιτική αντί για την πολιτική, που αναγκάζουν τον νέο να σκύβει το κεφάλι σε ένα διαρκές αλισβερίσι συναλλαγής με όλες τις μορφές της εξουσίας, που επιτρέπει και αναδεικνύει επαγγελματίες εξουσιαστές, αντί να αναδεικνύει την ανατροπή της εξουσίας, την ανατροπή νοοτροπιών, την αλλαγή που χρειάζεται ο κόσμος.
Εγώ δεν θέλω να βλέπω τους νέους να στοιβάζονται σε βουλευτικά γραφεία για μια δουλειά στο δημόσιο, για μια «θέση τον ήλιο» ή ακόμα χειρότερα, για μια θέση στην ΚΟΕΣ.
Δεν θέλω μια νεολαία που κινείται ανάμεσα στην πρακτική του οπορτουνισμού και στην τεχνική της φράξιας. Δεν θέλω μια νεολαία κακέκτυπο της παρακμής και της κρίσης που διαμόρφωσε η δικιά μας γενιά. Δεν θέλω τους νέους έρμαιο των εξελίξεων. Θέλω να είσαστε εσείς οι διαμορφωτές του δικού σας σήμερα και του μέλλοντος.
Όχι του μακρινού μέλλοντος, γιατί πολλές φορές μιλάμε για το μακρινό μέλλον όταν μιλάμε για τη νέα γενιά και ουσιαστικά είναι σαν να λέμε, σήμερα δεν έχεις λόγο. Σήμερα έχετε λόγο. Σήμερα έχει λόγο και θέλουμε να έχει λόγο η νέα γενιά.
Όλοι αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας για τα όποια αρνητικά του παρελθόντος, κι εγώ προσωπικά αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν.
Αναλαμβάνω ακόμα, στο όνομα όλων μας, τις ευθύνες των μεγαλύτερων στο κόμμα, τις ευθύνες της γενιάς μου, που διαμόρφωσε τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στον χώρο της νέας γενιάς.
Γι' αυτό όμως είμαι εδώ σήμερα, για να πιάσουμε το νήμα από τον Μάρτη του 2007, όταν έγινε το Συνέδριο της Νεολαίας, ένα Συνέδριο με προσέλευση και κινητοποίηση δεκάδων χιλιάδων νέων που σας εμπιστεύθηκαν.
Σήμερα θέλω να ορίσω νέες διαδικασίες και δεσμεύομαι για την οριστική και μέχρι τέλους διεκπεραίωσή τους, για την άμεση συγκρότηση όλων των Οργάνων μας με βάση το Καταστατικό μας και τις πολιτικές θέσεις που ψηφίστηκαν στο πρόσφατο Συνέδριο, το δικό σας.
Δεσμεύομαι για την κατάθεση Εθνικού Συμφώνου με τη Νέα Γενιά, ένα «Σύμφωνο» μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της νέας γενιάς της χώρας, με το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα εγγυηθεί συγκεκριμένες οριζόντιες πολιτικές σε όλα τα επίπεδα για τους νέους.
Θέλουμε την νέα γενιά στο προσκήνιο, θέλουμε την συμμετοχή σας παντού, την έκφραση και την αντιπροσώπευσή σας σε κάθε Όργανο, σε όλα τα φόρα, σε όλα τα βήματα στην κοινωνία, στους θεσμούς, στους αγώνες, στο πεζοδρόμιο. Θέλουμε τη νέα γενιά πρωτοπόρα και μαζική, εμπροσθοφυλακή των αξιών και των αρχών μας, στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ για Αλλαγή.
Σας εγγυώμαι, ξεκινώντας από το ίδιο το Κίνημά μας, ότι θα εισηγηθώ την εκπροσώπηση των νέων στο επικείμενο Συνέδριό μας μέσα από τις Οργανώσεις του κόμματος, αλλά και την αλλαγή στο Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, για να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή νέων σε όλα τα επίπεδα στο Κίνημά μας, στα Όργανα, στα ψηφοδέλτια, στις Επιτροπές, παντού. Θέλουμε την δική σας συμμετοχή.
Προχωρούμε, προωθούμε και κατοχυρώνουμε θεσμικά την ανανέωση. Ταυτόχρονα, προχωρούμε σε διαδικασίες για την ανάδειξη Γραμματέων των Νομαρχιακών Συντονιστικών Γραμματειών, την ίδια ημέρα με τις διαδικασίες ανάδειξης Συνέδρων για το Συνέδριο του Κινήματός μας. Έτσι λοιπόν, θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος από τον Γραμματέα που θα ορίζει τις λεπτομέρειες.
Αμέσως μετά το Συνέδριό μας, προχωρούμε άμεσα σε διαδικασίες για την εκλογή αντιπροσώπων από την ΠΑΣΠ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, για την Συνδιάσκεψη της ΠΑΣΠ, που θα ψηφίσει το δικό της Καταστατικό, στα πρότυπα ασφαλώς του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ και της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Εδώ θέλω να τονίσω ότι, θα μπουν συγκεκριμένες αρχές, διαδικασίες, που θα πρέπει να πιστοποιηθούν, ώστε όλες οι ΠΑΣΠ θα έχουν πραγματικά ένα κοινό υπόβαθρο αξιών, λειτουργιών και πρακτικών.
Από κει και πέρα, όταν υπάρχει ακριβώς αυτό το κοινό υπόβαθρο αξιών, αρχών, λειτουργιών, δεσμεύσεων στους γενικούς μας στόχους, τότε πάνω σ' αυτό το έδαφος θα υπάρχει μεγάλος χώρος, πλέρια δυνατότητα για αυτόνομες δράσεις, πρωτοβουλίες, διάλογο, σοβαρή και ουσιαστική αντιπαράθεση και βεβαίως, πολιτική σύνθεση των απόψεων. Και βεβαίως, η ΠΑΣΠ θα εκλέξει τους εκπροσώπους της στην Νεολαία, όπως και τα κεντρικά της Όργανα για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Οι φοιτητικές εκλογές είναι μπροστά μας και εκεί, επίσης πρέπει να δώσουμε την μάχη, όπως κάθε χρόνο, βάζοντας όμως έναν παραπάνω στόχο. Να χτυπήσουμε και στο Πανεπιστήμιο όχι μόνο τη διαφθορά, όχι μόνο τη συναλλαγή, αλλά και την παθητικότητα και θα έλεγα και την έλλειψη πια δημοκρατικής λειτουργίας των Οργάνων του Πανεπιστημίου, ιδιαίτερα στο φοιτητικό κίνημα.
Δεν θα μπω στις λεπτομέρειες αυτών. Θα ακούσω κι εσάς, αλλά νομίζω ότι, θα πρέπει να δώσουμε, όπως δώσαμε τη μάχη πέρυσι, ακόμα περισσότερο, για μια μεγάλη ανατροπή μέσα στο φοιτητικό κίνημα, για να μπορεί επιτέλους το φοιτητικό κίνημα να έχει εκπροσώπηση, να έχει λόγο, να έχει φωνή, να έχει δύναμη, να γίνει το φοιτητικό κίνημα κι αυτό δύναμη ανατροπής στο πολιτικό σύστημα στη χώρα μας και όχι απλώς δύναμη καταγραφής κάποιων κομματικών συσχετισμών.
Σύντροφοι και συντρόφισσες,
Μόνος μας εχθρός, είναι ο δικός μας κακός εαυτός. Έχουμε ξεκάθαρες πολιτικές γραμμές. Έχουμε χρονοδιάγραμμα και λέμε τα καθαρά ναι και τα καθαρά όχι. Ξέρουμε τι κρατάμε και τι αφήνουμε.
Λέμε όχι στη μιζέρια και στην γκρίνια. Όχι σε μειοψηφίες που εκβιάζουν ή εκβιάζονται. Όχι στα συμφέροντα, στις ομαδούλες και στην παραπολιτική. Όχι στην ανασφάλεια. Όχι στις αυθεντίες και τους πάτρωνες. Όχι σε αυτούς που θέλουν να εμποδίσουν τον νέο.
Λέμε ναι στη δημιουργία. Ναι στην συλλογική δράση. Ναι στην αλληλεγγύη, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Ναι στην ανθρωπιά, στον σεβασμό κάθε ζωής και κάθε φωνής. Στην ανθρώπινη ύπαρξη, στο ατομικό δικαίωμα, στο δικαίωμα στη διαφορετικότητα. Λέμε ναι στην αξιοκρατία. Ναι στην καινοτομία και στη γνώση.
Συνεχίζουμε την πορεία μας για μια νεολαία που καλλιεργεί τη γνώση, την επιμόρφωση, την αυτενέργεια και την πρωτοβουλία.
Θέλουμε μια νεολαία που να μπορεί να διαπαιδαγωγεί και να διαπαιδαγωγείται καθημερινά. Θέλουμε να βάλουμε διαδικασίες συμμετοχής της Νεολαίας στη νέα σχολή στελεχών την οποία δημιουργούμε, ώστε αυτή η σχολή στελεχών να μπορεί να διαμορφώνει δυναμικούς πολλαπλασιαστές των δικών σας σκέψεων, προτάσεων, οραμάτων, σε όλη τη χώρα.
Να είστε και εσείς εξοπλισμένοι πολιτικά από πλευράς γνώσης και τεκμηρίωσης, για τον αγώνα τον κοινό που κάνουμε. Σε κάθε χώρο, στον χώρο των σπουδαστών, των νέων εργαζομένων, των νέων αγροτών, των νέων επιχειρηματιών, των ατόμων με αναπηρία, των νέων μεταναστών.
Να μπορεί να αυτενεργεί. Να παίρνει πρωτοβουλίες. Να μπορεί να λειτουργεί συλλογικά. Να ενδυναμώνει το συλλογικό μας λαϊκό κίνημα. Να συνθέτει νέες συμμαχίες μέσα στις τάξεις του λαού. Να διαμορφώνει ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα απέναντι σε εκείνα τα συμφέροντα που θέλουν να αυθαιρετούν, να ισχυροποιούνται και απλώς να αναπαράγονται.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Το αύριο είναι τώρα.
Το μέλλον είναι σήμερα. Πάρτε κι εσείς το κόμμα στα χέρια σας. Πάρτε την Νεολαία στα χέρια σας. Πάρτε πρωτοβουλίες. Γράψτε εσείς το μέλλον αυτού του Κινήματος, με πρωτοβουλία, με φαντασία, με δημιουργικότητα, με συλλογικότητα.
Μην ασχοληθείτε με το ποιος είναι ποιανού. Ασχοληθείτε με το πού πάτε εσείς, πού πάει η χώρα και ανοίξτε εσείς τους νέους δρόμους για την Ελλάδα. Ανοίξτε εσείς τους νέους δρόμους για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Μαζί θα τα καταφέρουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: