Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΑ 18: ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

Την Κυριακή του Πασχα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε δήλωση του ανέφερε την πρόθεση της κυβέρνησης για την υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης τους στο σχολείο.


Τα βασικά επιχείρηματα της κυβέρνησης είναι ότι με την υποχρεωτική στράτευση στα 18 δεν θα διακόπτεται η ακαδημαϊκή ή η επαγγελματική πορεία και σταδιοδρομία των νέων και παράλληλα καλύπτονται οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στον στρατό.


Τα επιχείρηματα αυτά είναι τουλάχιστον γελοία και με αυτά υποτιμούν την νοημοσύνη μας. Σε ποια ακαδημαϊκή σταδιοδρομία αναφέρονται όταν οδηγούν συνεχώς στην απαξίωση το ελληνικό δημόσιο παν/μιο; Σε ποια επαγγελματική σταδιοδρομία αναφέρονται όταν η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση οφελεί το κεφάλαιο εις βάρος των εργαζομένων και της νέας γενιάς; Τα βασικά χαρακτηριστικά της γενιάς μας είναι η ανασφάλιστη εργασία, η αβεβαιότητα, το ελαστικό ωράριο, η ημιαπασχόληση, το ευτελιστικά χαμηλό εισόδημα. Αυτό εννοεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. επαγγελματική σταδιοδρομία;


Όσον αφορά στο δεύτερο επιχείρημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού χρησιμοποιείται με στόχο να ενισχύσει στο υποσυνείδητο των ελλήνων πολιτών τον ρόλο της στράτευσης. Η πραγματικότητα είναι εάν η κυβέρνηση στόχευε να αντιμετώπισει τις ενδεχόμενες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, θα προχωρούσε στον εξορθολογισμό της θητείας με καταργήσεις αστικών στρατοπέδων που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση του πολιτικού πελατειακού συστήματος και χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών μέσων μέσα από τις δυνατότητες που μας δίνει σήμερα η τεχνολογία.


Η πρόταση αυτή της κυβέρνησης αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της αντιδραστικής και αντινεολαϊστικης πολιτικής της. Αποτελεί ένα επιπλέον πλήγμα στη νέα γενιά, μετά από την ουσιαστική κατάργηση του 8ώρου - το ελαστικό ωράριο εγασίας και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που βυθίζουν στην αβεβαιότητα τη νέα γενιά.


Η υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή υποταγή των νέων στο οικονομικό – κοινωνικό και πολιτικό σύστημα. Θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση νέων ατόμων που σε όλη τους τη ζωή θα μαθαίνουν να υπακούν και να πειθαρχούν.


Από το σχολείο και την παραπαιδεία των φροντιστηρίων, στο στρατό. Αμέσως μετά στο Παν/μιο, που με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση θα μετεξελιχθεί σε επιχείρηση εμπορίας γνώσεων. Ένα «αποστειρωμένο ίδρυμα», που δεν θα δίνει στον πειθαρχημένο φοιτητή τη δυνατότητα να αναπτύσσει καμμία άλλη δράση και ικανότητα. Και μετέπειτα στην αγορά εργασίας με τα περιορισμένα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα (ελαστικό ωράριο εργασίας, χαμηλοί μισθοί, αβεβαιότητα).


Κλείνοντας θεωρώ ότι οι νέοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν για το πότε επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τη θητεία τους. Επίσης η στρατιωτική θητεία πρέπει να μειωθεί στους 6 μήνες με απώτερο στόχο την επιλογή μεταξύ υποχρεωτικής στράτευσης και εναλλακτικής ισόχρονης κοινωνικής εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: