Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2008:ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Βογιατζής Γιάννης
Μέλος ΠΑΣΠ ΑΕΙ Ηρακλείου – τ. Πρόεδρος Σ.Φ. Επιστήμης κ Τεχνολογίας Υλικών


Η σημερινή μέρα των φοιτητικών εκλογών δεν πρέπει να αποτελέσει μέρα μηχανισμών. Οι φοιτητές συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία με σκοπό να αλλάξουν το παρών σκηνικό. Παλεύουν για την ανατροπή και την ανανέωση στο πολιτικό σκηνικό και ενάντια στο σκληρό και άγριο καπιταλισμό. Εύχομαι μέσα από το πανηγύρι της δημοκρατίας δηλαδή τις φοιτητικές εκλογές, οι φοιτητές να εκφράσουν την αντίθεση τους στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ποινικοποίηση της φοιτητικής συνδικαλιστικής δράσης που προωθείται με τον νόμο πλαίσιο, να εκφράσουν την αντίθεση τους στον αντιασφαλιστικό νόμο και να καταδείξουν συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της δεξιάς!

Βαλασόπουλος Ηλίας
Πρόεδρος Σ.Φ. Επιστήμης κ Τεχνολογίας Υλικών – Μέλος Γραφείου Πόλης ΠΑΣΠ ΑΕΙ Ηρακλείου


Οι φοιτητικές εκλογές είναι κατά τη γνώμη μου μια μικρογραφία των εθνικών εκλογών. Κατέχει όλα τα στοιχεία από το πρώτο ως το τελευταίο, όπως είναι η αδιαφορία των φοιτητών για τα συνδικαλιστικά τεκτενώμενα του τμήματος και του Πανεπιστημίου, η μικρή συμμετοχή, οι «κυνηγοί» ψήφων που χρησιμοποιούν μέχρι και το τελευταίο τους χαρτί για να εκλεγούν. Επίσης παρατηρείται ακόμα και από τις μικρές ηλικίες η έλλειψη ήθους και ένας παραγοντισμός που σαφέστατα δεν αρμόζει σε αυτές τις ηλικίες.Χωρίς να θέλω να απαξιώσω το ύφος των εκλογών, προσπαθώ να δώσω με αυτά τα λόγια το κλίμα που υπάρχει και στην κοινωία για τα κόμματα και ιδιαίτερα για τα κόμματα εξουσίας. Η έλλειψη ιδεών οδεύει το κάθε τμήμα σε συνδικαλιστική ανυπαρξία, για αυτό και η φιλοκυβερνητική παράταξη είναι πρώτη πανελλαδικά.

Στειακάκης Ζαχάρης
Γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου - φοιτητής Ιατρικής

Σήμερα διεξάγονται οι εθνικές φοιτητικές εκλογές. Εκλογές στις οποίες η ΠΑΣΠ αναδεικνύει την πολιτική της και το ιδεολογικό της υπόβαθρο, δίνει την απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της δεξιάς και στα παπαγαλάκια της μέσα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, τη ΔΑΠ. Ας γυρίσουμε σελίδα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και ας πάμε την μοναδική παράταξη που ασχολείται με τα προβλήματα των φοιτητών και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εκεί που της αξίζει.
Τα προβλήματα που δημιούργησε η κυβερνητική πολιτική της λιτότητας και της υποχρηματοδότησης στα Πανεπιστήμια. Τα προβλήματα που δημιούργησε η κυβερνητική πολιτική με την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης των φοιτητών και την ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την ψήφιση του νόμου πλαίσιο για τη λειτουργία των παν/μίων.
Ας ενώσουμε τις φωνές μας ως νέα γενιά και να στείλουμε ένα ηχυρό μήνυμα στη Ν.Δ. και στον Καραμανλή. Να στείλουμε ένα ηχυρό μήνυμα για τον νέο αντιασφαλιστικό νόμο που ψήφισε η ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία που αποτελεί το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και βυθίζει ολοένα και περισσότερο στην ανασφάλεια τη νέα γενιά.
Να στείλουμε ένα ηχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, ότι θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας για την υπεράσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.
ΠΑΣΠ δύναμη ευθύνης και νίκης. Με οδηγό την αξιοπρέπεια και την αξιοκρατία.

Θράσος Τζιάρας: Πρωτοβουλία Γένοβα – Μεταπτυχιακός φοιτητής Χημείας

Όπως κάθε χρόνο, οι φοιτητικές εκλογές στα Πανεπιστήμια είναι μια μεγάλη πολιτική μάχη για το φοιτητικό κίνημα. Αυτό που σίγουρα καθορίζει το περιεχόμενο των φοιτητικών εκλογών είναι η μάχη του ασφαλιστικού. Αν και φαινομενικά είναι μια μάχη που διεξάγεται έξω από τις σχολές, στην ουσία είναι η συνέχεια του μεγαλειώδους κινήματος των φοιτητικών καταλήψεων και των απεργιών στα Παν/μία πέρισι, του κινήματος που νίκησε την κυβέρνηση Καραμανλή και μπλοκάρισε την εκπαιδευτική της «μεταρρύθμιση».
Από πέρισι η Πρωτοβουλία Γένοβα φοιτητών υποστήριζε ότι η ριζοσπαστικοποίηση που έκανε την εμφάνιση της με τις καταλήψεις δεν αφορά μόνο τους φοιτητές και την νεολαία, αλλά ολόκληρη την εργατική τάξη. Από τότε υποστήριζε ότι η σκυτάλη της μάχης ενάντια στην κυβέρνηση Καραμανλή, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, ενάντια στον νεοφιλευθερισμό, ενάντια στις επιθέσεις στα δικαιώματα των εργατών και της νεολαίας, θα περάσει από τα χέρια των φοιτητών στα χέρια των εργατών. Όπως και έγινε αφού το βασικό σύνθημα των καταλήψεων των φοιτητών «το ποτάμι πίσω δε γυρνά», υιοθέτησαν οι εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη πανεργατική απεργία των τελευταίων 30 χρόνων.
Στηρίζουμε και δυναμώνουμε τις ενωτικές πρωτοβουλίες της Γένοβα – ΕΑΑΚ στηρίζουμε την πρωτοβουλία Γένοβα και την κοινή καταγραφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: