Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μείζον πολιτικό ζήτημα για τη Δημοκρατία και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, προκύπτει μετά την παραίτηση των δύο αντιεισαγγελέων εφετών, Ηλία Κολιούση και Ελένης Σωτηροπούλου που είχαν αναλάβει τη διένεργεια προκαταρκτικής έρευνας για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Οι δύο αντιεισαγγελείς εφετών στέλνοντας επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έκαναν λόγο ότι κατά τη διενέργεια της έρευνας τους, διαπίστωσαν ότι προκύπτουν ποινικές ευθύνες μελών της Κυβέρνησης, και επομένως η δικογραφία θα έπρεπε να οδηγηθεί κατευθείαν στη Βουλή για να ισχύσει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Όμως ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος είχε αντίθετη άποψη, ζήτησε τη διενέργεια περαιτέρω έρευνας, τοποθετώντας επίσης ως επικεφαλής της έρευνας την εισαγγελέα Εφετών Ευσταθία Σπυροπούλου.

Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες και άλλης μιας προσπάθειας χειραγώγησης της δικαιοσύνης προκειμένου να κουκουλωθεί το σκάνδαλο της μονής Βατοπαιδίου και να μην υπάρξει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και τον Καραμανλή.

Πέρα από την ποινική υπόθεση για την υπόθεση του Βατοπεδίου, υπάρχει μείζον πολιτικό ζήτημα που σχετίζεται με την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.

Βασικό στοιχείο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος είναι η διάκριση των εξουσιών και η αυτονομία της Δικαιοσύνης. Και αυτό πρέπει να είναι βασική αρχή και αξία για τις κυβερνήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: