Τρίτη 15 Απριλίου 2008

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΤΕ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΟΥ ΟΤΕ


Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισκέφθηκε σήμερα το Μέγαρο του ΟΤΕ, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με το Προεδρείο της ΟΜΕ-ΟΤΕ και τους εργαζόμενους.
Κατά την συνάντησή του με τους εργαζόμενους, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είπε τα εξής:
"Φίλες και φίλοι, βρίσκομαι εδώ, και βρισκόμαστε όλοι εδώ, για να διατρανώσω τη δική μου προσωπική βούληση, αλλά και τη βούληση ολόκληρου του Κινήματος, να παλέψουμε μαζί σας, να κάνουμε κάθε τι που μπορούμε, για να σταματήσουμε την εξέλιξη μιας σύγχρονης τραγωδίας. Διότι περί τραγωδίας μιλάμε, όταν συζητάμε για τον τρόπο με τον οποίο σήμερα, αυτή η κυβέρνηση χειρίζεται τον δημόσιο πλούτο και ειδικότερα τον ΟΤΕ.
Μόνο σε μια τριτοκοσμική χώρα, θα μπορούσαμε να δούμε, πρώτα απ' όλα, να πουλιέται δημόσιος πλούτος και, αντί να κερδίζει το κράτος, να κερδίζει κάποιος ιδιώτης. Αυτό, βεβαίως, είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο.
Είναι τρεις οι βασικοί λόγοι, για τους οποίους εμείς λέμε «όχι» στην πώληση του ΟΤΕ. Ο πρώτος λόγος είναι, διότι ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της χώρας μας είναι ένα βασικό εργαλείο εθνικού σχεδιασμού. Βασικό εργαλείο εθνικού σχεδιασμού, που δεν πρέπει να είναι στα χέρια κάποιων ιδιωτών, αλλά που πρέπει να είναι στα χέρια κάθε δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, για να μπορεί να σχεδιάζει για την ανάπτυξη της χώρας, σ' έναν τομέα που είναι βασικός για το μέλλον της οικονομίας μας, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, όπως είναι η σύγχρονη τεχνολογία.
Η πώληση του ΟΤΕ σε ξένα συμφέροντα, σημαίνει πολύ απλά ότι χάνει η Ελλάδα ένα κυριαρχικό δικαίωμα, να μπορεί να σχεδιάζει για την δική της οικονομία, για τον Ελληνικό λαό, σε αυτό τον κρίσιμο τομέα.
Ένας δεύτερος λόγος, για τον οποίο εμείς αντιτασσόμαστε σε αυτή την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, είναι ότι ο ΟΤΕ είναι ένας Οργανισμός που έχει, όχι μόνο παρουσία στην Ελλάδα, αλλά με κόπο, με τις προσπάθειες τις δικές σας, με τη βοήθεια τη δική σας και, βεβαίως, με την ουσιαστική επένδυση και από τον Ελληνικό λαό και την Πολιτεία, έχει αναπτύξει δίκτυα σε πολλές περιοχές της ευρύτερης βαλκανικής χερσονήσου και όχι μόνον.
Αυτή η υποδομή, αυτά τα δίκτυα και αυτές οι προοπτικές είναι προοπτικές, τις οποίες εμείς δεν πρέπει να εκχωρήσουμε, δεν θα εκχωρήσει η Ελλάδα, σε κάποιους τρίτους, ξένους, όταν μπορεί να είναι ένα όπλο στρατηγικό για την οικονομία, τη διπλωματία, το κύρος και την παρουσία του Ελληνισμού σε πάρα πολλές χώρες.
Ένας τρίτος λόγος, για τον οποίο εμείς αντιτασσόμαστε στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, είναι ότι αυτός ο Οργανισμός έχει αναπτύξει μια πολύ ουσιαστική τεχνογνωσία. Μίλησα λίγο μαζί σας, τώρα, όπως χαιρετηθήκαμε και, βλέπω στα πρόσωπά σας, όχι μόνο την αγωνία, αλλά και την εμπειρία, τη γνώση, τη δουλειά, τις ώρες, τη ζωή, τον κόπο που έχετε επενδύσει σ' αυτό τον Οργανισμό. Και ένας Οργανισμός, δεν είναι ένα κέλυφος κάποιων κτιρίων. Είναι άνθρωποι, είναι εργαζόμενοι. Είναι ένα άυλο κεφάλαιο εμπειρίας, τεχνογνωσίας, γνώσης, που δεν πρέπει να χάσει η Ελλάδα.
Διότι, αν γίνει αυτή η εταιρεία, θυγατρική κάποιας ξένης εταιρείας, κανένας δεν ξέρει, εάν τελικά απλώς μπει στα στρατηγικά σχέδια μιας άλλης εταιρείας που, λιγότερο ή και καθόλου, δεν θα ενδιαφερθεί για το ότι η Ελλάδα έχει ένα ανθρώπινο κεφάλαιο για την ανάπτυξη, όχι μόνο του ΟΤΕ, αλλά για τη μεταλαμπάδευση της δικής σας εμπειρίας και σε άλλες ελληνικές εταιρείες, οι οποίες μαθαίνουν, αναπτύσσονται, με την συνεργασία τους με αυτό τον μεγάλο και σημαντικό Οργανισμό.
Ακριβώς αυτό το κεφάλαιο, εμείς, το θέλουμε, το χρειαζόμαστε εδώ, στην Ελλάδα, για την ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε να αισθανθεί και ο εργαζόμενος σιγουριά, ασφάλεια για το μέλλον, την προοπτική τη δική του, διότι μόνον έτσι μπορεί αυτός ο Οργανισμός να πάει μπροστά. Όταν εσείς αισθανόσαστε την σιγουριά, τη βοήθεια, την προοπτική από πλευράς της ίδιας της Πολιτείας, τότε και ο ΟΤΕ μπορεί να θαυματουργήσει όπως έχει θαυματουργήσει, στο παρελθόν, όπως έχετε δείξει κι εσείς, μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις, μέσα από τις κοινωνικές συμβάσεις, μέσα από τη συνεργασία με μια σωστή Διοίκηση, με μια σωστή λειτουργία της Πολιτείας, ότι αυτός ο Οργανισμός μπορεί να θαυματουργήσει, να είναι κερδοφόρος και να είναι προς όφελος, όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και ολόκληρου του Ελληνικού λαού.
Γι' αυτό είμαστε εμείς εδώ, και πάλι ήμουν εδώ πριν από λίγους μήνες, και θέλω να τονίσω ότι η παρουσία μας εδώ, είναι παρουσία συμπαράστασης, είναι παρουσία κοινού αγώνα, είμαστε κοντά σας, μαζί σας, μαζί κάνουμε αυτό τον αγώνα και, μαζί, αυτό τον αγώνα, θα τον κερδίσουμε.
Καλό μας αγώνα και σας ευχαριστώ που με ακούσατε."

1 σχόλιο:

Minas είπε...

Καλά και ωραία τα λόγια του κ. Παπανδρέου αγαπητέ φίλε, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και την πώληση ενός μεγάλου ποσοστού των μετοχών της εταιρείας (πάνω από 50%) από την κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Τουλάχιστον έτσι δήλωσε ο κ. υπουργός οικονομίας από το βήμα της βουλής και δεν έχω λόγω να τον αμφισβητήσω. Ωστόσο δεν θέλω να θεωρήσετε πως συμφωνώ με την απόφαση της κυβέρνησης να πουληθεί και το υπόλοιπο μερίδιο των μετοχών που κατέχει το δημόσιο με βάση το επιεικώς φαιδρό επιχείρημα: «Το κράτος δεν είναι επιχειρηματίας». Πως μπορεί άραγε να πωλείται μια ( ας σημειωθεί: εξαιρετικά κερδοφόρα) κρατική επιχείρηση σε μία άλλη επίσης κρατική επιχείρηση όπως η Deutsche Telekom. Πώς μπορεί το Γερμανικό κράτος να είναι «επιχειρηματίας» ενώ το Ελληνικό να αδυνατεί; Τα σύκα όμως σύκα και η σκάφη, σκάφη αγαπητέ blogger. Η μονόπλευρη ενημέρωση κάθε άλλο παρά επιθυμητή είναι σε μία δημοκρατία. Εκτός αν ο σκοπός ενός blog είναι η εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων κι εγώ δεν το είχα καταλάβει.