Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΖΑΧΑΡΗ ΣΤΕΙΑΚΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

1. Για ποιο λόγο διεκδικείτε τη θέση γραμματέα συντονιστικού νεολαίας ΠΑΣΟΚ;

Για να απαντήσω στο ερώτημα αυτό, πρώτα θα πρέπει να αναφέρω ποιος είναι ο λόγος ο οποίος με έχει ωθήσει να ασχοληθώ με τα κοινά γενικότερα. Η νέα γενιά σήμερα αντιμετώπιζει πολλα και σημαντικά προβλήματα και κινδυνεύει πραγματικά να αποτελέσει τη μοναδική γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Η ανεργία, το συρρικνωμένο εισόδημα, η αβεβαιότητα, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά προβλήματα της γενιάς μας. Η γενιά των 600 €, η γενιά των άνεργων πτυχιούχων, η γενιά της ημιαπάσχολησης και των 350 €, η γενιά των 10ώρων και των 12ωρων, των απλήρωτων υπερωριών, η γενιά της αδήλωτης εργασίας, η γενιά που θα ζει για να δουλεύει και όχι να δουλεύει για να ζει. Αυτή είναι σήμερα η γενιά μας.
Μέσα σε αυτό το δυσμενές πολιτικό σκηνικό, οι νέοι θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να διεκδικήσουμε λύσεις στα παραπάνω προβλήματα. Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ είναι το νεολαιϊστικο κίνημα που εμπνευσμένο από τις αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη, μπορεί να εμπνεύσει ξανά τη γενιά μας και να δώσει τον αγώνα για να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα. Προσωπικά μέσα από την υποψηφιότητα μου για γραμματέας, θέτω απλά τον εαυτό μου συμμέτοχο και μπροστάρη σε αυτό τον αγώνα που οφείλουμε να δώσουμε όλοι μαζί.

2. Πιστεύετε ότι έχει έρθει νέα εποχή για τη νεολαία μετά την επανασύσταση της;

Είναι γεγονός ότι η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα τελευταία χρόνια περνάει την σημαντικότερη κρίση στην ιστορία της. Η κρίση αυτή οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στην εξάρτηση πολλών στελεχών της Νεολαίας από π. Υπουργούς και από διάφορους κομματάρχες που καλλιεργούσαν τις φιλοδοξίες τους. Για αυτό τον λόγο, ο Πρόεδρος του Κινήματος μας, το 2005 πήρε τη γεναία απόφαση να προχωρήσει στη διάλυση της, με σκοπό να επιτευχθεί η κάθαρση.
Η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. με πολιτικούς και ιδεολογικούς όρους στο Συνέδριο επανίδρυσης της διατύπωσε με σαφήνεια τις πολιτικές της θέσεις. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών της ανασυγκρότηση της και την εκλογή των οργάνων τόσο σε κετρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, είμαι σίγουρος ότι η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. γυρίζει σελίδα στην ιστορία της και είναι έτοιμη να δώσει τη μάχη για την ανατροπή. Μακρυά από νοοτροπίες του παρελθόντος και απολίτικες διαιρέσεις για να αποτελέσει το μέσο για την εκπλήρωση των οραμάτων της νέας γενιάς.

3. Παλιότερα μέσα στη νεολαία υπήρχαν έντονες διαμάχες ανάμεσα σε Σημιτικούς και Παπανδρεϊκούς (Ανδρέας Παπανδρέου). Τώρα διαπιστώνεται ότι η διαμάχη έχει μετασχηματιστεί ανάμεσα σε Βενιζελικούς – Παπανδρεϊκούς (Γιώργος Παπανδρέου). Θεωρείτε ότι τέτοιες πρακτικές μπορούν να ευνοήσουν το κίνημα;

Σίγουρα μέσα στη νεολαία υπήρξαν έντονες διαμάχες τόσο στο παρελθόν όσο και στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου του Κινήματος μας. Οι διαμάχες αυτές είχαν πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά και συνδέονταν με το πολιτικό διακύβευμα των τελευταίων εσωκομματικών διαδικασιών. Με το πολιτικό διακύβευμα του επαναπροσδιορισμού του ιδεολογικού στίγματος του Κινήματος μας, της σύγκρουσης με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και της μετωπικής ρήξης για την αυτονομία του πολιτικού συστήματος και της πολιτικής γενικότερα.
Σήμερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει Πρόεδρο. Έχει Πρόεδρο που πηρε ισχυρή εντολή από 800.000 μέλη και φίλους του κινήματος μας. Σήμερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει Πρόεδρο τον Γ. Παπανδρέου. Οι οποιεσδήποτε διαμάχες τόσο στη νεολαία όσο και στο κόμμα όχι μόνο δεν μπορούν να ευνοήσουν το κίνημα μας αλλά και τον ελληνικό λαό γενικότερα, που ταλαιπωρείται από την αντιλαϊκή πολιτική της λιτότητας και των περικοπών της δεξιάς.
Επομένως οφείλουμε να σεβαστούμε την ισχυρή αυτή εντολή και να δώσουμε όλοι μαζί ενωμένοι τη μάχη για την ανατροπή. Αντίπαλος μας είναι μονάχα η δεξιά και η πολιτική της. Αντίπαλος μας είναι η πολιτική που καλλιεργεί την ανασφάλεια και το ρατσισμό στην ελληνική κοινωνία, η πολιτική των κουμπάρων και της αναξιοκρατίας, η πολιτική της εξυπηρέτησης του κεφαλαίου εις βάρος του ελληνικού λαού και των εργαζομένων.


4. Νομίζετε ότι είναι εύκολο για το ΠΑΣΟΚ να ανακάμψει και να εισέλθει ξανά σε πορεία νίκης; Πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τον Γ. Παπανδρέου αποτελεί την πλέον αξιόπιστη προοδευτική λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Αποτελεί την πλέον αξιόπιστη προοδευτική λύση απέναντι στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της νεο-δεξιάς του κ. Καραμανλή.
Για να ανακάμψει όμως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και να μπει σε πορεία νίκης, πρέπει να κερδίσει το στοίχημα του επαναπροσδιορισμού του σοσιαλιστικού του στίγματος και της επαναπόκτησης του κινηματικού του χαρακτήρα, που είχε χάσει λόγω της πολυετούς διακυβέρνησης. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει να διαγράψει μια νέα πορεία προς τον ελληνικό λαό και να τον εμπνεύσει ξανά δίνοντας του ένα νέο όραμα για τη χώρα και την κοινωνία συνολικά. Τέλος μέσα από αυτήν την πορεία, οφείλουμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό για την προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης που διαμορφώσαμε μέσα από το προγραμματικό μας Συνέδριο.

5. Πιστεύετε ότι η εκλογή νέου αρχηγού στον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. θα στρέψει τον κόσμο περισσότερο αριστερά, με αποτέλεσμα περαιτέρω ζημίες για το ΠΑΣΟΚ;

Καταρχάς οφείλω να ομολογήσω ότι αποτελεί θετικό γεγονός ότι ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. επέλεξε για νέο αρχηγό του έναν νέο ηλικιακά πολιτικό. Όμως θα πρέπει να κοιτάξουμε τι πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτή την επιλογή. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε συνηθίσει επικοινωνιακά πυροτεχνήματα από την «δήθεν» αριστερά. Θεωρώ ότι μέσα από την κρίση που περνάει σήμερα το πολιτικό σύστημα και ο δικομματισμός, ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. και ενδεχομένως διάφορα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτόν, θεώρησαν ότι μπορούν με επικοινωνιακά τεχνάσματα να κερδίσουν πόντους στον εκλογικό στίβο.
Αν πραγματικά ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. επιδίωκε την ανατροπή της δεξιάς πολιτικής στη χώρα μας θα είχε δεχθεί τη συνεργασία με το ΠΑ.ΣΟ.Κ., που είχε προτείνει ο Πρόεδρος του Κινήματος μας στις περασμένες εθνικές εκλογές και σήμερα θα είχαμε προοδευτική κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι στόχοι του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. περιορίζονται στα νούμερα και στα ποσοστά και δεν είναι η πραγματική ρήξη με τη δεξιά. Πάντως είμαι περίεργος να δω την προγραμματική του πρόταση και κατά πόσο αυτή θα διαφοροποιείται από την πρόταση του Κινήματος μας ή θα είναι απλά μια αντιγραφή.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και να χάσει από τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. αν πραγματικά η νέα γενιά του Κινήματος μας βγει στο πολιτικό προσκήνιο δυναμικά. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει να χάσει τίποτα από το ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. αν αποκτήσει ξανά τον κινηματικό του χαρακτήρα και πείσει τον ελληνικό λαό ότι αποτελεί την πλέον προοδευτική πρόταση απέναντι στη συντηρητική πολιτική της Ν.Δ.