Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

"ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ" - Η ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


Φίλες και Φίλοι,
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε για τη σημασία της ενεργής συμμετοχής των νέων στα κοινά και στην πολιτική σε όλα τα επίπεδα.

Πολλές φορές σε προσωπικές συζητήσεις με μεγαλύτερους οι περισσότεροι από εμάς, είμαι σίγουρος ότι έχουμε κληθεί να απαντήσουμε στα εξής ερωτήματα: 1. γιατί οι νέοι σήμερα αποστρέφονται την πολιτική; 2. Γιατί οι νέοι δεν ασχολούνται με τα κοινά; Και συμπληρώνουν τα ερωτήματα τους με το στείρο και λανθασμένο συμπέρασμα ότι εμείς στην εποχή μας, είχαμε ιδανικά, αρχές και αξίες. Οι νέοι σήμερα δεν διαθέτετε τίποτα από όλα αυτά.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;


Δυστυχώς η εποχή μας σήμερα χαρακτηρίζεται από την έλλειψη συλλογικής ελπίδας και οράματος. Βασικά χαρακτηριστικά της είναι η αναξιοπιστία, το βόλεμα, η υποκρισία και η αναξιοκρατία.

Σήμερα διεθνώς, κυριαρχεί ο ατομικισμός, η αποϊδεολογικοποίηση, η αντικατάσταση ιδεολογικών προτύπων με τηλεοπτικούς stars, η επιδίωξη του εφήμερου κέρδους, ο καταναλωτισμός, η πτώση των αξιών και των αρχών.

Στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου πολιτικού σκηνικού, σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα Μέσα Ενημέρωσης διεθνώς. Στην εποχή της μιντιο – κρατίας και της εικόνας, τα Μέσα Ενημέρωσης και κατά συνέπεια το μεγάλο κεφάλαιο, έχουν τη δυνατότητα να χειραγωγούν τους πολίτες και να διαμορφώνουν αντιλήψεις και συνειδήσεις με βάση την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων τους.

Σε αυτό το διεθνές πολιτικό σκηνικό συγκεντρώνεται ο πλούτος, η πολιτική εξουσία ακόμα και η γνώση στους λίγους και εκλεκτούς, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισότητων και την εξάπλωση της φτώχειας στους λαούς.

Η πολιτική αυτονομία των κομμάτων, σε αυτό συντηρητικό μοντέλο του συγκεντρωτισμού, μοιάζει να είναι ουτοπία. Η έλλειψη της πολιτικής αυτονομίας των κομμάτων και η εξάρτηση τους, από διάφορα οικονομικά συμφέροντα έχει ως αποτέλεσμα να συντηρείται και να διαιωνίζεται το υπάρχον νεοφιλελεύθερο μοντέλο.

Η χειραγώγηση των λαών, έχει ως αποτέλεσμα τελικά την αποχή των πολιτών και των νέων από τα κοινά και την ισχυροποίηση του ατομικισμού, προκαλώντας τελικά την μη ανατροπή.
Για όλα αυτά τα σημεία των καιρών, υπεύθυνη δεν είναι η νέα γενιά.. Αυτή είναι η κοινωνική και πολιτική παρακαταθήκη μας, από τις προηγούμενες γενιές.


Μέσα σε αυτό το δυσμενές κοινωνικό περιβάλλον που καταργεί την έννοια της συλλογικότητας και το οποίο κληρονομήσαμε, ως νέα γενιά έχουμε επιπλέον να αντιμετωπίσουμε πολλά και σημαντικά προβλήματα και κινδυνεύουμε πραγματικά να αποτελέσουμε τη μοναδική γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη.

Η ανεργία, το συρρικνωμένο εισόδημα, η αβεβαιότητα, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, οι απλήρωτες υπερωρίες και το ελαστικό ωράριο, είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά προβλήματα της γενιάς μας.

Προβλήματα τα οποία είναι προϊόντα της νεο – φιλελεύθερης αντίληψης και του καπιταλιστικού συστήματος που θέλει τον νέο υποταγμένο και πειθαρχημένο σε αυτό. Μιας βαθιάς συντηρηρητικής αντίληψης που θέλει να χειραγωγήσει τον νέο.

Επομένως το ερώτημα γιατί η νέα γενιά δεν ασχολείται με τα κοινά και την πολιτική μοιάζει να είναι ρητορικό!

Η αλήθεια είναι ότι οι νέοι σήμερα προβληματίζονται για όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους. Προβληματίζονται για την εκπαίδευση τους, για την ανασφάλεια που κυριαρχεί στον επαγγελματικό τους τομέα, για τα ευτελιστικά τους εισοδήματα, για την ανεργία και την κοινωνική τους ασφάλιση. Προβληματίζονται για την ποιότητα ζωής τους και την καθημερινότητα τους. Προβληματίζονται για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος.

Προβληματίζονται για το μέλλον τους το οποίο μοιάζει να είναι δυσοίωνο, όμως νιώθουν αρκετά αποκλεισμένοι και θεωρούν ότι οι προβληματισμοί και οι απόψεις τους δεν ακούγονται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Οι απόψεις των νέων και η ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά ήταν ανέκαθεν απαραίτητη. Κάθε μεγάλη αλλαγή αποδεικνύεται ιστορικά ότι συντελείται με τη νέα γενιά παρούσα.

Και αυτό διότι η νέα γενιά μπορεί να κρίνει, να αμφισβητεί και να πειραματίζεται σε αξίες και σε πρότυπα που για τις παλιότερες γενιές είναι δεδομένα.

Για αυτό το λόγο η ενεργή συμμετοχή των νέων στα κοινά και στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι απαραίτητη. Οι νέοι οφείλουν να καταγράφουν τα προβλήματα τους σε κάθε τοπική κοινωνία και να χαράζουν πολιτικές για την επίλυση τους.

Σήμερα που το πολιτικό σύστημα περνάει μια έντονη κρίση και αμφισβήτηση εξ αιτίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης που παράγει τα σκάνδαλα, η ελληνική κοινωνία φαίνεται να αναζητάει πολιτικές και παρεμβάσεις που θα καθιστούν τη νέα γενιά ενεργή στο πολιτικό σκηνικό και συμμέτοχη στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Όμως η νεο - φιλελεύθερη και συντηρητική αντίληψη της δεξιάς δεν θέλει τη νέα γενιά να συμμετέχει ενεργά και ισότιμα τόσο στα κοινά όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση συγκεκριμένα.

Αυτό έγινε αντιληπτό από τον Νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή, σχετικά με την θεσμοθέτηση των τοπικών συμβουλίων νέων. Χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας με την Κεντρική Ένωση Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων Νεολαίας, που θα έπρεπε να αποτελεί το βασικό συνομιλητή για τη διαμόρφωση του συγκεκριμενου νομοσχεδίου, προχώρησε στην ψήφιση ενός νόμου που αντί να δίνει στη νέα γενιά τη δυνατότητα της συμμετοχής και της συνδιαμόρφωσης, έχει ως στόχο την χειραγώγηση της.

Και αυτό διότι τα τελευταία 10 χρόνια είχε ξεκινήσει στην χώρα μας μια προσπάθεια για τη θεσμοθέτηση της συμμετοχής των νέων στα κοινά και στην τοπική αυτοδιοίκηση, μέσα από τα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια Νεολαίας.

Η προσπάθεια αυτή μέχρι την εφαρμογή του νόμου, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εκατοντάδων δημοτικών συμβουλίων νεολαίας και 5 Νομαρχιακών, και τη μεταξύ τους σύνδεση με ένα κεντρικό όργανο, την Κεντρική Ένωση Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων Νεολαίας.

Πρωταρχικός στόχος της Κεντρικής Ένωσης ήταν η δημιουργία τοπικών συμβουλίων νεολαίας σε όλους τους δήμους και τους νομούς της χώρας μας καθώς επίσης και η θεσμοθέτηση τους από την πολιτεία. Θεσμός που θα αποτελούσε το μέσο για την έκφραση και την ενεργή συμμετοχή των νέων στα κοινά σε κάθε τοπική κοινωνία.

Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από την οργανωμένη νεολαία του Κινήματος μας, ξεκίνησε από τη νεολαία ΠΑΣΟΚ.

Η έλλειψη διαλόγου για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου με την ΚΕΔΗΝΟΣΥΝΕ ανέδειξε την σκληρή κομματική αντίληψη και φιλοσοφία της κυβέρνησης της Ν.Δ. αφού γνώριζαν πολύ καλά από ποιο πολιτικό χώρο προέρχονταν οι νέοι εκείνοι που είχαν πρωτοστατήσει στην ίδρυση των δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων νέων.

Η πιο σημαντική ασάφεια του νόμου, ήταν αυτή της νομικής υπόστασης των τοπικών Συμβουλίων Νεολαίας. Δεν καθόριζε δηλαδή αν τα Συμβούλια Νεολαίας είναι σωματεία ή πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αφού αποδεικνύει ότι υπάρχει η βούληση της πολιτικής χειραγώγησης των συμβουλίων Νέων.

Τα βασικότερα σημεία διαφωνίας με τον Νόμο είναι τα εξής:
1. Δεν καθορίζεται η σύσταση Νομαρχιακών Συμβουλίων Νέων, δηλαδή το δευτεροβάθμιο όργανο συμμετοχής των νέων στην τοπική αυτοδιοίκηση, απαξιώνοντας με αυτό τον τρόπο συνολικά το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης.
2. Η έλλειψη οικονομικής αυτοτέλειας και αυτονομίας των τοπικών συμβουλίων νέων, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική εξάρτηση αλλά και την χειραγώγηση των Συμβουλίων από τον εκάστοτε δήμαρχο.
3. Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός της εγγραφής των νέων σε εκλογικά μητρώα στους δήμους σύμφωνα με τα οποία διενεργηθηκαν οι εκλογές. Όλοι οι νεόι – δημότες, θα έπρεπε να είχαν τη δυνατότητα συμμετοχής χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες που σε συνδυασμό με την έλλειψη ενημέρωσης από τη Γραμματεία Νέας Γενιάς και τα συναρμόδια υπουργεία οδήγησαν στη συρρικνωμένη συμμετοχή των νέων, απαξιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον θεσμό πριν καν ξεκινήσει να εφαρμόζεται.
4. Είναι δεδομένο ως νέοι σοσιαλιστές ότι συμφωνούμε με την καθολική ψηφοφορία των νέων στους δήμους για τη σύσταση δημοτικών Συμβουλίων νεολαίας, όμως εκφράζουμε την αντίθεση μας ότι στον νόμο δεν προβλέπεται η συμμετοχή Νομικών Προσώπων (Σωματείων, Συλλόγων κλπ), γεγονός που αποκλείει τη συμμετοχή των φοιτητών, των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των μεταναστών κ.α.
5. Τα όρια ηλικίας θα έπρεπε να παραμείνουν 15-30 αντί για 15-28, όπως προβλέπεται στον Νόμο, όταν επίσημα η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέχεται το 15-30 και ο Ο.Η.Ε. τα 15-35 ως όρια νεολαιίστικων φορέων διεθνώς.

Επομένως η Νεολαία ΠΑΣΟΚ οφείλει να συντάξει συνολική πρόταση για τα τοπικά συμβούλια νεολαίας, την οποία θα κληθεί σύντομα να εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση με πρωθυπουργό το Γ. Παπανδρέου. Ως νέοι σοσιαλιστές επιθυμούμε να συμμετέχουν στα τοπικά συμβούλια νέων και στην αυτοδιοίκηση, όλοι οι νέοι που ζουν και εργάζονται σε κάθε τοπική κοινωνία. Τα τοπικά συμβούλια νέων δεν πρέπει να κινούνται στα όρια των δημοτικών παρατάξεων, των τοπικών πελατειακών συσχετισμών και των επιρροών τοπικής εκλογικής πελατείας. Με αυτό τον τρόπο θα εκφραστεί γνήσια η νέα γενιά σε κάθε τοπική κοινωνία.
Στην πρόταση αυτή θα πρέπει να συνυπολογιστεί η πρόταση του Κινήματος μας για την ουσιαστική αποκέντρωση και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πρόταση που θα πρέπει να συνυπολογίζει ότι η αιρετή περιφέρεια που θα αποτελεί μελλοντικά τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης.


Η πρόταση της νεολαίας ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχει ως στόχο την ενίσχυση της ενεργής συμμετοχής των νέων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας των νέων σε κάθε τοπική κοινωνία, την απελευθέρωση της φαντασίας και της δημιουργικής έκφρασης των νέων καθώς επίσης και την ενίσχυση των διεκδικήσεων της νέας γενιάς. Πρότασης που θα έχει ως στόχο την έκφραση της κοινής συλλογικής δυναμικής της νεολαίας σε κάθε κοινότητα – δήμο – νομό – περιφέρεια.

Ενδεικτικά σήμερα θα ήθελα να αναφέρω κάποιες προτάσεις σχετικά με τα τοπικά συμβούλια νέων.

1. Πλήρης πολιτική και οικονομική αυτονομία των τοπικών συμβουλίων νέων για να υπάρχει η δυνάτοτητα προγραμματισμού και υλοποίησης των αποφάσεων τους για οποιαδήποτε δράση των συμβουλίων νεολαίας, απελευθερώνοντας με αυτόν τον τρόπο την φαντασία και τη δημιουργικότητα των νέων σε κάθε τοπική κοινωνία.
2. Σύσταση νομαρχιακών συμβουλίων νεολαίας, όπως ανέφερα προηγουμένως.
3. Καθολική ψηφοφορία όλων των νέων από 18 – 30 που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια χωρίς λίστες συμμετοχής, για την ανάδειξη των τοπικών συμβουλίων σε δημοτικό και νομαρχιακό επίπεδο.
4. Οι εκλεγμένοι Πρόεδροι των ΤΟΣΥΝ σε δημοτικό επίπεδο να συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου στο αντίστοιχο δημοτικό συμβούλιο.
5. Οι Εκλεγμένοι Πρόεδροι των ΤΟΣΥΝ σε Νομαρχιακό επίπεδο να συμμετέχουν με δικαίωμα λόγου στα αιρετά περιφερειακά συμβούλια.
6. Οι εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών συμβουλίων νέων να πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια με την πρώτη διετία να διενεργούνται την ημέρα των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση. Δημοτικές, Νομαρχιακές και Περιφερειακές εκλογές.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σήμερα που η νεοφιλελεύθερη πολιτική και το συντηρητικό μοντέλο του συγκεντρωτισμού κάθε μορφής εξουσίας (πολιτικής, οικονομικής, τεχνολογικής), δοκίμαζεται διεθνώς, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών και άρα και της νέας γενιάς στα πολιτικά δρώμενα. Μόνο με την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών και των νέων θα πετύχουμε τον στόχο μας ως νέοι σοσιαλιστές για τη δημιουργία μιας ανθρώπινης και δίκαιης κοινωνίας διεθνώς.

Τα νεοφιλελεύθερα μοντέλα και οι συντηρητικές αντιλήψεις χρειάζονται τον λαό αμέτοχο - φοβισμένο και υποτελή. Δεν χρειάζονται απλά μια συντηρητική ή μη δημοκρατική αντίληψη κάποιου κόμματος εξουσίας.

Για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών και της νέας γενιάς απαιτείται η άσκηση πολιτικών ουσιαστικής αποκέντρωσης. Απαιτούνται πολιτικές που θα μεταφέρουν τα κέντρα λήψης των αποφάσεων από την κεντρική εξουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο κύτταρο της δημοκρατίας μας.

Απαιτείται να ξεφύγουμε από τις συντηρητικές λογικές της δεξιάς που υπηρετεί το οικονομικό κατεστημένο. Ένα οικονομικό κατεστημένο το οποίο θέλει συγκέντρωση εξουσίας και πλούτου σε λίγα κέντρα ενισχύοντας τον παγκόσμιο καπιταλιστικό ψευτο – ανταγωνισμό. Να ξεφύγουμε από τις συντηρητικές λογικές της δεξιάς που δεν έχουν ως στόχο να υπηρετήσουν τους λαούς και τους πολίτες κάθε χώρας.

Για αυτό είναι πιο επίκαιρη από ποτέ η πρόταση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος για μια νέα ριζοσπαστική διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους.

Αναφέρω περιληπτικά:
Ο μετασχηματισμός του κράτους πρέπει να οδηγήσει σε ένα κράτος-«στρατηγείο», το οποίο θα ασχολείται κυρίως με θέματα άμυνας, εξωτερικής πολιτικής, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και γενικής οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής.
Το νέο αυτοδιοικητικό σύστημα της χώρας πρέπει να αποτελείται από δύο βαθμούς: τους δήμους και τις περιφέρειες.
Ο πρώτος βαθμός θα αποτελείται από ισχυρούς δήμους, οι οποίοι θα έχουν πραγματική οικονομική αυτοτέλεια και θα ενισχυθούν στις διοικητικές τους λειτουργίες.
Ο σχεδιασμός των δήμων πρέπει να γίνει από μηδενική βάση και όχι με συνένωση συνόρων γειτονικών δήμων.
Πρέπει να ληφθεί υπόψη η γεωγραφική, οικιστική, οικονομική πραγματικότητα που επικρατεί σε κάθε δήμο. Επίσης η οικονομική προοπτική και βιωσιμότητα και επάρκεια για την εξυπηρέτηση των πολιτών κάθε νέου δήμου.


Ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης θα αποτελείται απο αιρετές περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, με αιρετό περιφερειάρχη και αιρετό περιφερειακό συμβούλιο, στο οποίο θα υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση των νομών.
Η συγκεκριμένη πρόταση δεν θα είχε καμία απολύτως σημασία εάν θα συμπεριλάμβανε τη μεταφορά ουσιαστικών αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν θα έχει καμία σημασία εάν δεν εφαρμοστεί πλήρως η συνταγματική αρχή για τη διάθεση στην τοπική αυτοδιοίκηση των αναγκαίων οικονομικών πόρων ώστε να έχει πλήρη οικονομική αυτοτέλεια.


Η κάθε περιφέρεια θα έχει τη δυνατότητα να χαράξει τη δική της αναπτυξιακή, κοινωνική, εκπαιδευτική, περιβαλλοντική και πολιτιστική πολιτική με τη συμμετοχή των πολιτών και της νέας γενιάς και με αυξημένο τον κοινωνικό έλεγχο.

Η πρόταση για τη διοικητική οριοθέτηση των περιφερειών και των δήμων πρέπει να έχει σαφέστατα κριτήρια και να μην επηρεάζεται από μικροκομματικές και ρουσφετολογικές λογικές.

Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να αναφέρω ένα χαρακτηριστικό επίκαιρο παράδειγμα ρουσφετολογικών λογικών, με αφορμή τη συζήτηση για την ίδρυση εφετείου και στο Ηράκλειο. Είναι η βούληση της δεξιάς για τη διάσπαση της περιφέρειας Κρήτης σε ανατολική και δυτική. Η Κρήτη οφείλει για την αναπτυξιακή της πολιτική και την κοινωνική της συνοχή να είναι ενιαία και αδιαίρετη.
Η πολιτική βούληση της ΝΔ είναι η δημιουργία δύο περιφερειών στην Κρήτη που είναι οικονομικά, διοικητικά, γεωγραφικά και ρεαλιστικά μη αναγκαίο. Και δεν προτίθενται να δημιουργήσουν δύο εφετεία που είναι καθαρό θέμα της καθημερινότητας των πολιτών της Κρήτης.
Με αυτόν τον τρόπο υπηρετούν τους Κοτζαμπάσηδες Μητσοτάκη και Κεφαλογιάννη και όχι την ανάπτυξη της Κρήτης και του λαού της. Το ίδιο φυσικά κάνουν σε όλη τη χώρα.

Η νέα ριζοσπαστική διοικητική μεταρρύθμιση με τη μεταφορά των κέντρων λήψης των αποφάσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση και παράλληλα με την πραγματική αυτόνομη θεσμοθέτηση των τοπικών συμβουλίων νεολαίας, είναι δεδομένο ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί η συμμετοχή της νεάς γενιάς στην τοπική αυτοδιοίκηση και θα απελευθερωθεί η φαντασία και η δημιουργικότητα της.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ολοκληρώνοντας την ομιλία μου θα ήθελα να κάνω μια επισήμανση:

Η ανατροπή, η αλλαγή και η εξέλιξη δεν μπορούν να έρθουν μόνες τους, (από μηχανής θεός). Απαιτείται ο σχεδιασμός να γίνεται από τον λαό και την κάθε μορφής θεσμική εξουσία και να υλοποιούνται από ανθρώπους που πιστέυουν σε αρχές και αξίες.

Και οι νέοι σήμερα έχουν και αρχές και αξίες. Οι διεκδικητικές οργανωμένες δράσεις των προοδευτικών μαζικών κινημάτων των νέων σε όλα τα επίπεδα, (από τον φοιτητική πολιτική δράση, τον συνδικαλισμό έως την τοπική αυτοδιοίκηση), θα αποτελέσουν το όχημα για την ανατροπή και την αλλαγή.

Σας ευχαριστώ.

1 σχόλιο:

RODERIKOS είπε...

ΑΚΟΥΣΕ ΑΝΤΡΑΚΙ ΜΟΥ,

ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙΣ ΛΟΓΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙΣ,
ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑΤΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΣΟΥ ΔΕΝ ΣΟΥ ΤΑ ΕΙΠΕ ΚΑΛΑ ΚΑΘΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ. ΑΚΟΥΣ ΜΟΝΟ ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ.

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ 3ΗΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ???
ΓΙΑ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΧΕΙΣ
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΣΟΥ.