Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ


Σήμερα πραγματοποιήθηκε στον θεατρικό σταθμό στο Ηράκλειο πολιτική συζήτηση του ΠΑΣΟΚ με θέμα την τοπική αυτοδιοίκηση με κεντρικό ομιλητή το μέλος του Π.Σ., Ασκούνη Κώστα.

Η συζήτηση αυτή πραγματοποιήθηκε με αφορμή το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 23 - 24 Ιουνίου, με σκοπό να συζητηθούν οι θέσεις του Κινήματος μας για μια δημιουργική και δημοκρατική διοικητική μεταρρύθμιση απέναντι στη συγκεντρωτική λειτουργία της δεξιάς.

Η διοικητική μεταρρύθμιση και αναδιάρθρωση που προτείνει το ΠΑΣΟΚ έχει ως στόχο την αποκεντρωμένη λειτουργία του κράτους που θα οδηγήσει στην περιφερειακή ανάπτυξη και θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των ελλήνων πολιτών.

Ο κ. Ασκούνης επεσήμανε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για ένα κράτος "στρατηγείο" που σχεδιάζει ιεραρχεί και καθορίζει προτεραιότητες στη βάση χρονοδιαγραμμάτων, διαθέσιμων πόρων μεταφέροντας ουσιαστικές αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Β΄ βαθμός Αυτοδιοίκησης είναι η αιρετή περιφέρεια με αιρετό περιφερειακό Συμβούλιο και αιρετό περιφερειάρχη απευθείας από τον λαό και ο Α΄ βαθμός αυτοδιοίκησης είναι οι ισχυροί δήμοι. Οι σημερινές Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις συνεχίζουν να υπάρχουν ως διοικητικές μονάδες χωρίς Νομαρχιακά Συμβούλια.

Τέλος τονίστηκε η ευθύνη που βαραίνει τα αποκεντρωμένα όργανα του Κινήματος μας σε κάθε τοπική κοινωνία, για να πείσουν και να κάνουν συμμέτοχους όλους τους πολίτες σε κάθε γωνιά της χώρας μας στο συγκεκριμένο εγχείρημα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα είμαι σύντομη και περιεκτική.Νομίζω οτι το ΠΑΣΟΚ αναλώνεται περισσότερο σε θεωρητικό παρα σε πρακτικό επίπεδο και έχει την ανάγκη να το στηρίξει ο κόσμος. Δυστυχώς δεν πείθει όμως και είναι θέμα αρχηγού.Νομίζω οτι δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες οι αυτοδιοικήσεις και τα εσωτερικά του προβλήματα,αλλα να χτυπίσει το χέρι στο τραπέζι μήπως κ ακουστεί.Γιατι τελικά φάνηκε οτι την ψήφο εμπιστοσύνης την χρειαζόταν το ΠΑΣΟΚ και όχι η νδ..
υγ:Μπορείς όμως να γράψεισ κάποια στιγμή ένα άρθρο που να εξηγεί τη χρησιμότητα των συμβουλίων και των αυτοδιοικήσεων, και κυρίως το λόγο που είναι απαραίτητη και άξια λόγου η ύπαρξή τους.
Ευχαριστώ και..keep walking..

Γιαννης Ραψομανικης είπε...

Καταρχάς προσωπικά θεωρώ και το έχω εκφράσει πολλές φορές ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι πρόβλημα ηγεσίας. Είναι πρόβλημα βάσης. Το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει τον κινηματικό του χαρακτήρα λόγω της μακροχρόνιας κυβερνητικής του θητείας. Αυτό που οφείλουμε και έχουμε την ευθύνη να κάνουμε όλα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ είναι να προσπαθήσουμε να αναδείξουμε την εναλλακτική προοδευτική πρόταση του Κινήματος μας. Και η ευθύνη αυτή βαραίνει όλους μας.

Σήμερα δεν κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ. Τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε κυβέρνηση Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ κρίθηκε από τον ελληνικό λαό χάνωντας σε 2 συνεχόμενες εκλογές.

Ήττα σε 2 συνεχόμενες εκλογές που έχει ως αποτέλεσμα η δεξιά να συνεχίζει την πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιούσιας (οτε, ΔΕΗ, λιμάνια, ολυμιακή, Ελτα), την πολιτική της απαξίωσης των δημόσιων αγαθών παιδείας και υγείας, την πολιτική της λιτότητας, της ανεργείας, της ακρίβειας. Την πολιτική που εξυπηρετεί απόλυτα τα συμφέροντα του κεφαλαίου που λειτουργεί με πλήρη ασυδοσία.

Το κεφάλαιο και τα διάφορα εκδοτικά συμφέροντα, προσπαθούν μέχρι σήμερα να περάσουν στο υποσυνείδητο του ελληνικού λαού ότι όλοι είναι το ίδιο και δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές στα 2 μεγάλα κόμματα.

Προφανώς αυτό γίνεται μεθοδευμένα για να μπορούν να έχουν λόγο στη διαμόρφωση πολιτκών συσχετισμών αλλά και πολιτικών που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους.

Η αποκέντρωση και η μεταφορά ουσιαστικών αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι η μελλοντική προοδευτική διοικητική πρόταση. Θα έχει ως αποτέλεσμα την πάταξη της διαφθοράς, της διαπλοκής και της γραφειοκρατίας ενώ παράλληλα θα επιτευχθεί η περιφερειακή ανάπτυξη και η ποιότητα ζωής των πολιτών στην περιφέρεια θα αναβαθμιστεί.