Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: ΕΥΡΕΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ...ΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΟΥ "ΟΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ" Η ΔΕΞΙΑ!

Με την ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έγιναν για ακόμα μια φορά αισθητές οι τραγικές συνέπειες της ταξικής και αντιλαϊκής πολιτικής της δεξιάς στην παιδεία.

Το αποτέλεσμα είναι οι 18.000 θέσεις κενές στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και παράλληλα ο αποκλεισμός από την τριτοβάθμια εκπαίδευση 30.000 νέων που κατέθεσαν μηχανογραφικό δελτίο. Συνολικά εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παρέμειναν 60.000 νέοι.

Οι συνέπειες για τις 18.000 κενές θέσεις είναι ότι δεκάδες τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κινδυνεύουν με μαρασμό και κλείσιμο ή συγχωνεύσεις. Οι κοινωνικές όμως συνέπειες για τους 60.000 νέους που παρέμειναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εξ αιτίας κυρίως του βαθμολογικού ορίου του 10 που καθιέρωσε η κυβέρνηση είναι τραγικές.

Από τους 60.000 νεόυς που παρέμειναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα αποτέλουν το πελατειακό δυναμικό για τα Ιδιωτικά Κολλέγια, τα οποία, εξ αιτίας της πολιτικής της Ν.Δ. και του Καραμανλή, είναι πλέον ισότιμα με τα δημόσια Παν/μία της χώρας μας. Με αυτόν τον τρόπο η Ν.Δ. εξαργυρώνει προεκλογικές επιταγές σε διάφορα οικονομικά συμφέροντα. Είναι πλέον αντιληπτό ότι η Ν.Δ. και ο Καραμανλής αντιμετωπίζουν την παιδεία ως εμπόρευμα και τους φοιτητές ως πελάτες!

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει «προνοήσει» και για τους υπόλοιπους νέους που προέρχονται από τα μεσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Οι νέοι αυτοί «οδηγούνται» (μετά την στρατιωτική τους θητεία) στην αγορά εργασίας ως ανειδίκευτοι εργαζόμενοι. Στην αγορά εργασίας του βασικού μισθού των 680 ευρώ, της ανασφάλιστης εργασίας, του 12 ώρου και των απλήρωτων υπερωριών.

Είναι λοιπόν αναμφισβήτητο το γεγονός ότι απαιτείται αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης για την Παιδεία και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι πολιτική και ιδεολογική επιλογή αν επιθυμούμε μια ταξική κοινωνία με φραγμούς ή μία κοινωνία ισότητας και ισονομίας, αν επιθυμούμε μία κοινωνία με οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες ή μία κοινωνία ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες για Παιδεία και Εργασία.

Ραψομανίκης Γιάννης
Μέλος Εθνικής Αντιπροσωπείας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ
30/8/2008 - Η ΤΟΛΜΗ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΦΕΤΟΣ 34 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ 3ης ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΥΨΩΣΕΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΔΥΝΑΜΗ, ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ. Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑ...ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΣΟΚΙΚΑ ΕΝΣΤΙΚΤΑ. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ , ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΛΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΔΑΛΟ ΚΑΤΣΙΚΙ..... 1. ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ-ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ .....02. Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ (ΝΑΤΟ) ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ(ΕΟΚ) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 03. ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ (ΣΟΥΔΑ ΚΛΠ...) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 04. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 05. ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΜΕΣΑΖΟΝΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 0 6. ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 07.ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 08.ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 09. ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΗΓΕΤΕΣ-ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 010. ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.....................0 ΑΥΤΑ ΤΑ 10 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ 3ης ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΟ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΟΡΘΩΘΗΚΕ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Ο Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΛΑΟΠΛΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝ, ΚΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΣΑ " ΙΣΤΑΜΕ" ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΣΟΥΝ. ΓΙΩΡΓΟΣ Α.