Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ - ΔΡΑΣΕΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Το Κίνημα εδώ και μεγάλο διάστημα βρίσκεται σε μια περίοδο διαλόγου και αναζήτησης των αιτών που οδήγησαν στην ήττα της 16ης Σεπτεμβρίου, αλλά και σε μια πορεία για την αντιμετώπιση τους. Παράλληλα έχει ξεκινήσει μια διαδικασία ανασυγκρότησης με στόχο την ουσιαστική επανασύνδεση του με τις ρίζες του και τα κοινωνικά στρώματα, που βιώνουν σήμερα τις συνέπειες της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.
Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να γίνεις χωρίς την ενεργό συμμετοχή του πολίτη. Δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς το άνοιγμα του κινήματος στο λαό και χωρίς την συζήτηση με τα μέλη και τους φίλους του.
Είναι χρέος μας να βρεθούμε σε κάθε γωνιά του Νομού, όχι μόνο για να μεταδώσουμε τις προτάσεις και τις θέσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά κυρίως για να ακούσουμε τις ιδέες, τις ανησυχίες και τις ανάγκες των πολιτών.
Είναι προφανές ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τους πρώτους κιόλας μήνες της νέας Κυβέρνησης Καραμανλή έχει απογοητεύσει του πολίτες και έχει συμβάλει καταλυτικά στην απαξίωση της πολιτικής.
Ταυτόχρονα όμως αυτή η κρίση μπορεί να αποτελέσει μια αφετηρία για αναγέννηση. Αποδεικνύει περίτρανα την θέση του Προέδρου μας, του Γιώργου Παπανδρέου για το «βρώμικο» παιχνίδι διαπλοκής το οποίο παίζει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με θύλακες οικονομικής εξουσίας, συμπεριλαμβανομένων και των ΜΜΕ.
Αυτή η περίοδος είναι η ευκαιρία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να κάνει την ανατροπή. Είναι η ευκαιρία να δείξει ότι η πολιτική είναι παρών και ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Είναι ευκαιρία να αναδείξουμε τον πλούτο των ιδεών μας και να σπάσουμε την τηλεοπτική «πραγματικότητα». Σε αυτή την προσπάθεια καταλυτικό ρόλο οφείλουν να παίξουν οι ΝΟΕΣ-ΝΕΑ.
Τα μέλη τους πρέπει να φτάσουν σε κάθε περιοχή του Νομού μας και να συμβάλουν τόσο στον τυπικό εσωκομματικό διάλογο, όσο και στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων-συζητήσεων με ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες του Νομού μας.
Αν και η εγκύκλιος για τις Προσυνεδριακές διαδικασίες έχει εκδοθεί από τις 8/1/2008, η σύνθεση των ΝΟΕΣ είναι γνωστή από την ίδια περίοδο και υπήρξαν συγκεκριμένες οδηγίες για την εσωτερική οργάνωση της γραμματείας, οι βηματισμοί στο Νομό μας είναι πολλοί αργοί.
Έχει πραγματοποιηθεί μόνο μια συνεδρίαση της γραμματείας της ΝΟΕΣ, στην οποία δεν καθορίστηκαν οι αρμοδιότητες, δεν ξεκίνησε η επεξεργασία χρονοδιαγράμματος ολομελειών και αποκεντρωμένων –μη κεντρικά επιλεγμένων- δράσεων, δεν οργανώθηκε η κατανομή των μελών ΝΟΕΣ-ΝΕΑ σε τομείς στα πρότυπα της ΚΟΕΣ, κλπ.
Αντίθετα, έχει επιλεγεί μια διαδικασία που επί της ουσίας δεν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση διαλόγου σε όλο το Νομό, αφού περνάνε μέρες ανεκμετάλλευτες. Στα πλαίσια αυτού θεωρούμε αναγκαία την σημερινή συνεδρίαση και πιστεύουμε ότι είναι ευκαιρία να επισπευσθεί τόσο η ολομέλεια της ΝΟΕΣ, όσο και να ξεκινήσει η κατάρτιση ενός προγράμματος δράσεων-εκδηλώσεων-ολομελειών τουλάχιστον για το διάστημα από 1/2/2007-8/2/2007.
Στα πλαίσια αυτά καταθέτουμε προς διάλογο ένα πλαίσιο εκδηλώσεων-θεματικών/δικτυακών δράσεων.
Το πρόγραμμα αυτό κατατίθεται ενδεικτικά, τόσο σε ότι αφορά την θεματολογία του, όσο και την χωροθέτηση του. Θέσαμε τα παρακάτω θέματα για να αναδείξουμε την ποικιλία των θεμάτων που μπορούμε να συζητήσουμε με τους πολίτες, πέρα από τα στενά όρια της οργάνωσης.
Είναι προφανές, ότι ίσως να μην είναι εφικτή η πραγματοποίηση όλων των εκδηλώσεων και η παρουσία των μελών της Γραμματείας της Κ.Ο.Ε.Σ. που προτείνουμε. Προφανώς οι ομιλητές μπορούν να αντικατασταθούν (ή να υπάρξουν εναλλαγές) από άλλα μέλη της Κ.Ο.Ε.Σ. που προέρχονται από το Ηράκλειο ή την Κρήτη.
Πρόταση μας είναι το πρόγραμμα αυτό (22 ανοιχτές συζητήσεις–εκδηλώσεις) να υλοποιηθεί από τις 2/2/2008 μέχρι τις 15/2/2008, όπου και ολοκληρώνεται τυπικά ο προσυνεδριακός διάλογος, με ευθύνη ενός μέλος της ΝΟΕΣ και ενός της ΝΕΑ για κάθε εκδήλωση. Η ολομέλεια της ΝΟΕΣ-ΝΕΑ μπορεί με εσωτερική διαδικασία να καθορίσει τους ομιλητές σε κάθε εκδήλωση, μετά από πρόταση της Γραμματείας σε συνεννόηση με τα μέλη της Κ.Ο.Ε.Σ.Ο αριθμός των μελών της ΚΟΕΣ και της ΝΟΕΣ-ΝΕΑ Ηρακλείου επιτρέπει να πραγματοποιούνται 2-3 εκδηλώσεις την ημέρα, ιδιαίτερα για τον Τομέα των Δικτύων, όπου εκ της φύσεως και της λογικής δημιουργίας του, οι δράσεις κινούνται παράλληλα. Με εξαίρεση τα ζητήματα του Καταστατικού και των Πολιτικών Θέσεων, όπου δεν είναι λογικό να γίνονται δυο «μεγάλες» εκδηλώσεις την ίδια μέρα.
Οι δράσεις «Μέρα του πολίτη» προτείνουμε να πραγματοποιηθούν το διάστημα 27/2/2008-11/3/2008.
Θεωρούμε ότι αυτό οφείλει να είναι το βασικό αντικείμενο συζήτησης στην Συνεδρίαση της Γραμματείας τις ΝΟΕΣ, και της ολομέλειας που προτείνουμε να γίνει μέχρι τις 31/1/2008.
Σε ότι αφορά τον «τυπικό» προσυνεδριακό διάλογο θεωρούμε ότι τις μπορεί να οργανωθεί από τις Γραμματείς των οργανώσεων κατά την ίδια λογική, με την πρόβλεψη η κομματική διαδικασία να γίνεται σε διαφορετική εβδομάδα από την ανοιχτή συζήτηση (τουλάχιστον με 5 μέρες διαφορά).
Είναι προφανές ότι σε κάθε δημοτική ολομέλεια ένα μέλος τις ΚΟΕΣ (διαφορετικό κάθε φορά), και τουλάχιστον ένα μέλος τις ΝΟΕΣ και ένα μέλος τις ΝΕΑ θα έχουν την ευθύνη (κλιμάκιο) τις διαδικασίας.Σε όλες τις περιπτώσεις επιβάλλεται η ενεργοποίηση των μελών των Σ.Ε. και άλλων στελεχών-μελών για την ενημέρωση των πολιτών, μελών και φίλων για το χρονοδιάγραμμα των εκδηλώσεων.

Πετράκης Μανώλης, μέλος ΚΟΕΣ
Ραψομανίκης Γιάννης, μέλος ΚΟΕΣ – μέλος Ε.Α. Ν. ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Μακρυγιαννάκη Ειρήνη, μέλος Γραμματείας ΝΟΕΣ
Στειακάκης Ζαχαρίας, μέλος ΝΟΕΣ
Κοσσυφίδης Νίκος, μέλος ΝΟΕΣ
Καραδημητρίου Μιχάλης, μέλος ΝΟΕΣ
Σιδερής Παναγιώτης, μέλος ΝΟΕΣ
Καλαϊτζάκης Δημήτρης, μέλος ΝΟΕΣ
Σφακιανάκης Θοδωρής, μέλος ΝΟΕΣ
Ρόσσα Φίλιππος, μέλος ΝΟΕΣ
Θεοδωρόπουλος Γιάννης, μέλος ΝΟΕΣ
Αγκανάκης Παναγιώτης, μέλος ΝΟΕΣ
Γογγολίδης Βαγγέλης, μέλος ΝΟΕΣ
Χαρισηάδης Θάνος, μέλος ΝΟΕΣ
Μπαντούνας Νίκος, μέλος ΝΟΕΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα γράφετε σύντροφοι...όμως εδώ στο Ηράκλειο ορισμένοι "σύντροφοι" σε κομματικά "αξιώματα" επιδιώκουν να μην γίνονται πολιτικές διαδικασίες. Και αυτό ενδεχομένως να οφειλεται στο γεγονός ότι όταν υπάρχουν πολιτικές διαδικασίες, αναδεικνύονται νέες ιδέες και προτάσεις και κατά συνέπεια και πρόσωπα. Αυτό τους φοβίζει!!