Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ - ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Μόλις χθες το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι είναι συνταγματική η μέθοδος εκτελέσεων με θανατηφόρο ένεση. Η υπόθεση αυτή, είχε φτάσει στο Ανώτερο Δικαστήριο των ΗΠΑ από δύο θανατοποινίτες από το Κεντάκι.
Είναι πραγματικά θλιβερό εν έτει 2008, να συζητείται εάν είναι συνταγματική μία μέθοδος θανατικής ποινής και όχι εάν πρέπει να εφαρμόζεται η θανατική ποινή γενικότερα.
Σε μία περίοδο που η θανατική ποινή καταργείται με ρυθμό δύο χώρες ανά έτος, στις "δημοκρατικές" ΗΠΑ συζητούνται ποιες μορφές της θα πρέπει να είναι σε ισχύ!
Είναι τουλάχιστον αντιφατικό το γεγονός, ένα δημοκρατικό - οργανωμένο κράτος προκειμένου να καταδέιξει στους πολίτες του ότι δεν υπάρχει κάτι χειρότερο απο το να αφαιρέσεις μια ζωή, να το πράττει αυτό μέσα από ένα θεσμοθετημένο νομικό πλαίσιο.
Η θανατική ποινή με βάση το επιχείρημα των υποστηρικτών της, είναι μια πράξη παραδειγματισμού, αποτροπής και πρόληψης ενός εγκλήματος καθώς επίσης και η δυνατότητα της κάλυψης των εκδικητικών συναισθημάτων των οικογενειών των θυμάτων, έτσι ώστε να μην πάρουν το "νόμο στα χέρια τους". Θεωρεί κανείς ότι σε χώρες που εφαρμόζεται η θανατική ποινή, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, η εγκληματικότητα είναι σε χαμηλά επίπεδα ή ότι καταστέλλεται;
Η θανατική ποινή είναι μια ποινή μη αναστρέψιμη. Σε καμία περίπτωση η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να ανακαλέσει την απόφαση της από την εκτέλεση της και μετά, παρά την απόδειξη της αθωότητας του καταδικασμένου. Πέρα όμως από το ζήτημα της επανόρθωσης της αδικίας, ποιος άνθρωπος μπορεί να αποφασίσει για το αν "πρέπει" να αφαιρεθεί μια ζωή;
Η θανατική ποινή έχει εφαρμοστεί με διάφορες μεθόδους με το πέρασμα του χρόνου και την εξέλιξη της τεχνολογίας!!! Λιθοβολισμός, αγχόνη, σταύρωση, τουφεκισμός, ηλεκτρική καρέκλα, θάλαμος αερίων, θανατηφόρος ένεση....
Ο άνθρωπος χιλιάδες χρόνια τώρα ανακαλύπτει και εφαρμόζει διάφορες μεθόδους θανατικής ποινής χωρίς να καταφέρει τελικά να καταπολέμησει το έγκλημα!
Υ.Γ.: Πραγματικά δεν ήθελα να αναφερθώ στην επεκτατική - πολεμόχαρη πολιτική των ΗΠΑ γιατί θα ξέφευγα από το θέμα...Πως μιλούν για θανατική καταδίκη εγκληματιών, όταν οι οργανωμένες κυβερνήσεις των ΗΠΑ διαπράττουν τα βιαιότερα και πιο χυδαία εγκλήματα στην ανθρωπότητα!!
Γιάννης Ραψομανίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: