Παρασκευή 25 Απριλίου 2008

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ - ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Κόκκινη κάρτα, με ποινή αποκλεισμού τουλάχιστον έως το καλοκαίρι από το χρηματιστήριο ρύπων έδωσε ο ΟΗΕ στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή Συμμόρφωσης της Συνθήκης- Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή με απόφασή της- που εκδόθηκε στις 17 Απριλίου- κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της και επιβάλλει ως ποινή την απαγόρευση συμμετοχής της Ελλάδας στους προβλεπόμενους ευέλικτους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο...».
Η απόφαση ελήφθη στις 4-5 Μαρτίου στη Βόννη, όπου κρίθηκαν ανεπαρκείς οι εξηγήσεις και οι διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Ρύπων. Ήδη, από τις 18 Ιανουαρίου ο επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας χαρακτήρισε «αναξιόπιστο το σύστημα που επέλεξε το ΥΠΕΧΩΔΕ για να καταγράφει τους αέριους ρύπους των ελληνικών βιομηχανιών», επισήμανση που είχε προκαλέσει την αντίδραση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά. Όπως έγινε χθες γνωστό από τη WWF, «η Ελλάδα δεν μπορεί να συμμετέχει στους μηχανισμούς που προβλέπονται από το Πρωτόκολλο του Κιότο- που υπέγραψαν 141 χώρεςέως ότου προβεί στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και αξιόπιστου συστήματος καταγραφής εκπομπών αερίων ρύπων».
Μπαλάκι οι ευθύνες

Από το ΥΠΕΧΩΔΕ παραδέχονται το πρόβλημα αλλά επιρρίπτουν ευθύνες - γι΄ άλλη μια φορά- στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στην πρώην ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Λάλα που συνέταξε τις εκθέσεις για τους αέριους ρύπους από το 1995 έως πέρυσι- οπότε και ανέλαβε καθήκοντα τεχνικού συμβούλου του ΥΠΕΧΩΔΕ η Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. «Ο ίδιος ο κ. Λάλας γνωρίζοντας ότι δεν θα ανανεωθεί η συνεργασία του ΥΠΕΧΩΔΕ με την ομάδα του, κατήγγειλε στον ΟΗΕ ότι δεν θα υπάρξει επαρκές σύστημα παρακολούθησης των εκπομπών της χώρας μας, στρεφόμενος ευθέως όχι κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά κατά της Ελλάδας», υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρος Καλογιάννης. «Η καταδίκη αφορά αποκλειστικά και μόνο τους χειρισμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ, μετά τη διακοπή της σύμβασης με την ομάδα αυτή», υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους ο υπεύθυνος Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρος Κουβέλης και η ευρωβουλευτής του Κινήματος κ. Άννυ Ποδηματά. Σύμφωνα με τους ίδιους, «το ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ως παραμάγαζο του υπουργείου Δημοσίων Έργων».
Η WWF
Σύμφωνα με το WWF, «η μη συμμόρφωση της Ελλάδας στις επιταγές του ΟΗΕ ενδέχεται να επηρεάσει και το σύστημα εμπορίας ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποσκάπτοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του». Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου του WWF κ. Δημήτρης Καραβέλας, «Η Ελλάδα αποτελεί δυστυχώς τη μοναδική χώρα στον κόσμο που κατονομάζεται διεθνώς για ανεπάρκεια καταγραφής των εκπομπών. Εκτός από την αδυναμία συμμετοχής της Ελλάδας στους μηχανισμούς του Κιότο, η απόφαση αυτή εκθέτει τη χώρα σε διεθνές επίπεδο». Το σύστημα προβλέπει ότι κάθε χώρα της Ε.Ε. καταρτίζει εθνικό σχέδιο κατανομής δικαιωμάτων ρύπων, τα οποία και μοιράζει σε καθεμία από τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν μέχρι ένα ορισμένο πλαφόν. Όποια εταιρεία υπερβεί το πλαφόν, «αγοράζει» τα δικαιώματα που περισσεύουν από άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν καλύψει τον στόχο τους στο χρηματιστήριο ρύπων.
Πλήγμα στην αξιοπιστία
«Σύμφωνα με το σύστημα εμπορίας ρύπων, το 2012 οι χώρες και οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο σύστημα θα πρέπει να πληρώσουν τους επιπλέον ρύπους που παρήγαγαν κατά μέσο όρο την περίοδο 2008-2012. Οι εταιρείες όμως έχουν αρχίσει από τώρα να υπογράφουν τα σχετικά συμβόλαια. Η απόφαση του ΟΗΕ μπορεί να μην έχει άμεση οικονομική επίπτωση στην Ελλάδα, είναι όμως πλήγμα στην αξιοπιστία της», επισημαίνει ο διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace κ. Νίκος Χαραλαμπίδης

1 σχόλιο:

Γιαννης Ραψομανικης είπε...

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που αποβάλλεται από το πρωτόκολλο του Κιότο για την κλιματική αλλαγή.

Η αποβολή αυτή εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί ένα τεράστιο πλήγμα για την αξιοπιστία της χώρας μας διθνώς, αποδεικνύει περίτρανα την έλλειψη περιβαλλοντικού σχεδιασμού και ευαισθησίας από την κυβέρνηση Καραμανλή!!

Το ΠΑΣΟΚ είχε προειδοποίσει την κυβέρνση για αυτή την ευτελιστική εξέλιξη λόγω της έλλειψης περιβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης. Το ΥΠΕΧΩΔΕ και η κυβέρνση, τότε, έκαναν λόγο για «χαιρεκακίες» και «κινδυνολογίες».