Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Η "ΤΟΛΜΗ" ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ


της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη

Η σεναριολογία των τελευταίων ημερών ανέδειξε ως πρώτο θέμα της επικαιρότητας τις ενδεχόμενες συνεργασίες ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα στην περίπτωση που οι κάλπες των επόμενων εθνικών εκλογών επιβεβαιώσουν τις δημοσκοπήσεις και δεν δώσουν αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα.

Αν και οι απλοί πολίτες δηλώνουν στην πλειοψηφία τους αδιάφοροι, κάνοντας λόγο για πολιτικά παιχνίδια των κομμάτων και των πολιτικών, δείχνουν να προβληματίζονται ιδιαίτερα. Εκτιμούν δε ότι τα σοβαρά κυρίως οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος με κυρίαρχο την ακρίβεια, δεν τους αφήνει περιθώρια να προβληματιστούν για τις πολιτικές εξελίξεις.

Η «Τόλμη» απευθύνθηκε τόσο στους απλούς πολίτες αλλά και σε παράγοντες πολιτικούς και μη του Ηρακλείου, όλων των αποχρώσεων, νυν και πρώην βουλευτές, καλώντας τους να καταθέσουν τις δικές τους εκτιμήσεις στο ζήτημα των συνεργασιών των πολιτικών κομμάτων αν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία. Οι απόψεις τους περιγράφουν σε μεγάλο βαθμό και τις επιθυμίες τους, ενώ πολλοί εμφανίζονται ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στα κόμματα και στους πολιτικούς εκπροσώπους στους οποίους, με βάση τα λεγόμενά τους, απαξιώνουν πλήρως. Δεν λείπουν δε και οι θέσεις που σχολιάζουν ως εντελώς άκαιρη τη συζήτηση για τις ενδεχόμενες συνεργασίες, άλλοι που δηλώνουν βέβαιοι ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, καθώς όπως λένε ο λαός θα δώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και στις επόμενες εκλογές και άλλοι που δηλώνουν ότι θα φύγουν από το κόμμα τους, αν συνεργαστεί με άλλο, ανάμεσά τους και ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Μπαντουβάς.

Οι περισσότεροι πάντως κρίνουν ότι πιθανές συνεργασίες μπορεί να έχουμε μόνο ανάμεσα στα «συγγενικά» πολιτικά κόμματα, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν ακόμα και τη συνεργασία ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, υιοθετώντας την άποψη που κατέθεσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Πρόωρο: Είναι πρόωρο να κουβεντιάζουμε για συνεργασίες κομμάτων. Μόνο το κόμμα που θα έρθει πρώτο μπορεί να μιλά για συνεργασίες. Θεωρώ πάντως αδύνατο να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και απαράδεκτο, εκτός αν έχουμε άλλα φαινόμενα όπως αποστασίας τα οποία έχουν κηλιδώσει στο παρελθόν τη χώρα. Το θεωρώ τελείως απαράδεκτο και αδιανόητο. (Σήφης Αγγελιδάκης, πρώην αντινομάρχης Ηρακλείου)

Κοντινή: "Η πιο κοντινή συνεργασία είναι αυτή μεταξύ ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω αν είναι πιθανή αλλά πιστεύω ότι όταν ο κόμπος φτάσει στο χτένι θα τεθεί θέμα προτεραιοτήτων και στα δύο κόμματα. Για παράδειγμα αν τεθεί θέμα για μια άλλη πορεία και από τα δύο κόμματα, μια αντιδεξιά πορεία θα μπορούσαν να το δουν. Νομίζω ότι το πολιτικό σύστημα θα είχε πρόβλημα στο ενδεχόμενο μιας συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ". (Στέλιος Μανωλιούδης, Μέλος διοικούσας ΓΕΩΤΕΕ)

Πρόχειρη συζήτηση: "Θεωρώ ότι είναι πρόχειρη η συζήτηση για τις συνεργασίες και αποπροσανατολιστική. Ένα είναι βέβαιο. Τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν φέρουν πλέον ανεξίτηλο το στίγμα της διαφθοράς και δεν μπορούν πλέον να εμπνεύσουν. Το καινούριο δεν μπορεί να γεννηθεί επίσης από παρθενογένεση παρά μόνο μέσα από μία ηθική και πολιτική αναγέννηση των υφιστάμενων σχηματισμών. Με αυτή την έννοια και αφού δεν μπορούν να δώσουν μόνοι τους λύση σαν υπεκφυγή και σαν ξεπούλημα γίνεται αναφορά στις διάφορες συνεργασίες. Οι συνεργασίες θα έχουν νόημα αν έχουν προγραμματικές συγκλίσεις και ιδεολογικό μπούσουλα. Με στόχο πάντα το πολτικό υποκείμενο και τα προβλήματα του ελληνικού λαού. Αν είναι απλώς για να αντιμετωπίσουν ευκαιριακά τον εκλογικό νόμο είτε τις δημοσκοπικές διαπιστώσεις όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα αλλά θα γεννήσουν πολλά περισσότερα". (Κώστας Ασλάνης, πρώην δήμαρχος Ηρακλείου)

Πιθανή: "Βεβαίως είναι πιθανή η συνεργασία ΝΔ - ΛΑΟΣ εφόσον θα υπάρξει κάθαρση στην κυβερνώσα παράταξη. Γιατί σήμερα η χώρα κυβερνάται από μία ομάδα, η οποία δεν έχει καμμία σχέση με τη δημοκρατία, με τους θεσμούς και τους δημοκρατικούς οργανισμούς και τους νόμους". (Αντώνης Ιερωνυμάκης, στέλεχος ΛΑΟΣ)

Δε θα χρειαστεί: "Εγώ πιστεύω ότι λόγο του Δ' ΚΠΣ και της εφαρμογής του, δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με κανένα κόμμα. Εκτιμώ πάντως ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα αυτοδυναμίας. Πιστεύω ότι στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα και θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δεν μπορεί η ΝΔ να συνεργαστεί ούτε με τον Καρατζαφέρη, ούτε με άλλο κόμμα και βέβαια όυτε με το ΠΑΣΟΚ. Δεν βλέπω επίσης το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα. Δεν αποκλείω πάντως τις συνεργασίες μεμονωμένων βουλευτών, οι φωνές των οποίων θα ταιριάζουν με τη ΝΔ. Οι βουλευτές μπορεί να φύγουν. Συνεργασίες μεταξύ κομμάτων δεν βλέπω". (Πρίαμος Ιερωνυμάκης, στέλεχος ΝΔ)

Σύγκλιση: «Οι εκλογές έγιναν πριν από 11 μήνες και είναι αδιανόητο να μιλάμε πάλι για πρόωρες εκλογές. θεωρώ ότι υπάρχει μεθόδευση και στη σεναριολογία που θέτει τα ζητήματα των συνεργασιών των κομμάτων. Πιθανή συνεργασία εγώ βλέπω ανάμεσα στη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, αν η ΝΔ έρθει ξανά πρώτο κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ, όχι βέβαια στη λογική που θέλει η άλλη Αριστερά, αλλά σε ένα επίπεδο σύγκλισης σε προγραμματικά δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ για να μπει στη λογική των συνεργασιών θα πρέπει να είναι πρώτο κόμμα». (Γιάννης Σκουλάς, βουλευτής ΠΑΣΟΚ.)

Όχι σε συνεργασία: «Δεν θέλω και δεν μου αρέσουν τα σενάρια. Αν μπω και εγώ μέσα στη σεναριολογία και κάνω υποθέσεις θέλω μόνο να πω ότι σε ό,τι με αφορά αν η ΝΔ συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ θα πάρω τα μπογαλάκια μου και θα πάω σπίτι μου. Το ίδιο θα κάνω και αν συνεργαστεί με το ΛΑΟΣ. Αν θέλει ο κύριος Αλογοσκούφης ας συνεργαστεί αυτός με το ΠΑΣΟΚ». (Κώστας Μπαντουβάς, βουλευτής ΝΔ)

Ερχόνται αλλαγές: "Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ είναι αντιδεξιός. Ως εκ τούτουδεν βλέπω καμία προοπτική συνεργασίας με τη ΝΔ. Δεν θα τολμήσει κανείς να το κάνει αυτό. Αυτό που όλοι ευχόμαστε, αν και το βλέπω δύσκολο είναι να αποκτήσει η αριστερά αμπιστοσύνη και να πάμε σε ένα κόμμα συνασπισμού που θα έχει κέντρο και βάση και τις αριστερές δυνάμεις που θα προσέλθουν για να γίνει μια κεντοαριστερά κυβέρνηση. Θα είναι το ιδανικό για τον τόπο. Θα αλλάξουν πολλά πράγματα με τελικούς αποδέκτες τους πολίτες". (Κώστας Καμπανός, αντιδήμαρχος Ηρακλείου)

Ιδεολογικη βάση: "Προσωπικά θα απέκλεια κάθε ενδέχομενο συνεργασίας με τη ΝΔ. Δεν το συζητάμε. Όσοι θέτουν τέτοια ζητήματα εκπροσωπούν άλλου είδους συμφέροντα, είτε πολιτικά έιτε οικονομικά. Υπάρχουν μεγάλες ιδεολογικές διαφορές με τη δεξιά, όσο και αν ορισμένα ΜΜΕ προσπαθούν μεθοδευμένα να παρουσιάσουν ότι δεν υφίστανται διαφορές. Το μόνο που θα έβλεπα ως νέος άνθρωπος είναι μια προοδευτική συμμαχία. Βασικός βέβαια στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να είναι πρώτο και αυτοδύναμο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν θα απέκλεια μια συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ πιθανή βέβαια είναι και η συνεργασία ΝΔ - ΛΑΟΣ". (Γιάννης Ραψομανίκης, Μέλος Ε.Α. Νεολαίας ΠΑΣΟΚ)

Το πρόβλημα: "Όποιος δεν έχει δουλειά ασχολείται με....όταν ένας προπονητής σε μια ομάδα έχει πρόβλημα λειτουργεί ανάλογα με το ποιος παίκτης του τραυματιστεί και αλλάζει παίκτη. Στο πολιτικό σύστημα πρέπει να δούμε τους τραυματισμούς. Πιο πιθανό εγώ πάντως βλέπω τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού. Όπως και της ΝΔ με το ΛΑΟΣ. Επειδή όμως τα πράγματα μπορεί να ζοριστούν μην αποκλείετε να γίνει αυτό που είπε ο κ. Αλογοσκούφης. Έχουμε τα παραδείγματα της Ιταλίας και της Γερμανίας. Αυτό που αποκλείουμε είναι τη συνεργασία του ΚΚΕ με κάποιο από τα τέσσερα αυτά κόμματα. Είναι σαν να απλώνεις σταφίδα και μετά να πας αμοναχός σου να βρέχεις από κάτω". (Κώστας Ξυλούρης, στέλεχος ΚΚΕ)

Απίθανη: "Δεν βλέπω πιθανή καμία συνεργασία ανάμεσα στα κόμματα. Δεν πρέπει αυτή τη στιγμή να συζητάμε για τέτοια θέματα. Για το ΠΑΣΟΚ ο στόχος είναι η νίκη στις ευρωεκλογές και στις επόμενες εθνικές εκλογές. Στόχος μας είναι η αυτοδυναμία. Όλη αυτή η συζήτηση δεν έχει να προσφέρει τίποτα στο ΠΑΣΟΚ και στην κοινωνία γενικότερα". (Κώστας Βαρδαβάς, μέλος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου)

Τα κοινά: " Το πιο πιθανό είναι να βρεθούν μαζί τα κόμματα τα οποία έχουν πολλά κοινά. Κατά τη δική μας άποψη τα περισσότερα κοινά έχουν ΛΑΟΣ - ΝΔ, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έχουν τα περισσότερα κοινά στην πολιτική. Θα μπορούσε να πει κάποιος βάζεις στο ίδιο τσουβάλι το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ; Πολιτικά ναι, απαντούμε. Έχουν διαφορετική προέλευση αλλά πολιτικά βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Έγινε στη Γερμανία, δεν θα μας εκπλήξει να το δούμε και εδώ". (Σωτήρης Ματζάνης, γραμματέας Νομαρχιακής Συνασπισμού)


Ανησυχούν για το τι τους ξημερώνει: Αδιάφοροι και παράλληλα ενοχλημένοι χωρίς να κρύβουν την ανησυχία τους για το τι τους ξημερώνει, εμφανίζονται οι απλοί πολίτες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν ότι η σεναριολογία εξυπηρετεί μόνο τους πολιτικούς και τα συμφέροντα των κομμάτων που εκπροσωπούν. Στις απόψεις που καταθέτουν στην «Τόλμη» πολλοί μιλούν απαξιωτικά για τους πολιτικούς συνολικά, κάνουν τις εκτιμήσεις, οι περισσότεροι ανάλογα με τα πολιτικά τους πιστεύω, αλλά εκφράζουν την αγωνία τους για το αύριο των ίδιων και κυρίως των παιδιών τους. Ορισμένοι πάντως δεν διστάζουν να τοποθετηθούν υπέρ συγκεκριμένων συνεργασιών ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, ενώ άλλοι αποκλείουν το ενδεχόμενο οι επόμενες εκλογές να μην δώσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οι τοποθετήσεις τους, πάντως, παρουσιάζουν έτσι ή αλλιώς ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Δημήτρης Βάμβουκας: «Μοναχοί τα τρώνε κάθε φορά. Αν θα συνεργαστούν θα τα τρώνε μαζί. Προς όφελος μονό των πολιτικών θα είναι όποια συνεργασία και αν θα κάνουν. Και με το διάολο να συνεργαστούνε θα κάνουν τη δουλειά τους».

Γιάννης Σαββάκης: «Πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση που να έχει αυτοδυναμία. Δεν μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα κυβερνήσεις συνεργασίας. Καθένας σε μια τέτοια περίπτωση θα τοποθετείται για το κόμμα του. το σωστό θα ήταν να συμβιβαστούν όλοι και να κοιτάξουν το καλό της Ελλάδας, γιατί έχουν διαλύσει τα πάντα. Στενοχωρούμε για όλα αυτά. Ήμουν στην Εθνική Αντίσταση έχω ζήσει τον Εμφύλιο και βλέπω ότι η κατάσταση χειροτερεύει κάθε μέρα. Όλος ο κόσμος έχει τόσα οικονομικά προβλήματα και αυτοί τρώγονται».

Πέτρος Καλόγερος: «Εγώ είμαι ΝΔ και δεν θέλω συνεργασία με κανένα. Τώρα δεν μπορούν να τα βρουν και θα τα βρουν μετά; Συμφωνώ μόνο να συνεργαστούμε με το ΛΑΟΣ. Ο Καρατζαφέρης δεν ρίχνει τη ΝΔ».

Νίκος Καλλέργης: «Όλα αυτά που ακούμε καθημερινά εμένα δεν μου λένε τίποτα. Τα πράγματα δεν πάνε καλά και όλος ο κόσμος ανησυχεί. Βλέπω πάντως πολύ πιθανό το σενάριο συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως και τη συνεργασία ανάμεσα στη ΝΔ και το ΛΑΟΣ. Απίθανη είναι πιστεύω η συνεργασία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω πάντως ότι όταν ο κόσμος πάει στην κάλπη δεν αλλάζει εύκολα. Κάποιοι είναι δυσαρεστημένοι και κάποιοι αναποφάσιστοι. Εκτιμώ πάντως ότι θα έχουμε και πάλι αυτοδύναμη κυβέρνηση όποια και αν είναι αυτή. Δεν βλέπω εύκολα συνεργασίες».

Μανόλης Δασκαλάκης: «Έχουμε βαρεθεί να τους ακούμε. Εγώ είμαι αγρότης και με απασχολεί που κάθε χρόνο μου μετρούν τα αμπέλια και τις ελιές και μου κόβουν κάθε φορά και ένα στρέμμα, μου κόβουν από την επιδότηση… Τώρα με τις συνεργασίες τους, εξαρτάται από τα συμφέροντα τους…».

Γιάννης Φραγκομανολάκης: «Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση η ΝΔ να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Είναι τα δύο άκρα αντίθετα. Εγώ είμαι νεοδημοκράτης και αν δω ότι θα συνεργαστεί το κόμμα μου με την αριστερά δεν ψηφίζω ΝΔ. Ο κόσμος έχει προβλήματα και δεν τον νοιάζει τι θα κάνουν οι πολιτικοί μας και ποιοι θα συνεργαστούν με ποιους».
Πηγή: Η ΤΟΛΜΗ - 7/8/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: