Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2007

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Με αφορμή τα γεγονότα που συνέβησαν την 12η Δεκέμβρη στην Πανεργατική Απεργία, όπως τη σύλληψη των εργαζόμενων στη ΔΕΗ που συμβολικά σκέπασαν μια κάμερα στο κέντρο της Αθήνας εκφράζοντας την αντίθεση τους στο ηλεκτρόνικο φακέλωμα, ξεκίνησε ένας διάλογος για το έλλειμα Δημοκρατίας που υπάρχει στη χώρα μας σήμερα.
Έλλειμα Δημοκρατίας υπάρχει όμως δυστυχώς σήμερα και στα Πανεπιστήμια της χώρας μας, που θα έπρεπε να αποτελούν πρότυπο δημοκρατικής έκφρασης και ελευθερίας.
Παράδειγμα είναι τα γεγονότα που συνέβησαν στη Σύγκλητο του Παν/μίου Κρήτης κατά τη διάρκεια της τελευταίας της συνεδρίασης. Νιώθω λοιπόν υποχρεωμένος ως φοιτητής του Π.Κ. αλλά και ως μέλος της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Ηρακλείου να αναρτήσω στο ιστολόγιο την παρακάτω ανακοίνωση των Συντρόφων της ΠΑΣΠ:
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Συνάδελφοι, στην συνεδρίαση της Συγκλήτου την Πέμπτη 13/12/2007, δυστυχώς ζήσαμε γεγονότα που ουδεμία σχέση έχουν με δημοκρατική λειτουργία πανεπιστημιακού οργάνου, και φυσικά απέχουν πολύ από διαδικασία διαλόγου μέσα στο ανώτερο όργανο διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Για άλλη μια φορά είδαμε τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Παλλήκαρη, να αποφασίζει και να διατάζει ότι οι φοιτητές πρέπει να ασχολούνται μόνο με τα μαθήματα τους, και πρέπει να εμπιστευτούν εν λευκώ τα πολιτικά ζητήματα, αλλά και ζητήματα ανάπτυξης, υποδομών και λειτουργία του ιδρύματος αποκλειστικά σε εκείνον και τον «θίασο» που τον περιβάλει..
Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί ότι λίγο πριν ξεκινήσει η Σύγκλητος, μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου είχαν λάβει θέση «μπράβου-πορτιέρη» στις πόρτες εισόδου της αίθουσας ώστε να μην μπορέσει κανένας μή θεσμικός εκπρόσωπος να εισέλθει στην αίθουσα. Έτσι λοιπόν άρχισε η διαδικασία με τον κ. Παλλήκαρη να βάζει ως έκτακτο θέμα αυτό των καταλογισμών σε μέλη ΔΕΠ του Π.Κ. Ενώ λοιπόν γίνεται μια συζήτηση επί αυτού, ξαφνικά άρχισαν να ακούγονται διαπληκτισμοί έξω από την αίθουσα. Κάποιοι φοιτητές, μέλη αριστεριστικών παρατάξεων ήθελαν να εισέλθουν στην συνεδρίαση και οι καθηγητές τους εμπόδιζαν.
Εκεί λοιπόν, τελείως ξαφνικά, γίνεται κάποια πρόταση από τον κ. Παλλήκαρη και βλέπουμε σχεδόν «στημένα» όλο το καθηγητικό σώμα της Συγκλήτου, πλην των εκλεγμένων φοιτητών, να σηκώνουν το χέρι τους, ψηφίζοντας κάτι. Η αντίδραση μας ήταν άμεση, ζητώντας να μάθουμε τι ακριβώς ψηφίζουμε και η απάντηση που λάβαμε ήταν «Σε περίπτωση βίαιης διακοπής οποιουδήποτε οργάνου, αναστέλλεται η λειτουργία του ιδρύματος»!.
Πριν προλάβουμε καν να αρθρώσουμε λέξη, ξανασηκώθηκαν όλα τα χέρια και ταυτόχρονα μπήκαν οι φοιτητές που ήταν έξω για την παρέμβαση τους. Με το που μπήκαν ο κ. Πρύτανης λέει η πρόταση πέρασε!!!!!! Μα πώς ακριβώς πέρασε τελικά αφού ούτε μετρήθηκαν πόσα υπέρ ήταν, πόσα κατά και πόσα λευκά;; Αυτό που θέλετε κύριε Πρύτανη, από εδώ και πέρα είναι όταν γίνεται συζήτηση για ένα θέμα είναι να κάνετε την εισήγηση, να λέτε ψηφίζουμε υπέρ και αν αυτά είναι παραπάνω από ένα να θεωρείται ότι η πρόταση πέρασε;;;;
Είναι άραγε τυχαίο που ενώ μετά το θόρυβο για το θέμα «Αλεξανδρόπουλου» αφήνατε μέσα μη θεσμικούς φοιτητές να κάνουν παρέμβαση για ώρες, φέτος έχετε απορρίψει εξ’ αρχής αυτού του είδους το διάλογο; Μήπως κ. Παλλήκαρη όλο αυτό που ψηφίσατε έχει απώτερο στόχο να εμποδίσεται στο μέλλον όλους τους φοιτητικούς Συλλόγους, που θα θέλουν να αντιταχθούν στο νόμο πλαίσιο, να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, εκβιάζοντας τους με το εξάμηνο τους και την εξεταστική τους;
Εσείς αγαπητά μέλη ΔΕΠ όλο αυτό τον 1,5 χρόνο που οι φοιτητές έκαναν καταλήψεις διαρρηγνύατε τα ιμάτια σας για την αντιδημοκρατικότητα τους συγκεκριμένου μέτρου και τώρα αποδέχεστε αυτή την φασιστική απόφαση, χωρίς να σας απασχολήσει καθόλου η θεσμική υπόσταση και δημοκρατική διαδικασία που λήφθηκε; Παλαιότερα όταν η Σύγκλητος του Π.Κ. έλεγε μετά από περιόδους καταλήψεων να δοθούν κανονικά η εξεταστική, το εξάμηνο, η διπλή εξεταστική εσείς ωρυόσασταν ότι η εκπαιδευτική διαδικασία είναι αυτοτελές κομμάτι του κάθε τμήματος και δεν λαμβάνατε καν υπ’ όψη αυτή την απόφαση. Τώρα πρώτη φορά αποδέχεστε αυτή την «συνδικαλιστικού τύπου» απόφαση και ζητάτε από τα μέλη ΔΕΠ να την εφαρμόσουν ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ; Μάλιστα και κάποιοι καθηγητές μέσα στην Σύγκλητο μας απείλησαν ότι αν συνεχίσουμε έτσι θα χάσουμε το εξάμηνο μας. Τόση υποκρισία πια; Τόσο υποταγμένοι στην Κυβέρνηση και τα σχέδια της είστε, ή απλά φοβάστε μη χάσετε τις καρέκλες σας;
Εσείς, συνάδελφοι (ΕΑΑΚ, Αριστερή Ενότητα) που τελικά είστε οι υπαίτιοι που δεν λήφθηκε για άλλη μια φορά απόφαση για την ασφάλεια, έχετε καταλάβει ότι ΟΛΟΙ οι φοιτητικοί σύλλογοι θέλουν να ληφθούν μέτρα, είτε με την πρόσληψη φυλάκων, είτε με υλικοτεχνικές υποδομές. Με ποίο δικαίωμα λοιπόν έρχεστε σε σύγκρουση με τις αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και λέτε ότι οι φοιτητικοί Σύλλογοι δε θέλουν φύλακες; Οι φοιτητικοί Σύλλογοι λένε όλοι όχι στα security αλλά λένε ναι στους φύλακες δημοσίου.
Εσείς, συνάδελφοι της ΔΑΠ, πέρυσι μας λέγατε ότι δεν έχει κανένας το δικαίωμα να εμποδίσει κάποιον από το να κάνει μάθημα. Τώρα που το έκανε αυτό η Πρυτανεία, για ποιο λόγο έχετε κρυφτεί στο καβούκι σας και δε μιλάτε καθόλου; Μήπως γιατί ο Πρύτανης είναι «δικός σας» και το γνωρίζατε ότι θα γίνει εκ των προτέρων; Μήπως γιατί αναγνωρίζεται ότι όλο αυτό πρόκειται να βοηθήσει τη Νέα Δημοκρατία στην εφαρμογή του νέου νόμου πλαίσιο;
Η ΠΑΣΠ ΑΕΙ Ηρακλείου δε πρόκειται πότε να υποκύψει σε εκβιαστικά διλήμματα και καλοστημένα παιχνίδια παρασκηνίου. Ο νέος νόμος πλαίσιο δεν πρέπει να εφαρμοστεί και εμείς είμαστε οι πρώτοι που θα εμποδίσουμε κάθε τέτοια διαδικασία. Δεν πρόκειται καμία απόφαση που θα αναστείλει την εκπαιδευτική διαδικασία στο Π.Κ, να αναστείλει επίσης την πολιτική και συνδικαλιστική δράση των Συλλόγων Φοιτητών και δε πρόκειται καμία χαρωπή κομπανία (Πρυτανεία, Νέα Δημοκρατία, ΔΑΠ) να φιμώσει τους φοιτητές.
Καταδικάζουμε:
· Την Πρυτανεία και τον τρόπο με τον οποίο λέει ότι λήφθηκε η απόφαση.
· Την φασιστική «απόφαση»(;;;) της Συγκλήτου που επιχειρεί να εμποδίσει
τους φοιτητές να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την μη εφαρμογή του νέου νόμου πλαίσιο.
· Όλους αυτούς που καταπατώντας αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, έσπασαν
τη Σύγκλητο λέγοντας ότι οι φοιτητές δεν θέλουν κανένα νέο φύλακα.
Καλούμε:
· Όλους τους δημοκρατικά σκεπτόμενους να λάβουν θέση για την λειτουργία - κοροϊδία της Συγκλήτου και την διαδικασία της απόφασης.
· Τους Προέδρους Τμημάτων, Κοσμήτορες και λοιπούς εκπροσώπους
καθηγητών στη Σύγκλητο να αναλογιστούν και να πάρουν άμεσα θέση δημόσια για το συγκεκριμένο θέμα.
· Την τοπική ΠΟΣΔΕΠ σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο να μας αιτιολογήσει την
απόφαση των μελών της για πρόσληψη security΄.
· Τους πρώην πρυτάνεις του Π.Κ. να πάρουν θέση για το θέμα της ασφάλειας
αλλά και την δημοκρατική διαδικασία και νομική ορθότητα της απόφασης της Συγκλήτου.
Δεν θα υποχωρήσουμε μπροστά στον εκβιασμό. Εκλογές με αυτό τον νόμο πλαίσιο δεν πρόκειται να γίνουν. Ας το πάρει χαμπάρι ο Υπουργός σας και εσείς! Δυστυχώς, στις 19 Δεκέμβρη, που θα τον δείτε δεν θα έχετε κανένα δώρο να του πάτε, τουλάχιστον ας πάρετε τους φύλακες, μαζί με τις ευχές του…λεφτά έτσι και αλλιώς δεν δίνει…στα κακά παιδιά!
ΠΑΣΠ ΑΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Όχι στα παιχνίδια παρασκηνίου!
Ναι στις Δημοκρατικές Διαδικασίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: