Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΤΟ 2007 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Αθήνα, 15 Απριλίου 2008
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις κυβερνήσεις να σταματήσουν τη μυστικότητα γύρω από τις εκτελέσεις


Σε νέα έκθεση, που δημοσιεύει σήμερα, η Διεθνής Αμνηστία αποκάλυψε ότι τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι εκτελέστηκαν μέσα στο 2007 και εκφράζει την ανησυχία ότι πολύ περισσότεροι πρέπει να εκτελέστηκαν μυστικά από το κράτος σε χώρες όπως η Κίνα, η Μογγολία και το Βιετνάμ.
Η έκθεση με τίτλο «Θανατικές Ποινές και Εκτελέσεις το 2007» αναφέρει ότι τουλάχιστον 1.252 άνθρωποι εκτελέστηκαν σε 24 χώρες και τουλάχιστον 3.347 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο σε 51 χώρες. Υπολογίζεται ότι σε ολόκληρο τον κόσμο αναμένουν την εκτέλεσή τους μέχρι και 27.500 άνθρωποι.
Οι αριθμοί δείχνουν επίσης αύξηση των εκτελέσεων σε πολλές χώρες. Το Ιράν εκτέλεσε τουλάχιστον 317 ανθρώπους, η Σαουδική Αραβία 142 και το Πακιστάν 135. Το 2006 οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 177, 39 και 82.
Το 88% όλων των γνωστών εκτελέσεων πραγματοποιήθηκαν σε 5 χώρες: Κίνα, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Πακιστάν και ΗΠΑ. Η Σαουδική Αραβία είχε τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό εκτελέσεων, ακολουθούμενη από το Ιράν και τη Λιβύη. Η Διεθνής Αμνηστία μπορεί να επιβεβαιώσει τουλάχιστον 470 εκτελέσεις στη Κίνα, που αποτελεί τον υψηλότερο αριθμό εκτελέσεων σε μια χώρα. Ο πραγματικός αριθμός για την Κίνα είναι αναμφίβολα πολύ μεγαλύτερος.
Η Κίνα –η παγκόσμια πρωταθλήτρια στις εκτελέσεις– κατατάσσει τη θανατική ποινή στα κρατικά μυστικά. Μόνο οι κινεζικές αρχές γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που εκτελέστηκαν με κρατική εξουσιοδότηση, αφήνοντας τον υπόλοιπο κόσμο και τους επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων απλά να αναρωτιούνται.
«Η μυστικοπαθής χρήση της θανατικής ποινής πρέπει να σταματήσει. Το πέπλο της μυστικότητας που καλύπτει τη θανατική ποινή πρέπει να αρθεί. Πολλές κυβερνήσεις ισχυρίζονται ότι οι εκτελέσεις πραγματοποιούνται με τη συναίνεση του λαού. Επομένως, ο λαός έχει το δικαίωμα να γνωρίζει τι συμβαίνει στο όνομά του», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
Μέσα στο 2007, πολλές χώρες συνέχισαν να εκτελούν για εγκλήματα που συνήθως δεν θεωρούνται ποινικά ή μετά από άδικες διαδικασίες. Μεταξύ αυτών:
· Τον Ιούλιο ο Τζαφάρ Κιανί (Ja’Far Kiani), πατέρας δύο παιδιών, λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου για μοιχεία στο Ιράν.
· Τον Οκτώβριο, ένας 75χρονος Βορειοκορεάτης, διευθυντής εργοστασίου, οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα επειδή δεν δήλωσε την οικογενειακή του καταγωγή, επένδυσε δικά του χρήματα στο εργοστάσιο, διόρισε τα παιδιά του ως υποδιευθυντές και έκανε διεθνείς τηλεφωνικές κλήσεις.
· Τον Νοέμβριο, ο Αιγύπτιος Μουσταφά Ιμπραήμ (Mustafa Ibrahim) αποκεφαλίστηκε στη Σαουδική Αραβία για εξάσκηση μαγγανείας.
· Στο Τέξας των ΗΠΑ, εκτελέστηκε στις 25 Σεπτεμβρίου ο Μάικλ Ρίτσαρντ (Michael Richard) αφού ένα δικαστήριο αρνήθηκε να μείνει ανοιχτό για 15 λεπτά ακόμα ώστε να επιτρέψει την κατάθεση έφεσης που βασιζόταν στη συνταγματικότητα των θανατηφόρων ενέσεων. Οι δικηγόροι του δεν κατάφεραν να καταθέσουν την έφεση εγκαίρως εξαιτίας προβλημάτων με τους υπολογιστές, τα οποία είχαν ήδη γνωστοποιηθεί στο δικαστήριο. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στη συνέχεια αρνήθηκε να σταματήσει την εκτέλεση. Νωρίτερα την ίδια μέρα, όμως, συμφώνησε να επανεξετάσει το θέμα της θανατηφόρας ένεσης για μια υπόθεση στο Κεντάκι, απόφαση που οδήγησε σε de facto μορατόριουμ όλων των υπόλοιπων εκτελέσεων με θανατηφόρα ένεση στη χώρα. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται μέσα στο έτος.
Τρεις χώρες (το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και η Υεμένη) προχώρησαν σε εκτελέσεις για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από ανθρώπους κάτω των 18 ετών, πρακτική που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο.
Το 2007, όμως, ήταν επίσης η χρονιά που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε (με 104 ψήφους υπέρ, 54 κατά, και 29 αποχές) να σταματήσει η χρήση της θανατικής ποινής.
«Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πήρε την ιστορική απόφαση να καλέσει τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να σταματήσουν να εκτελούν ανθρώπους. Το γεγονός ότι το ψήφισμα υιοθετήθηκε το Δεκέμβριο με τόσο ξεκάθαρη πλειοψηφία δείχνει ότι η παγκόσμια κατάργηση της θανατικής ποινής είναι εφικτή», πρόσθεσε η Διεθνής Αμνηστία.
«Η αφαίρεση μιας ζωής από το κράτος είναι ένα από τα πιο δραστικά μέτρα που μπορεί να πάρει μία κυβέρνηση. Παροτρύνουμε όλες τις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν τις δεσμεύσεις που έγιναν στον ΟΗΕ και να καταργήσουν οριστικά τη θανατική ποινή.»

Περισσότερες πληροφορίες
Βρείτε την πλήρη έκθεση με τίτλο «Παγκόσμιες εξελίξεις για τη θανατική ποινή το 2007» στα αγγλικά στη διεύθυνση: http://www.amnesty.org/en/news-and-updates/report/secrecy-surrounds-death-penalty-20080415
Βρείτε, επίσης, βίντεο για την κατάργηση της θανατικής ποινής σε ολόκληρο τον κόσμο στα αγγλικά στη διεύθυνση: http://uk.youtube.com/watch?v=QunkYVpaAdo&feature=user

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Άννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).