Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ


Σήμερα είναι μία μέρα γιορτής των αγώνων των εργατών διεθνώς. Πριν από ένα αιώνα περίπου, τον Μάη του 1886, τα συνδικάτα των εργατών στο Σικάγο, ενωμένα διεκδίκησαν την καθιέρωση του 8ώρου και παράλληλα καλύτερες συνθήκες εργασίας με το σύνθημα «8 ώρες δουλειά – 8 ώρες ανάπαυση – 8 ώρες ελεύθερος χρόνος».

οι πρωτεργάτες της "επανάστασης" του Σικάγο

Η κοινωνική αυτή επανάσταση και η αιματοβαμμένη εξέγερση των εργατών στο Σικάγο είχε ως αποτέλεσμα τις επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργαζομένων στον Καναδά το 1872. Στην Ελλάδα ο Σοσιαλιστικός Σύλλογος του Σταύρου Καλλέργη διοργάνωσε την πρώτη εργατική πρωτομαγιά το 1892, ενώ ένα χρόνο μετά περισσότεροι από 2000 εργάτες διαδήλωσαν διεκδικώντας 8ωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση.


Στις 9 Μαΐου 1936, στην Θεσσαλονίκη οι εργάτες του καπνεργοστασίου «Κομμέρσιας» ύστερα από υποβολή των αιτημάτων τους στην διοίκηση του εργοστασίου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη στον χώρο. Σε μια συγκέντρωση των εργαζομένων η αστυνομία άνοιξε πυρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άτομα και να υπάρξουν 300 τραυματίες. Αυτούς τους αγώνες της εργατικής τάξης τιμούμε και γιορτάζουμε σήμερα.
Εορτασμός Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα

Σήμερα ο άγριος παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός επιβάλλει την αύξηση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, την μείωση των μισθών και των συντάξεων, την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, προς όφελος του κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας. Επιβάλλει την εκμετάλλευση των εργαζομένων μέσα από την κατάργηση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με τους αιματοβαμμένους αγώνες της εργατικής τάξης διεθνώς.

Το μήνυμα της εργατικής πρωτομαγιάς είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Σήμερα, μετά από 122 και πλέον χρόνια, το σύνθημα των εργατών του Σικάγο, για «8ωρες δουλειά – 8ωρες ανάπαυση – 8 ώρες ελεύθερος χρόνος» είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ αφού τόσο το κεφάλαιο, όσο και η δεξιά επιβάλλουν την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα.

Η αβεβαιότητα, η κατάργηση του 8ώρου, η ανασφάλιστη εργασία, οι εναλλακτικές μορφές απασχόλησης, οι ατομικές συμβάσεις εργασίας είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα που επιβάλλει το κεφάλαιο διεθνώς.


Σε εθνικό επίπεδο, η ποιότητα ζωής χειροτερεύει, το βιοτικό επίπεδο μειώνεται και η καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών, των εργαζομένων και της Νέας Γενιάς γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, εξ αιτίας της αντιλαϊκής και αντικοινωνικής πολιτικής της Δεξιάς.


Η ακρίβεια σε συνδυασμό με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, οι χαμηλοί μισθοί οδηγούν στη συρρίκνωση του πραγματικού εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών και των εργαζομένων, πλήττοντας κυρίως τα χαμηλά οικονομικά στρώματα και έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στην ελληνική κοινωνία.


Ο εορτασμός της εργατικής πρωτομαγιάς χαρακτηρίζεται φέτος στην Ελλάδα από την ψήφιση του νέου αντιασφαλιστικού νόμου από την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία. Ένας νόμος που έχει ως απώτερο σκοπό την απαξίωση του δημοσίου ασφαλιστικού συστήματος και το άνοιγμα της κερκόπορτας στην ιδιωτική ασφάλιση.


Ένας νόμος, που σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κυβερνώντος κόμματος και του Καραμανλή, αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης, μειώνει τις συντάξεις ως αντικίνητρο πρόωρης εξόδου, αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και θέτει ως μέτρο τα 100 μεροκάματα για την εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που πλήτει με αυτόν τον τρόπο τη νέα γενιά.


Επομένως το μήνυμα της εργατικής πρωτομαγιάς είναι ότι δεν φτάνει μόνο να κατακτήσουμε τα κοινωνικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Οφείλουμε να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση για να τα υπερασπιστούμε με αγώνες από τις επιθέσεις του κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας! Οφείλουμε να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση για να αγωνιζόμαστε για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για καλύτερες συνθήκες ζωής!

Δεν υπάρχουν σχόλια: