Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ., Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ


"Το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι πάντα επίκαιρο. Σήμερα, ακόμα περισσότερο, που οι εργαζόμενοι βρίσκονται στη δυσκολότερη θέση των τελευταίων χρόνων. Η περιορισμένη αγοραστική τους δύναμη, το αδιέξοδο της οικονομίας της χώρας και, το κυριότερο, η αβεβαιότητα στο εργασιακό τους περιβάλλον, είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την σημερινή πραγματικότητα.

Τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων έχουν υπονομευθεί. Φέτος το καλοκαίρι, οι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν την εφαρμογή του πιο εχθρικού για τα συμφέροντά τους ασφαλιστικού νόμου.

Χιλιάδες εργαζόμενοι ημιαπασχολούνται, γιατί δεν μπορούν να βρουν πλήρη απασχόληση και πολλοί άλλοι δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Συμπολίτες μας όλων των ηλικιών, ιδιαίτερα όμως οι νέοι, ωθούνται στο περιθώριο, ενώ όλο και περισσότεροι αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας.

Εδώ και τέσσερα χρόνια, το μόνο που έχει καταφέρει η κυβέρνηση Καραμανλή, είναι η συμπίεση των εισοδημάτων των οικογενειών, η υπονόμευση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, των δικαιωμάτων των πολιτών για καλύτερη ζωή. Οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την πιο επιθετική ακρίβεια της Ευρώπης. Το κόστος διαβίωσης μιας τετραμελούς οικογένειας έχει αυξηθεί κατά 1000 ευρώ από το 2004.

Οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την υπερχρέωση. Η Ελλάδα είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό καταναλωτικών δανείων, σε ποσοστό του ΑΕΠ, ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Παράλληλα, χιλιάδες οικογένειες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δόσεις των στεγαστικών δανείων.
Το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε πρόσφατα πέντε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος. Θα επιμείνουμε σε αυτές και θα τις καταθέσουμε ως πρόταση νόμου στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με μια οικονομία σε πολύπλευρη κρίση, όπως άλλωστε καταγράφει και η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε, τέσσερα χρόνια τώρα, να εκτροχιάζει τους προϋπολογισμούς. Το δημοσιονομικό έλλειμμα ξεπέρασε ήδη το όριο του 3%, η ανάπτυξη επιβραδύνεται, το Γ´ ΚΠΣ έχει δραματική καθυστέρηση, η έναρξη του ΕΣΠΑ 2007-2013 μετατίθεται για το 2009, οι ξένες επενδύσεις υποχωρούν, το έλλειμμα στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών κινείται σε πρωτόγνωρα αρνητικά επίπεδα - ρεκόρ και ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 4,5%, επίπεδα που είχε να δει η χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια.

Η στέρηση της προοπτικής και η ανασφάλεια αγγίζει κάθε πολίτη. Ανασφάλεια για το πώς θα τα βγάλει πέρα σήμερα. Απέτυχε η κυβέρνηση στην οικονομία. Και μόνον οι λίγοι και οι «ημέτεροι» βολεύονται.

Η Πρωτομαγιά είναι γιορτή για τις αξίες της αλληλεγγύης και της παραγωγικής, της δημιουργικής Ελλάδας. Οι εργαζόμενοι, αλλά και οι πολίτες, είναι αλληλέγγυοι. Το απέδειξαν το καλοκαίρι, όταν ανταποκρίθηκαν και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, έδειξαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας, την ώρα μάλιστα, που η κυβέρνηση δεν έχει καν την ικανότητα να διαθέσει τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν.

Σήμερα, η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση, που θα είναι αλληλέγγυα με τον πολίτη και τα προβλήματά του. Η φετινή Πρωτομαγιά ας σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για τους αγώνες των εργαζομένων για μια Δίκαιη Κοινωνία, για μια Δυνατή Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι χρειάζονται μία ολοκληρωμένη εναλλακτική πολιτική και οικονομική πρόταση, που να αποκαθιστά την αγοραστική τους δύναμη, να ενισχύει τους μισθούς, να μειώνει το φορολογικό τους βάρος και το κόστος για υπηρεσίες παιδείας και υγείας, να ενισχύει την απασχόληση και να εμπεδώνει την ασφάλεια για όλους τους πολίτες. Μία τέτοια πολιτική, μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εφαρμόσει.

Με γενναία αναδιανομή του εισοδήματος. Με την προώθηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων στους θεσμούς, ώστε να αποκατασταθεί η αποτελεσματικότητα, η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η λογοδοσία.Με την πρόταξη ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την αύξηση του πλούτου σε βιώσιμη και ανταγωνιστική βάση.

Το ΠΑΣΟΚ είναι δύναμη Αλλαγής. Εγγυάται την κοινωνική συνοχή και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Μαζί με όλους τους εργαζόμενους, με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη κοινωνία, με αξιοπρέπεια στην εργασία, τον μισθό, την σύνταξη, για την Ελλάδα των Αξιών."

Δεν υπάρχουν σχόλια: