Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΠ ΝΟΜΙΚΗΣ


"Φίλες και φίλοι, προοδευτικά νιάτα, ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη δυναμική σας παρουσία. Φέρνω μαζί μου και μήνυμα και ευχή. Ευχή απ' τα βάθη της καρδιάς μου, η γενιά σας να γίνει γενιά της νέας αλλαγής, της μεγάλης ανατροπής που χρειάζεται η χώρα μας. Μιας νέας αρχής, ελπίδας και οραμάτων.
Θέλουμε η γενιά σας, να είναι πράγματι η γενιά των αξιών, για την Ελλάδα της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της αξιοκρατίας. Σήμερα, βρίσκομαι εδώ κ στη Νομική και, ευχαριστώ για την πρόσκληση, για να μιλήσουμε για την Ελλάδα και τη νέα γενιά. Για το μέλλον αυτής της χώρας. Για μια γενιά, που προσδοκά να ζήσει σε μια χώρα με προοπτικές. Που θα ανταμείβει τον άξιο και θα προστατεύει τον αδύναμο.
Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και τους αγώνες της νέας γενιάς, των φοιτητών, για μια καλύτερη Ελλάδα και ένα καλύτερο δημόσιο Πανεπιστήμιο, για νέες προοπτικές στην απασχόληση, στην εργασία, στη δουλειά, στην ποιότητα ζωής.
Και όπως πάντα, το ΠΑΣΟΚ, απ' την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, έρχεται με ένα απλό, αλλά και πολύ ισχυρό μήνυμα. Το μήνυμα είναι απλό, ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Ότι μπορούμε να φτιάξουμε μια διαφορετική Ελλάδα. Να πραγματώσουμε μια διαφορετική Ελλάδα, με τους αγώνες μας, με το ήθος μας, με τις αξίες μας, με την πίστη στην αλλαγή.
Διότι εμείς ξέρουμε, και ξέρει καλά αυτό το Κίνημα, ότι η πολιτική δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχουν επιλογές. Δεν είναι τα αδιέξοδα της ανασφάλειας, δεν είναι τα αδιέξοδα που προωθεί η συντήρηση. Δεν είναι τα αδιέξοδα της ανεργίας. Δεν είναι τα αδιέξοδα της αναξιοκρατίας. Δεν είναι τα αδιέξοδα των σκανδάλων και της διαφθοράς, της κατάπτωσης του δημόσιου βίου.
Δεν είναι το αδιέξοδο της υπονόμευσης του ασφαλιστικού συστήματος, που χτυπάει ιδιαίτερα τη νέα γενιά. Δεν είναι το αδιέξοδο της εμπορευματοποίησης των πάντων, του κοινωνικού κράτους, του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, που δεν ανήκει σε καμία παράταξη, ανήκει σε εσάς, στον Ελληνικό λαό και στις νέες γενιές.
Και ο ενθουσιασμός σας, σήμερα, η παρουσία σας, σήμερα, είναι μία ακόμα απόδειξη μιας ανατροπής που έρχεται, μιας αλλαγής που θα σταματήσει τον κατήφορο της χώρας μας, τον κατήφορο στην οικονομία και θα φωτίσει πάλι ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ την Ελλάδα.
Και πράγματι, αυτός ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ θα ανατρέψει τις κοινωνικές ανισότητες, που έχουν μεγαλώσει τα τελευταία χρόνια, που έχουν λάβει διαστάσεις επικίνδυνες, που δοκιμάζουν την ίδια τη συνοχή της κοινωνίας μας. Μια αλλαγή, που θα ανασυγκροτήσει τη δημόσια παιδεία και θα δώσει επιτέλους προοπτική στους νέους επιστήμονες, να αισθάνονται ότι έχουν μέλλον και μετά από το πτυχίο.
Να καταργήσει τη μιζέρια, που ζει ένα μεγάλο μέρος της νέας γενιάς μας, που λέγεται η γενιά των 700 ευρώ, πολλές φορές, χωρίς ασφάλιση, με υπερωρίες που δεν πληρώνονται, με διπλές ή τριπλές δουλειές, αν προλαβαίνουν, και με μία έλλειψη σιγουριάς για να μπορούν να φτιάξουν την οικογένειά τους.
Αλλά επίσης, μια ανατροπή που θα ξαναδώσει το κύρος στην Ελλάδα, να μπορεί να διαπραγματεύεται, να μπορεί με ισχυρή φωνή να λύνει προβλήματα, όπως είναι το Σκοπιανό. Και βέβαια, να δημιουργήσουμε και μια άλλη ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη, που βασίζεται στις νέες τεχνολογίες, στις νέες αλλαγές, αλλά που είναι σύμφωνη με τις ανάγκες μιας ποιότητας ζωής, ιδιαίτερα της προστασίας του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα της «πράσινης ανάπτυξης», που αξιοποιεί όλες τις νέες τεχνολογίες, εκείνες που έχουν σχέση με τις ήπιες μορφές ενέργειας, με την προστασία του πολιτιστικού μας και φυσικού μας πλούτου, με την αξιοποίηση όλων των παραδοσιακών μας δυνατοτήτων ως χώρας.
Φίλες και φίλοι, είμαι κοντά σας, είμαι κοντά στη νέα γενιά, μιλώ με εσάς, με πολλούς νέους, διότι θέλω να μαθαίνω, θέλω να αφουγκράζομαι, να ακούω τα προβλήματα της νέας γενιάς, τα προβλήματα τα δικά σας. Θέλω να σας πω ότι τα δικά σας προβλήματα, είναι και προβλήματα γενεών νέων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Και το γνωρίζω, και ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχοντας επαφή με νέους σε όλο τον κόσμο, απ' τη Λατινική Αμερική μέχρι την Ασία, απ' την Αφρική μέχρι την Ευρώπη.
Και είναι μεγάλα τα προβλήματα. Η δικιά σας γενιά, είναι η γενιά, η οποία θα αντιμετωπίσει τα πιο δύσκολα, τα πιο μεγάλα, τα πιο πρωτόγνωρα προβλήματα, που έχει αντιμετωπίσει οποιαδήποτε γενιά της ανθρωπότητας στην ιστορία του ανθρώπου. Εσείς είσαστε η γενιά, που καλείστε να αντιμετωπίσετε αυτά τα καινούργια και μεγάλα προβλήματα.
Και αναφέρομαι μόνο σε μερικά. Οι κλιματικές αλλαγές, εξαιτίας των οποίων μπορεί πολύ σύντομα να δούμε πολέμους γύρω από το θέμα του νερού.
Η μετανάστευση, με μεγάλες προσφυγικές μεταναστεύσεις και άρα και η ανάγκη της ενσωμάτωσης, σε μια πολυπολιτιστική κοινωνία, τόσων πολλών και διαφορετικών ανθρώπων, όπως έχουμε και εμείς στην Ελλάδα, που χρειάζεται επιτέλους να φέρουμε τον μετανάστη κοντά μας, να γίνει μέρος της Ελλάδας και, τα παιδιά του, να αισθανθούν και αυτά πραγματικά Έλληνες, όχι απλώς φιλοξενούμενοι, αλλά και υπήκοοι, και πολίτες αυτής της χώρας.
Νέες τεχνολογίες, οι οποίες απ' τη μια μας βολεύουν, απ' την άλλη όμως, δημιουργούν και πολλά ζητήματα δημοκρατίας. Εγώ σας ρωτώ, πόσο θέλετε το κινητό, που όλοι σας σίγουρα έχετε. Είναι ένα βασικό εργαλείο συμμετοχής, επικοινωνίας και αύριο πιθανόν και ηλεκτρονικής δημοκρατίας. Όμως μπορεί να μετατραπεί σε ένα εργαλείο μεγάλου αδελφού, που θα παρακολουθεί το κάθε σας βήμα, την κάθε σας πράξη, την κάθε ιδιωτική στιγμή.
Η βιοτεχνολογία. Πόσοι από εσάς, εδώ, στη Νομική, μπορεί αύριο να αντιμετωπίσετε μεγάλα θέματα πνευματικών δικαιωμάτων, ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων. Ξέρετε τι μπορεί να μπει στην αγορά; Το ίδιο σας το DNA. Μπορεί να γίνετε πατέντα, από μια μεγάλη πολυεθνική, για να πουλάει το DNA σας ή το DNA κάποιου προϊόντος στον αγροτικό τομέα. Αυτά είναι μεγάλα διλήμματα, βιοηθικά, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα γενιά. Και βεβαίως, την ανεργία και την ανασφάλεια.
Απέναντι σε αυτά τα μεγάλα προβλήματα, υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας δρόμος, είναι ο δρόμος της συντήρησης. Είναι ο δρόμος, να κλειστούμε στο καβούκι μας, να φοβηθούμε, να καλλιεργήσουμε ακόμα και τον φόβο. Και ο άλλος δρόμος, είναι να αξιοποιήσουμε όλες αυτές τις νέες ευκαιρίες υπέρ του ανθρώπου.
Και εδώ είναι η διαφορά μας με τη συντήρηση, κάθε μορφής συντήρηση. Ξέρετε, αυτά τα μεγάλα προβλήματα μπορούν να λυθούν. Σε διεθνές επίπεδο, μπορούν αυτά τα προβλήματα να λυθούν. Και οι κλιματικές αλλαγές, και το θέμα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και το θέμα των πανδημιών, και της δημιουργίας μιας πολιτείας πολυπολιτισμικής, της ανοχής και της συμβίωσης διαφορετικών πολιτισμών.
Αλλά υπάρχουν δύο δρόμοι. Γιατί δεν λύνονται αυτά σήμερα; Διότι σήμερα, το σύστημα, όπως λειτουργεί, συγκεντρώνει τρομακτική εξουσία, τρομακτικό χρήμα, Μέσα Ενημέρωσης, πολιτιστικά μέσα, στα χέρια των λίγων, των ισχυρών και των «ημετέρων».
Είναι η συντήρηση, που θέλει τους πάντες να υποτάσσονται στην αγορά ή στο πελατειακό κράτος. Είναι η συντήρηση, που θέλει το κράτος να υπηρετεί τους ισχυρούς και όχι τους πολίτες.
Εμείς λέμε, ότι η αγορά πρέπει να υποταχθεί στις ανάγκες του ανθρώπου, το κράτος πρέπει να υποταχθεί, να εξυπηρετεί τον πολίτη και, όλα αυτά, με σεβασμό στον άνθρωπο, στην παράδοση και στο περιβάλλον.
Η συντήρηση μιλάει για φόβο, για να καλλιεργήσει την ανασφάλεια σ' εσάς και να εξαρτήσει τον νέο, να ζητήσει από τον νέο να τρέχει από πόρτα σε πόρτα, για να πουλάει τη συνείδησή του, μήπως και βρει κάποια θέση στα STAGE για λίγες ώρες, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη ζωή του.
Έτσι θέλει η συντήρηση τον νέο, εξαρτημένο, ανελεύθερο.
Ακούγεται το σύνθημα: «Γιώργο γερά να πέσει η Δεξιά»
Εμείς, δεν θέλουμε να μοιράσουμε προνόμια, εμείς, θέλουμε να διασφαλίσουμε δικαιώματα για όλους, γι' αυτό, θέλουμε αξιοπρέπεια, σιγουριά για τον νέο και, βεβαίως, σιγουριά για την εργασία, για την προοπτική, για τη δουλειά. Τον θέλουμε ελεύθερο, πρωταγωνιστή και ισχυρό.
Γι' αυτό, μιλάμε για μια δημοκρατική ανατροπή, για μια δημοκρατική αλλαγή, και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου η ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού έχει πια χτυπηθεί από τις μεγάλες οικονομικές κρίσεις, τις οποίες περνά η υφήλιος.
Και εδώ είναι, επίσης, η διαφορά μας. Σήμερα, βλέπουμε κράτη να σπεύδουν για να σώσουν τις μεγάλες εταιρείες που χάνουν τεράστια ποσά, περίπου 26 τρισεκατομμύρια ευρώ χάθηκαν μέσα σε λίγους μήνες.
Εμείς, θέλουμε το κράτος να είναι κοντά και να σώζει και να προστατεύει τον μικροδανειολήπτη, τον πολίτη, τον μεσαίο, τον φτωχό, θέλουμε να προστατεύει τον Έλληνα πολίτη. Αλλά ακριβώς η κρίση αυτή στην οικονομία ανοίγει νέους δρόμους για μας τους Σοσιαλιστές παγκοσμίως, για να μιλήσουμε για μια μεγάλη Δημοκρατική Σοσιαλιστική Αλλαγή.
Εμείς, μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα, μπορούμε να αλλάξουμε και τον κόσμο. Γι' αυτό, καλώ εσάς, τα νιάτα της Ελλάδας, εδώ, από τη Νομική Αθηνών, σας καλώ να πρωτοπορήσετε. Να δώσουμε τον αγώνα, μαζί με τις άλλες χώρες, τις νέες γενιές των άλλων χωρών, τις προοδευτικές νεολαίες πολλών άλλων χωρών και μέσα από την Σοσιαλιστική Διεθνή.
Πολλές φορές, μας λένε, ότι είμαστε μια μικρή χώρα, ότι δεν έχουμε δύναμη. Σήμερα, σ' αυτή την κοινωνία, την παγκόσμια δύναμη έχει αυτός ο οποίος έχει τη δύναμη της φωνής του, τη δύναμη των αξιών του, τη δύναμη των αγώνων του, γι' αυτό και εμείς είμαστε πρωτοπόροι και στη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Η νέα γενιά, σήμερα, έχει να αντιμετωπίσει πολύ διαφορετικές συνθήκες. Και θα αναφερθώ στη διαφορά που υπήρξε μεταξύ της προηγούμενης και της νέας γενιάς και, τι λέει το ΠΑΣΟΚ, για να μπορέσουμε να συμβάλουμε για να βοηθήσουμε εσάς, να βοηθήσετε τη γενιά σας, αλλά και την Ελλάδα, να πάει μπροστά.
Οι προηγούμενες γενιές είχαν την αίσθηση ότι θα τα βρούνε όλα έτοιμα. Τώρα, πρέπει να βοηθήσουμε την σημερινή γενιά, να σας προετοιμάσουμε, για να είσαστε έτοιμοι για όλα. Πάμε δηλαδή, από το να τα βρείτε όλα έτοιμα, στο να είσαστε έτοιμοι για όλα, διότι πια είμαστε σε μια εποχή, που δεν είναι προβλέψιμο το μέλλον. Υπάρχουν μεγάλες αλλαγές, και όποιος πολιτικός σας πει, ότι ξέρει ακριβώς τι θα γίνει αύριο, σας λέει ψέματα.
Και εδώ, ποια είναι η διαφορά μας με την συντήρηση; Η συντήρηση λέει, είσαστε στο έλεος του Θεού, της μοίρας σας, και δεν μπορούμε παρά να σας ρίξουμε στη θάλασσα της μεγάλης, χαώδους και άγριας αγοράς, και κολυμπήστε.
Εμείς λέμε, όχι. Είμαστε εδώ, για να σας στηρίξουμε σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής σας, για να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε σ' αυτά τα άγρια κύματα, που πιθανόν να συναντήσετε στην πορεία σας για τη δική σας Ιθάκη.
Μια γροθιά είμαστε όλοι, για να δημιουργήσουμε, με την ενότητά μας και την αγωνιστικότητά μας, ένα διαφορετικό κράτος που θα υπηρετεί τη νέα γενιά.
Ακούγεται το σύνθημα: «Γιώργο γερά να πέσει η Δεξιά»
Μ' εσάς μπροστά, είναι σίγουρο ότι θα ανατρέψουμε τη συντήρηση, με αυτή τη νέα γενιά της δημιουργίας και της ανταγωνιστικότητας. Και σήμερα, είναι πραγματικά μια μέρα γιορτής για μας.
Εμείς, λοιπόν, δεν λέμε να αφήσουμε, στο έλεος της μοίρας της, τη νέα γενιά. Εμείς λέμε να σταθούμε δίπλα σας, διαμορφώνοντας γέφυρες ζωής με ένα κράτος πρόνοιας, ένα κράτος δημιουργικό, ένα κράτος επιτελικό, που θα είναι κοντά στον νέο. Γέφυρες ζωής, που θα διασφαλίζουν μια ομαλή πορεία, από το σχολείο στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, χωρίς το βάρος της αποστήθισης.
Ξέρετε, επειδή είμαστε πράγματι δύναμη ανατροπής, είναι πολλοί εκείνοι που θα θέλανε το ΠΑΣΟΚ να σιγοσβήνει. Αλλά βλέπουμε συνέχεια το ΠΑΣΟΚ, να βρίσκεται σε μια πορεία καινούργια, μια πορεία δυναμική, με τη νεολαία μπροστά, ανανεωμένο, ενωμένο, με τις αξίες μπροστά.
Εμείς, λοιπόν, εγγυόμαστε με το Πρόγραμμά μας γέφυρες ζωής, από το σχολείο στο Πανεπιστήμιο, από την αποφοίτηση στη δουλειά, από τη δουλειά στην οικογένεια, από τη μία καριέρα στην άλλη καριέρα, από την οικογένεια στην ανατροφή των παιδιών, από την ανατροφή των παιδιών και την καριέρα σε μια σωστή και αξιοπρεπή σύνταξη.
Αλλά όλα αυτά μπορούν να γίνουν, όταν διαμορφώσουμε μια κοινωνία δικαίου, μια κοινωνία που έχει αξίες, μια κοινωνία για την οποία μπορεί να είναι σίγουρος ο νέος, όταν παίρνει αποφάσεις πώς θα πορευτεί, πώς θα αποφασίσει, πώς θα επιλέξει και τι αποτέλεσμα αυτά θα του δώσουν.
Πρέπει να τον απελευθερώσουμε από μια πόλη, όπου δεν υπάρχει χώρος για περπάτημα, όπου δεν υπάρχει χώρος για ποδήλατο, όπου δεν υπάρχει χώρος για αναψυχή.
Να τον απελευθερώσουμε από τα μεγάλα πολυκαταστήματα, στα οποία είναι αιχμάλωτος, και να μπορούμε να διαμορφώσουμε χώρους πολιτισμού, χώρους ψυχαγωγίας, χώρους δημιουργίας.
Δίνουμε τον αγώνα, για να μην είναι αιχμάλωτος του τσιμέντου, αλλά για να ζει σε μια πόλη πράσινη. Να μην είναι αιχμάλωτος των κατασκευών και του κλεισίματος των παραλιών μας, αλλά να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στις θάλασσές μας. Να μην είναι αιχμάλωτος των καμένων δασών και της έλλειψης προστασίας από την αυθαιρεσία της οικοδομής.
Να μην είναι αιχμάλωτος από την απίθανη αντίληψη του ρουσφετιού και της πελατειακής σχέσης με την πολιτική. Να μην είναι αιχμάλωτος μιας αντίληψης, που θέλει τον νέο εξαρτημένο.
Γι' αυτό, χρειάζονται και μεγάλες αλλαγές στην παιδεία.
Ακούγεται το σύνθημα: «Γιώργο προχώρα, άλλαξέ τα όλα»
Αν με βοηθήσετε, θα τα αλλάξουμε μαζί όλα. Και να ξέρετε, αυτή είναι και μια υπόσχεση. Θα είμαι πάντα κοντά σας και πάντα μαζί θα προχωράμε. Μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Μπορούμε να αλλάξουμε την παιδεία. Μπορούμε να αλλάξουμε το Πανεπιστήμιο. Μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα του κάθε νέου και της νέας. Μπορείτε εσείς να πάρετε τη δική σας μοίρα στα δικά σας χέρια, να μπορέσετε να χαράξετε τον δικό σας δρόμο, με περηφάνια, αξιοπρέπεια και σιγουριά.
Πάμε σε ένα διαφορετικό σύστημα παιδείας. Πρέπει να αλλάξει η παιδεία. Η δημόσια παιδεία πρέπει να αλλάξει. Να στηρίξουμε τη δημόσια παιδεία. Η παιδεία μας είχε δημιουργηθεί, καταρχήν, από ένα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, συντηρητικό καθεστώς, που φοβόταν τη νέα γενιά. Γι' αυτό, το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι ακόμα άκρως συγκεντρωτικό και ελεγκτικό. Θέλει να ελέγξει ακόμα και σήμερα τη νέα γενιά, παρά τις αλλαγές, τις οποίες και εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, καταφέραμε να κάνουμε. Συγκεντρωτισμός στη διοίκηση, συγκεντρωτισμός, με τη λογική, για παράδειγμα, του ενός και μοναδικού συγγράμματος.
Δεύτερον. Η λογική ήταν ότι οι προηγούμενες γενιές είχαν την έτοιμη δουλειά, αμέσως μετά το Πανεπιστήμιο. Αυτό όμως βοήθησε περισσότερο το καθηγητικό κατεστημένο και ανέδειξε τους βαθμούς, ως βασικό στοιχείο, αντί για την ουσία της μάθησης.
Και τρίτον. Ζούσαμε σε μια κλειστή οικονομία. Σήμερα, πρέπει να φτιάξουμε την παιδεία που μας προετοιμάζει, όχι για το προβλέψιμο, αλλά προετοιμάζει εσάς για το μη προβλέψιμο. Αυτό σημαίνει μια παιδεία πολύ πιο ουσιαστική, πολύ πιο ισχυρή.
Και επειδή έγινε πολύ συζήτηση για τη γενιά του άρθρου 16, είσαστε η γενιά του άρθρου 16, θέλω εδώ να τονίσω, είπα και στη Βουλή, απέναντι και στη Νέα Δημοκρατία και στα άλλα κόμματα της Αριστεράς, τους είπα, εσείς, όταν κάποιος δείχνει τον ήλιο, κοιτάτε το δάχτυλο, ενώ εμείς, κοιτάμε τον ήλιο. Εσείς κοιτάτε το άρθρο 16, εμείς κοιτάμε τη δημόσια παιδεία, που είναι ο ήλιος.
Ναι, πρέπει να βάλουμε τάξη σε αυτή την αναρχία, αλλά για μας ο βασικός στόχος είναι η αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας. Γι' αυτό, εγώ σας αναφέρω 16 μέτρα, τα οποία είναι για τη νέα γενιά και τη δημόσια παιδεία.
Πρώτα απ' όλα, επένδυση 5% του ΑΕΠ στην παιδεία. Στη δημόσια παιδεία. Για να μην είναι το βάρος της παιδείας στα χέρια των οικογενειών σας. Το βάρος και το κόστος.
Δεύτερο. Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με πραγματική και πλήρη αυτοδιοίκηση, με μηχανισμούς λογοδοσίας, διαφάνειας και αξιολόγησης, διότι για σας είναι η αξιολόγηση, για να δείτε αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους οι καθηγητές και τα Πανεπιστήμια. Και βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των Πανεπιστημίων.
Τρίτο. Προγραμματικές, αμοιβαίες, δεσμευτικές συμφωνίες Πανεπιστημίων με την Πολιτεία, που θα επιτρέψουν, η λειτουργία τους να είναι πιο ελεύθερη και να συνεργαστούν για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, την ταυτότητα της Περιφέρειας. Τα Πανεπιστήμια, επιτέλους, μπορούν να είναι φορείς ανάπτυξης, φορείς καινοτομίας, φορείς που αλλάζουν την κοινωνία. Διότι, σήμερα, είναι σαν κάστρα απομονωμένα απ' τη γύρω κοινωνία.
Τέταρτο. Θέλουμε Ιδρύματα που χρηματοδοτούνται με διαφάνεια και βάσει των αποτελεσμάτων της λειτουργίας και των στόχων που βάζει η δημοκρατική πολιτεία. Θα βοηθήσουμε τους αδύναμους, θα επιβραβεύσουμε, βεβαίως και τους άριστους.
Πέμπτο. Σύγχρονα προγράμματα σπουδών, που θα διαμορφώνονται και από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς φορείς, μαζί βεβαίως, και με τους κοινωνικούς εταίρους.
Έκτο. Θέλουμε Πανεπιστήμια σύγχρονα, με νέες τεχνολογίες, δικτυακές βιβλιοθήκες, φθηνό και γρήγορο διαδίκτυο, για όλους τους φοιτητές.
Έβδομο. Ελεύθερες επιλογές για συνδυασμούς μαθημάτων. Να μην μπαίνει ο φοιτητής μόνο σε ένα Τμήμα και να μην μπορεί να διευρύνει τους ορίζοντές του. Να μπορεί να επιλέγει και να διαμορφώνει ιδιαίτερες ειδικότητες, συνδυάζοντας τη Νομική με άλλες επιστήμες. Να μπορεί να έχει πραγματικά πολλές διεξόδους, όταν φεύγει από το Πανεπιστήμιο.
Όγδοο. Βάρος στην έρευνα και την καινοτομία. Γι' αυτό, δεσμευόμαστε στην αύξηση της χρηματοδότησης στο 1,5% του ΑΕΠ.
Ένατο. θεωρούμε αναγκαία τη διαμόρφωση οριζόντιου προϋπολογισμού καινοτομίας, που θα στηρίζει τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος για την ανανέωση της ελληνικής οικονομίας και, ένα Πανεπιστήμιο, που θα είναι κοντά σας, όχι μόνο στα 4, 5, 6 χρόνια της φοίτησής σας, αλλά για όλη σας τη ζωή. Να είναι σύμβουλος σε κάθε δική σας επιλογή.
Αυτή είναι η έννοια της δια βίου εκπαίδευσης. Όταν μπείτε σε ένα επάγγελμα, όταν αλλάξετε ένα επάγγελμα, όταν αποφασίσετε να μπείτε σε μία επιχείρηση, να φτιάξετε μια δική σας επιχείρηση, το Πανεπιστήμιο να είναι εκεί, για να μπορεί να σας ενημερώσει, να σας υποστηρίξει, να σας πληροφορήσει, ακόμα να σας μετεκπαιδεύσει, σε μια συνεχή εκπαίδευση της ζωής σας, για να μπορείτε να απορροφήσετε τις καινοτομίες και τις αλλαγές που γίνονται γύρω μας.
Δέκατο μέτρο. Πρόγραμμα εγκατάστασης νέων επιστημόνων στην Περιφέρεια, για να ενισχύσουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα σε περιοχές και εκτός Αθηνών.
Ενδέκατο. Είμαστε δεσμευμένοι για ένα τετραετές πρόγραμμα ένταξης των νέων, από ηλικίες 24 μέχρι 28 ετών, αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε θέσεις εργασίας με πλήρη ασφάλιση. Δηλαδή, έρχεται το κράτος και εγγυάται την ασφάλιση, για να μπορείτε άμεσα να μπείτε σε δουλειά και να μην περιμένετε, μέχρι την ηλικία των 30, μέσα στις οικογένειές σας, για να ψάχνετε για δουλειά.
Δωδέκατο. Δεσμευόμαστε, οι προσλήψεις να γίνονται χωρίς «γαλάζιες συνεντεύξεις», αλλά με έναν ετήσιο προγραμματισμό, μέσα από το ΑΣΕΠ. Τέρμα το ρουσφέτι, η συναλλαγή και η απαξίωση του νέου. Πρέπει να φύγουν αυτές οι αντιλήψεις.
Δέκατο τρίτο. Για τη σύνταξη του νέου ανθρώπου: Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών, που θα χρηματοδοτείται από τα έσοδα του κράτους και από τον δημόσιο πλούτο που έχει το κράτος. Αυτή την ιδέα, την υιοθέτησε μεν η Νέα Δημοκρατία, αλλά θέλει τα σπασμένα, να τα πληρώνει και πάλι ο νέος, και πάλι ο ασφαλισμένος, μέσα από τον ΦΠΑ.
Δέκατο τέταρτο. Το σπάσιμο της γραφειοκρατίας για τους νέους και, ιδιαίτερα για τον νέο επιχειρηματία, όταν θέλει να ανοίξει ένα δικό του γραφείο, μια δική του επιχείρηση, να χρειάζεται τον ελάχιστο χρόνο, μια εβδομάδα το πολύ, για να μπορεί να ανοίξει μια νέα εταιρεία.
Δέκατο πέμπτο. Πρόσβαση στη χρηματοδότηση και την ένταξη σε προγράμματα πρώτης ανάπτυξης, σε νέα σχήματα, επαγγελματικά και επιχειρηματικά.
Και δέκατο έκτο. Πέντε χρόνια αφορολόγητα για μικρές επιχειρήσεις νέων σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.
Φίλες και φίλοι, πάμε από μια εποχή προβλέψιμη, ακόμα και στην εξωτερική πολιτική με τον ψυχρό πόλεμο, που ήταν δύο μεγάλοι γίγαντες, η Σοβιετική Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια εποχή ρευστότητας και πολλών αλλαγών. Γι' αυτό, χρειάζεται όμως και μια Ελλάδα, η οποία παίρνει πρωτοβουλίες, μια Ελλάδα, που στηρίζει αξίες και το Διεθνές Δίκαιο.
Σήμερα, έχουμε μια κυβέρνηση, και όλοι μας υποστηρίξαμε την ανάγκη να αμυνθούμε. Προχθές, στο Βουκουρέστι, παίξαμε άμυνα και, καλώς παίξαμε άμυνα, αλλά χρειάζεται η Ελλάδα να πάρει πρωτοβουλίες, να αλλάξει το σκηνικό στα Βαλκάνια.
Και σ´ αυτό το σκηνικό, εμείς πάντα είχαμε ένα όραμα, ένα όραμα των Βαλκανίων των αξιών, των ανθρώπων, των λαών, απέναντι στις Μεγάλες Δυνάμεις, που πάντα θέλανε να μας βάζουν να τσακωνόμαστε, που πάντα θέλανε να έχουν εξαρτημένες τις χώρες των Βαλκανίων.
Εμείς, πιστεύαμε πάντα στο μεγάλο όραμα του Ρήγα Φεραίου για μια Βαλκανική των λαών. Και στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων, ποιος νομίζετε είναι ο μεγαλύτερός μας σύμμαχος για τα θέματα στα Βαλκάνια; Είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες; Είναι η Ρωσία; Οι μεγαλύτεροι μας σύμμαχοι, για την επίλυση των προβλημάτων, είναι οι άλλοι λαοί και οι προοδευτικές δυνάμεις. Για το Σκοπιανό, ο μεγαλύτερός μας σύμμαχος, τελικά, θα είναι ο λαός των Σκοπίων, μαζί θα πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες, για να αλλάξουμε την πραγματικότητα και να βρούμε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση.
Φίλες και φίλοι, ξέρω ότι μπροστά μου έχω και μια ΠΑΣΠ αγωνιστική.
Ακούγεται το σύνθημα: «Σήκω Ανδρέα να δεις τη Νεολαία»
Ήταν πάντα κοντά στη Νεολαία και πίστευε πάντα τη Νεολαία ο Ανδρέας και, η νέα γενιά ήταν κοντά του, όχι μόνο για τους αγώνες του, αλλά για τις αξίες για τις οποίες πάλευε. Και γι' αυτές τις αξίες παλεύουμε και σήμερα, τις αξίες της Δημοκρατίας, τις αξίες της αλληλεγγύης, τις αξίες του σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο, τις αξίες της διαφάνειας και της λογοδοσίας, της δημοκρατικής συμμετοχής.
Φίλες και φίλοι, η ΠΑΣΠ σήμερα έχει έναν αγώνα για την ανατροπή ενός συστήματος, που πραγματικά έχει φτάσει στα όρια της γήρανσης. Γεννά ανέργους, έχει αγκυλώσεις, υπηρετεί κατεστημένες νοοτροπίες.
Πανεπιστήμια με πληγές τον κομματισμό, την εσωστρέφεια, την στρεβλή ανάπτυξη, την αδιαφορία, την έλλειψη χρηματοδότησης. Αυτά δημιουργούν την απαξίωση του ελληνικού πανεπιστημίου. Σ' αυτά, δεν απαντά ο νόμος, τον οποίο έχει φέρει και έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αντιθέτως, δημιουργεί νέα και χειρότερα προβλήματα.
Ακούγεται το σύνθημα: «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά»
Η ΠΑΣΠ, σήμερα, γνωρίζω ότι παλεύει επίσης για μια εσωτερική αλλαγή στον φοιτητικό χώρο, στον εκπαιδευτικό χώρο. Θέλει να είναι η δύναμη της διαφάνειας, σε αντίθεση με την ΔΑΠ.
Ακούγεται το σύνθημα: «Ο ήλιος θα ανατείλει στις 9 Απρίλη»
Νομίζω, θα πρέπει να συμβάλουμε και στην απελευθέρωση των φοιτητών της ΔΑΠ, από τη λογική των «κονέ», του ρουσφετιού, της συναλλαγής, που προωθεί η αντίληψη της συντήρησης. Και αυτοί, είμαι σίγουρος, θέλουν την ελευθερία τους, την αξιοπρέπειά τους.
Η ΠΑΣΠ, για μας, δεν είναι ένας μηχανισμός, ούτε αφισοκολλητών, ούτε χειροκροτητών. Εγώ σας θέλω κριτικά σκεπτόμενους, ακόμα και όταν έχετε διαφορετική άποψη από το Κίνημά μας, ή και από εμένα προσωπικά.
Και έχουμε και τις διαφορές μας με την άλλη Αριστερά, που βεβαίως, μπροστά στα μεγάλα προβλήματα, περισσότερο εκφράζει φόβο και ανασφάλεια, περισσότερο κλείνεται στο καβούκι της, περισσότερο αντιμετωπίζει τα προβλήματα ως διαμαρτυρία.
Εμείς, την διαμαρτυρία την κάνουμε, αλλά την προχωρούμε σε πράξη, όχι μόνο στα λόγια, εμείς προχωρούμε σε πράξη, σε λύσεις, σε αλλαγές, αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες που έχει η χώρα μας. Διότι εμείς, το ΠΑΣΟΚ, η σύγχρονη προοδευτική Αριστερά, αποκρούουμε την κουλτούρα του φόβου, αυτήν που καλλιεργούν στη νέα γενιά οι συντηρητικές ή και λαϊκίστικες δυνάμεις, είτε είναι της συντήρησης, είτε της άλλης Αριστεράς.
Θέλουμε, ακριβώς, την Αριστερά της ελευθερίας, της Δημοκρατίας, θέλουμε την Αριστερά της προόδου, των ανοιχτών οριζόντων, της πρωτοβουλίας. Όχι στον φόβο της ελευθερίας, όχι στον φόβο των επιλογών, όχι στον φόβο του νέου, όχι στον φόβο της καινοτομίας, όχι στον φόβο του μέλλοντος, όχι στον φόβο της αξιολόγησης, όχι στον φόβο του εύλογου ρίσκου, όχι στον φόβο της ανάληψης ευθυνών, όχι στον φόβο των ανοιχτών οριζόντων.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ οδηγεί τους νέους, από την εποχή της αβεβαιότητας, στην εποχή της νέας δυνατότητας.
Φίλες και φίλοι, αφουγκράζομαι τη νέα γενιά και, βεβαίως, μέσα σ' αυτή τη νέα γενιά, είναι και ο γιος μου, που είναι περίπου στην ηλικία σας και ο οποίος μου μεταφέρει πολλές ιστορίες.
Θα σας πω τρία πράγματα, απ' αυτά που έμαθα απ' αυτόν και τις παρέες του: Όταν ήταν περίπου 16 χρονών, ήταν καλός αθλητής στο στίβο, έπαιρνε πολλά μετάλλια, και τον ρώτησα: «Ανδρέα, μήπως θέλεις να μπεις στον πρωταθλητισμό;» Μου λέει «μπαμπά, όχι». Του λέω «γιατί;» Λέει: «Από δω και πέρα, αν θέλω να συνεχίσω, πρέπει να παίρνω φάρμακα. Δεν θέλω φάρμακα».
Αυτό που έλεγε, ουσιαστικά, είναι αυτό που αντιμετωπίζει σε πολλούς τομείς η νέα γενιά, την εμπορευματοποίησή της, την εμπορευματοποίηση της αξίας. Γι' αυτό, εμείς θέλουμε μια νέα σχέση της νεολαίας με τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό. Προγράμματα, που θα προωθήσουν το μαζικό αθλητισμό, που θα προωθούν την αξία, και όχι μόνο τον αθλητισμό ως εμπόρευμα.
Δεύτερον: Είμαστε σε μια παρέα, με φίλους και φίλες του γιου μου, και τους λέω: «Παιδιά, τι βλέπετε απ' τις σπουδές σας, απ' την προοπτική σας;» και πετάγεται κάποια και μου λέει: «Δεν είναι τίποτα οι σπουδές, τελικά, όλα είναι κονέ». Δεν ήξερα τη λέξη «κονέ», την έμαθα. Όλα στη ζωή, «κονέ». Ουσιαστικά, έλεγε αυτό που εσείς ζείτε, δυστυχώς, την απαξίωση της προσωπικότητάς σας απέναντι σ' ένα πελατειακό κράτος.
Και το τρίτο: Χθες, τον ρώτησα στο τηλέφωνο, του λέω «θα πάω στη Νομική, είναι κάτι που θα έπρεπε να πω;» Μου λέει: «Δεν ρωτάς, αν αυτοί που θα βγουν δικηγόροι αύριο, θέλουν μια κοινωνία που θα υπηρετεί το χρήμα ή το δίκιο;» Και σκέφτηκα: Μα, μια κοινωνία δικαίου, δεν θα πρέπει να επιβραβεύει το δίκιο, δεν θα πρέπει να επιβραβεύεται το δίκιο και να μην είναι αντιφατικά αυτά τα δύο; Δυστυχώς, σήμερα, ζούμε σε μια κοινωνία, όπου υπάρχει, όχι η ισχύς του δικαίου, αλλά το δίκαιο του ισχυρού.
Γι' αυτό, εμείς, στο ΠΑΣΟΚ και, σίγουρα, και η ΠΑΣΠ, παλεύουμε για μια Δίκαιη Κοινωνία. Παλεύουμε για την Αλλαγή. Παλεύουμε για μια «πράσινη ανάπτυξη». Παλεύουμε για μια κοινωνία των δικαιωμάτων. Παλεύουμε για μια Ελλάδα του κύρους, για μια Ελλάδα των αξιών. Παλεύουμε για μια νέα γενιά, που μπορεί να ορίσει το μέλλον της και μπορεί ν' αντιμετωπίσει τα δύσκολα που έρχονται, με φαντασία, με ευρηματικότητα, με ελευθερία, αλλά και με σιγουριά ότι η Πολιτεία είναι κοντά σας.
Εγώ θα είμαι κοντά σας, και σήμερα, και αύριο, ως κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.
Καλό μας αγώνα, καλή επιτυχία, καλή συνέχεια παιδιά.
Να είστε καλά."

Δεν υπάρχουν σχόλια: