Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Το συνέδριο επανίδρυσης της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ένα σημαντικό γεγονός για τη νέα γενιά και για το Κίνημα μας. Και είναι σημαντικό γεγονός, γιατί σηματοδοτεί μια νέα αφετηρία για την προοδευτική έκφραση της νέας γενιάς του τόπου μας.
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ καλείται να εκφράσει κομμάτι του νεολαιΐστικου κινήματος, που εμπνευσμένο από τις αρχές της Διακύρηξης της 3ης Σεπτέμβρη πιστεύει στο τρίπτυχο για Κοινωνική Δικαιοσύνη – Λαϊκή Κυριαρχία και Εθνική Ανεξαρτησία, και αγωνίζεται για να κάνει πράξη το όραμα μας για μια δίκαιη κοινωνία. Μια δίκαιη κοινωνία, όπου όλα τα μέλη της θα έχουν ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην παιδεία, στην πρόσβαση στη γνώση, στην αξιοπρεπή εργασία, στη δημόσια υγεία και στην κοινωνική προστασία. Μια δίκαιη κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς και ρατσιστικές νοοτροπίες, που θα παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν ισότιμα σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής. Στόχος μας είναι η επανιδρυμένη Νεολαία ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει το ριζοσπαστικό, προοδευτικό και ανατρεπτικό κομμάτι του Κινήματος μας.

Η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει να είναι δύο βήματα μπροστά και δύο βήματα αριστερά από τον πολιτικό μας φορέα. Η πολιτική ύπαρξη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ συνδέεται άρρηκτα με τους αγώνες για σοσιαλισμό, ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ επιβάλλεται να εκφράσει με βάση τις αρχές και τις αξίες της, τη νέα γενιά της πατρίδας μας.
Στο συνέδριο επανίδρυσης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ διαμορφώθηκαν οι πολιτικές θέσεις της για τα σημαντικότερα ζητήματα, που αφορούν όλους τους νέους του τόπου μας. Ζητήματα όπως η πλήρης και σταθερή εργασία, η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας των νέων, η ανεργία, η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, η στήριξη της νέας οικογένειας, η ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας κ.λ.π., είναι στο επίκεντρο των στόχων μας.
Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά τομεγάλο προοδευτικό μέτωπο του τελευταίου χρόνου, η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος ήταν το καίριο πολιτικό ζήτημα, που απασχόλησε το σύνολο των συνέδρων. Μία αλλαγή, η οποία έμμεσα ή άμεσα, θα επιτρέψει την ίδρυση μη κρατικών – ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας. Στο συγκεκριμένο θέμα, αρχικά εκφράστηκαν δύο απόψεις. Κοινός άξονας και των δύο απόψεων, ήταν ότι η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θεωρεί σπουδαία πολιτική κίνηση την πρόταση μομφής του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατά της Κυβέρνησης και την αποχώρηση από την αναθεωρητική διαδικασία και εκφράζει την αναγκαιότητα για άμεση αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5 % του ΑΕΠ.
Το σημείο τριβής και διαφοροποίησης των δύο προτάσεων ήταν ότι η μεν εισήγηση του σ. Κώστα Σκανδαλίδη ανέφερε ότι η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι αντίθετη με την αναθεώρηση του άρθρου 16 από την παρούσα κυβέρνηση ενώ η δε ανέφερε ρητά και κατηγορηματικά ότι η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. έιναι αντίθετη με κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των Δημόσιων Πανεπιστημίων και αντίθετη με την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την εν γένει ίδρυση μη Κρατικών Πανεπιστημίων από οποιαδήποτε Κυβέρνηση. Η δεύτερη πρόταση προερχόταν από μέλος της γραμματείας της ΚΟΕΣ, η οποία στηρίχθηκε με πάθος από την ανανεωτική τάση του Κώστα Τριαντάφυλλου. Η εισήγηση του σ. Κώστα Σκανδαλίδη ψηφίστηκε μόνο από το παραδοσιακά λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό μπλοκ», που εκφράζεται από τον σ. Νίκο Ανδρουλάκη.
Δυστυχώς, ο σ. Σκανδαλίδης επιχείρησε να αγνοήσει τη σαφή βούληση του σώματος και να μεταφέρει τη λήψη της απόφασης για το συγκεκριμένο και μόνο θέμα σε άλλη φάση του Συνεδρίου. Έτσι, το συνέδριο μετατράπηκε σε πολιτική διαδήλωση όταν ο σ. Κώστας Σκανδαλίδης δεν αποδέχτηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Η αντίδραση των συνέδρων και τα συνθήματα απέδειξαν ότι η πλειοψηφία των μελών της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. αγωνίζεται για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, ακολουθώντας πιστά τις αρχές της Διακήρυξης του Κινήματος μας!
Το συνέδριο διεκόπη και έπειτα από παρέμβαση του Προέδρου του Κινήματος, Γιώργο Παπανδρέου, προς τον σ. Σκανδαλίδη, εκφράστηκε δημοκρατικά η άποψη της Νεολαίας, μέσα από την υπερψήφιση συμβιβαστικής πρότασης, που υιοθετούσε τη θέση της πλειοψηφίας των συνέδρων. Έτσι, αποδεικνύονται στην πράξη το κάλεσμα του Προέδρου μας να «τον αμφισβητήσουμε» και η στααθερή βούληση για μια αυτόνομη Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέλη της «εκσυγχρονιστικής» τάσης που μειοψήφισε (συμπεριλαμβανομένου και του Ν. Ανδρουλάκη) είχε πρωτοστατήσει στην Πρωτοβουλια μελών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (www.p16.gr), για να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος. Είναι προφανές ότι πολιτικά είναι ακατονόητη αυτή η αλλαγή. Ίσως λοιπόν άλλοι λόγοι εσωκομματικών συσχετισμών ή επιδίωξης της εύνοιας του Προέδρου, να επέβαλλαν τη συγκεκριμένη στάση μέσα στο συνέδριο.
Το Συνέδριο Επανίδρυσης της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκλεισε μια περίοδο εσωστρέφειας, αλλά και ασάφειας για τις πολιτικές θέσεις των νέων σοσιαλιστών. Έπειτα λοιπόν από τη διαμόρφωση της Διακήρυξης, των πολιτικών θέσεων και του Καταστατικού, που διατυπώθηκαν και εγκρίθηκαν από το συνέδριο, η στόχευση για την επόμενη μέρα θα πρέπει να είναι η ανάδειξη των πολιτικών μας θέσεων στην ελληνική κοινωνία.
Η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ οφείλει να βγει στην κοινωνία, ξεπερνώντας φαινόμενα απολιτικών διαιρέσεων του παρελθόντος, και να αναδείξει τις πολιτικές της θέσεις, επιδιώκοντας τη συστράτευση όλων των νέων σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα, μέσα από την εξόρμηση της Νεολαίας στην κοινωνία, οφείλουμε να καταδείξουμε την αντιαναπτυξιακή και αντινεολαϊστικη κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ. Να καταδείξουμε στην ελληνική κοινωνία την πολιτική της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς, των «κουμπάρων» και των ομολόγων, την πολιτική των περικοπών και της λιτότητας. Να καταδείξουμε την κυβερνητική πολιτική της υποχρηματοδότησης και της απαξίωσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, την πολιτική της ποινικοποίησης της φοιτητικής και της συνδικαλιστικής έκφρασης και ελευθερίας που προωθείται με τον νέο Νόμο – Πλαίσιο, την πολιτική των περιορισμένων εργασιακών δικαιωμάτων, (κατάργηση 8 ώρου, ανασφάλιστη εργασία).
Η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει να βγει στην ελληνική κοινωνία, να καταδείξει και να ανατρέψει συνολικά τη δεξιά – αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης του κ. Καραμανλή που έχει ως στόχο το διαχωρισμό της ελληνικής κοινωνίας και την μετεξέλιξη σε μια σκληρή ταξική και νεοφιλελεύθερη κοινωνία.
Η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. ενωμένη και μακρυά από νοοτροπίες του παρελθόντος, οφείλει να δείξει ότι υπάρχει προοδευτική πρόταση απέναντι στην πολιτική της νεο-δεξιάς. Να δείξουμε ότι η διέξοδος είναι το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και ο Γιώργος Παπανδρέου, με σκοπό να κάνουμε πράξη το όραμα μας για μια Δίκαιη Κοινωνία!
Ειδικά στην Κρήτη, όπου επί δεκαετίες οι δημοκρατικοί πολίτες αντιστέκονται στις λαϊκίστικες συρήνες της Δεξιάς και δίνουν με πάθος τη μάχη της προόδου, της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, οι ευθύνες μας είναι μεγαλύτερες.
Πέρα και έξω από προσωπικές στρατηγικές, χωρίς ανούσιους, απόλιτικους και κατ’ ουσία ιδιοτελείς τοπικισμούς, επιβάλλεται να φέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο. Να ωθήσουμε τους νέους στα κοινά και να κάνουμε την απρόσκοπτη και άδολη συμμετοχή όλων πράξη. Επιβάλλεται να συγκρουστούμε με κατεστημένες νοοτροπίες και πρόσωπα και να εισάγουμε ασυμβίβαστα την ανανέωση και την ανατροπή. Για ένα ποιοτικό – σύγχρονο κόμμα, για ένα ελπιδοφόρο μέλλον για όλους, για μια ανθρώπινη κοινωνία.

Τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπίας της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ραψομανίκης Γιάννης (Ηράκλειο)
Καμπανός Μανώλης (Ηράκλειο)
Λαπιδάκης Ματθαίος (Ηράκλειο)
Ανδρουλιδάκης Γιώργος (Ρέθυμνο)
Λουκάκης Σπύρος (Χανιά)

13 Απριλίου 2007 - Η ΤΟΛΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: