Σάββατο, 10 Μαΐου 2008

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ


"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε, με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω για τις ευχές που μου στείλατε για την ανάρρωσή μου, και τον Πρόεδρο της Βουλής και τον πρωθυπουργό, και τους Αρχηγούς των άλλων κομμάτων, αλλά ευχαριστώ ιδιαιτέρως και πάρα πολλούς συναδέλφους που μου στείλανε ευχές.


Προσπαθούμε, ο αγώνας συνεχίζεται και συνεχίζεται κι εδώ στη Βουλή, για τα θέματα στα οποία αναφερόμαστε, για τους δανειολήπτες που, από ό,τι κατάλαβα, ουσιαστικά, ο κ. πρωθυπουργός μάλλον δεν κατανοεί το βάθος και το μέγεθος του προβλήματος. Ένα υπηρεσιακό σημείωμα πάλι μας διάβασε και, ξέρω κ. πρωθυπουργέ, ότι κάνετε πια κάποια περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά δεν σας δικαιολογεί αυτό, να μην γνωρίζετε την πραγματικότητα που ζει ο Έλληνας πολίτης σήμερα, την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας.


Περίμενα να υιοθετήσετε τις προτάσεις μας, σε ένα μικρό βαθμό, αναγνωρίσατε τη σημασία των προτάσεών μας, αλλά με τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζετε τις προτάσεις αυτές, κατανοούμε ότι δεν κατανοείτε εσείς το βάθος αυτού του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας και πάρα πολλά νοικοκυριά.


Γι' αυτό, θα σας αναφέρω μερικούς αριθμούς. Στα χρόνια σας, κ. Καραμανλή, κάθε Ελληνική οικογένεια έχει αυξήσει τα προσωπικά της δάνεια κατά 10 χιλιάδες ευρώ. Κάθε Ελληνική οικογένεια, κατά μέσο όρο, έχει μειώσει τις καταθέσεις της κατά 1.000 ευρώ. Εσείς μιλήσατε ίσως για καταθέτες που έχουν τεράστια ποσά, αλλά ουσιαστικά, αυτό αναδεικνύει ένα ακόμα πρόβλημα, την ανισότητα, την ψαλίδα που μεγαλώνει καθημερινά επί των ημερών σας.


Μέσα σε τρία χρόνια, το χρέος των ελληνικών νοικοκυριών έχει υπερδιπλασιαστεί, οι οφειλές φτάνουν ήδη το σύνολο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή, ξεπερνούν το 45% του ΑΕΠ. Είναι πρωτοφανές το πρόβλημα της υπερχρέωσης που ζούμε αυτή την εποχή, διογκώνεται με δραματικούς ρυθμούς, δοκιμάζει την κοινωνική συνοχή και, βεβαίως, είναι μέρος μιας συνολικής οικονομικής, δικής σας πολιτικής, που υποβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο και οδηγεί στο περιθώριο πολλά κοινωνικά στρώματα.


Και δεν μπορείτε να κρυφτείτε πίσω από τη διεθνή οικονομική κατάσταση, ούτε τα επιτόκιά μας είναι ανάλογα με αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είπατε. Είναι δυσανάλογα ακριβότερα, είναι ακριβότερο το χρήμα για το δανειολήπτη στην Ελλάδα, έχουμε τα υψηλότερα επιτόκια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό, γιατί δεν έχετε θωρακίσει την ελληνική οικονομία και, ιδιαίτερα, γιατί δεν φροντίσατε να προστατεύσετε το εισόδημα του μέσου Έλληνα, που πλήττεται από την κερδοσκοπία.


Η κοινωνική συνοχή υπονομεύεται από τη συνολική σας πολιτική. Ακρίβεια από τη μία, καρτέλ τραπεζών από την άλλη, που κερδοσκοπούν και, μαζί, δημιουργούν μία ανυπόφορη ομηρία του δανειολήπτη που, προσπαθώντας συνεχώς να ανακυκλώσει τα χρέη του, καταφεύγει σε όλο και μεγαλύτερο δανεισμό.


Όμως, αυτοί οι αριθμοί δεν δίνουν την πραγματική εικόνα του αδιεξόδου, της αγανάκτησης, της απελπισίας που αισθάνεται σήμερα ο μέσος Έλληνας. Πίσω από τους αριθμούς, κρύβονται άνθρωποι. Είναι χιλιάδες οι τραγικές ιστορίες οικογενειών, που χάνουν τα σπίτια τους, που τους πετάνε στο δρόμο, που οδηγούνται ακόμα και σε διάλυση.


Το πρώτο δίμηνο του 2008, μόνο στην Αθήνα, οι αιτήσεις πλειστηριασμών και κατασχέσεων ξεπέρασαν τις πέντε χιλιάδες και, συχνά, για πολύ μικρά ποσά. Ακούστε: Σήμερα, την ώρα που μιλάμε εδώ, στη Βουλή, για παράδειγμα, εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο Πειραιά μία υπόθεση για την αναίρεση μίας επικείμενης, την προσεχή Τετάρτη, κατάσχεσης ακινήτου.


Πρόκειται για ένα σπίτι 70 τετραγωνικών μέτρων στη Νίκαια, ανήκει σε μία πολύτεκνη οικογένεια, η οποία δανείστηκε 4.700 ευρώ. Ακούστε, 4.700 ευρώ. Η μητέρα μάζεψε και κατέβαλε περίπου τα μισά χρήματα στην τράπεζα, αλλά η τράπεζα προχωρά στην κατάσχεση, λόγω του ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα υπόλοιπα. Αυτό είναι ένα καθεστώς ασυδοσίας, αυθαιρεσίας, που εσείς έχετε επιτρέψει να ανθίσει. Τι απαντάτε, κύριε συνάδελφε της Νέας Δημοκρατίας, σε αυτήν την πολύτεκνη οικογένεια;


Τι απαντάτε, κ. πρωθυπουργέ, ότι στους μεγαλοοφειλέτες, μπορείτε, μέσα από τη νομοθεσία που περνάτε εδώ στη Βουλή, με προεξάρχοντα τον υπουργό Οικονομίας, αλλά κι εσάς κ. πρωθυπουργέ, να χαρίζετε δισεκατομμύρια ευρώ, σε τράπεζες και σε μεγαλοοφειλέτες, αλλά μία μάνα με τέσσερα παιδιά να χάνει το σπίτι της για το ποσόν των 1.500 ή 2.000 ευρώ; Μπροστά σε αυτό, μένετε παγερά αδιάφοροι;


Ποιους τελικά εκπροσωπείτε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας; Πώς θα βρει το δίκιο της αυτή η μάνα ή η κάθε οικογένεια που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα; Έως πότε θα δίνετε εσείς την εντύπωση ότι υπάρχουν στη χώρα μας πολίτες δύο κατηγοριών, δύο μέτρα και δύο σταθμά, όταν για τους ισχυρούς και «ημέτερους» εφαρμόζουμε άλλους νόμους και, για τον μέσο Έλληνα, διαφορετικούς; Όταν εξαντλούμε την επιείκειά μας προς τα μεγάλα συμφέροντα, ενώ εξαντλούμε την αυστηρότητά μας στους αδύναμους πολίτες;


Εμείς, κύριοι συνάδελφοι, προτείνουμε λύσεις, με αίσθημα ευθύνης, όπως πάντα, απέναντι στα προβλήματα του Ελληνικού λαού. Διότι ξέρουμε πολύ απλά, έστω κι αν εσείς δεν θέλετε να το αποδεχθείτε, ότι δεν είναι μονόδρομος αυτή η οικονομική σας πολιτική.


Αυτή είναι μία ατελέσφορη, αδιέξοδη, κοινωνικά άδικη οικονομική πολιτική, που πάει την Ελλάδα σε κατήφορο, γι' αυτό προτείνουμε λύσεις και ξέρουμε ότι υπάρχει άλλος, διαφορετικός δρόμος, ότι μπορούμε πολύ καλύτερα. Καταθέτουμε, λοιπόν, τις προτάσεις μας και κλείνω με αυτό.


Προτείνουμε την προστασία της κύριας κατοικίας:


Πρώτον, να αυξηθεί από τα 10 χιλιάδες στα 20 χιλιάδες ευρώ το όριο, κάτω από το οποίο η τράπεζα δεν θα επιτρέπεται να κάνει κατάσχεση.


Δεύτερον, να εξασφαλίζεται η αξία της περιουσίας του καταναλωτή, έτσι ώστε να μην βγαίνει ακίνητο σε πλειστηριασμό, σε αξία χαμηλότερη από την αντικειμενική.


Τρίτον, η συνολική οφειλή να μην υπερβαίνει το διπλάσιο ενός δανείου, αντί για το τριπλάσιο που ισχύει σήμερα.


Τέταρτον, να μειώνονται αυτόματα τα επιτόκια δανεισμού, όταν ανακοινώνεται μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Πέμπτον, να μπορούν οι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να επιμηκύνουν τη διάρκεια αποπληρωμής, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση. Για όσους είναι σε μία μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής, να αντιμετωπίσουμε υπό όρους τη σταδιακή απαλλαγή τους από το χρέος.


Αυτές τις προτάσεις, τις έχουμε κάνει εδώ και καιρό. Χθες, μάλιστα, καταθέσαμε επεξεργασμένη, πλήρη πρόταση με αυτά τα πέντε πολύ συγκεκριμένα μέτρα και άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα. Εμείς, ζητάμε να τα υιοθετήσετε στο σύνολό τους. Να αποφασίσετε, να προτάξουμε την άμεση ψήφισή τους.


Είναι ώρα, εσείς, να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Εμείς, τις αναλαμβάνουμε, με αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης και ανθρωπιάς απέναντι στην Ελληνική κοινωνία.Οφείλετε να διασφαλίσετε την κοινωνική συνοχή. Περιμένουμε να κάνετε το χρέος σας και όχι απλώς να στηρίζετε τα μεγάλα συμφέροντα, που σας στηρίζουν και σας καθοδηγούν.


Ως πότε θα ασχολείστε, κ. πρωθυπουργέ, με το πώς θα εκποιήσετε σε ξένους και με σκανδαλώδη τρόπο δημόσιες επιχειρήσεις, τον ΟΤΕ, τα Λιμάνια, την ΕΥΔΑΠ, τη ΔΕΗ αύριο; Έως πότε θα βλέπει ο Έλληνας να εκποιείται η περιουσία του Δημοσίου, αλλά και η δική του ιδιοκτησία, και να κερδίζουν οι διάφοροι μεσάζοντες; Αντί γι' αυτό, ασχοληθείτε με ένα πραγματικό πρόβλημα των πολιτών και ελάτε να αντιμετωπίσουμε τώρα, με την υιοθέτηση της πρότασής μας στο σύνολό της, αυτό το ζήτημα. Δεν έχετε την παραμικρή δικαιολογία να μην το πράξετε.


Ευχαριστώ."

Δεν υπάρχουν σχόλια: