Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ

Αθήνα, 27 Ιουλίου 2008

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Εδώ και αρκετά χρόνια η χώρα μας στενάζει κάτω από την Διακυβέρνηση της συντηρητικής νέο-δεξιάς του Κώστα Καραμανλή. Ο λαός μας αντιμετωπίζει μια πολιτική, χωρίς στόχους και χωρίς σχέδιο που να δίνει προοπτική στην χώρα και ελπίδα στον κάθε έλληνα και ελληνίδα.

Ζούμε μια διακυβέρνηση που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα της οικονομικής και κοινωνικής ελίτ, αλλά και πολυεθνικών κέντρων οικονομικής εξουσίας, και που συρρικνώνει καθημερινά τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα της πλειοψηφίας των πολιτών.

Σήμερα μπορούμε να μιλάμε με όρους πραγματικότητας για την επικράτηση μιας νέας φτώχιας, για συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, για νέο κύμα εγκατάλειψης της υπαίθρου και μετανάστευσης, για αναβίωση του κράτους της δεξιάς, για δικαιοσύνη «κολυμπήθρα του Σιλωάμ», για εξαρτημένη και άνευρη εξωτερική πολιτική, για συστηματικό “πλιάτσικο” εις βάρος της δημόσιας περιουσίας.

Όλα τα παραπάνω επιχειρείται να καλυφθούν από ένα πέπλο επικοινωνιακών τρικ, δηλώσεων υπουργών, που περιγράφουν μια αόρατη πραγματικότητα, και επιτηδευμένων θεατρικών εμφανίσεων του “γκαλοπικά” -πάντα- «καταλληλότερου» Κώστα Καραμανλή.

Καλύπτονται από ένα πέπλο σιωπής και μεθοδευμένων αποκαλύψεων που δημιουργούν σύγχυση και αντικρουόμενες συμψηφιστικές εντυπώσεις για ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο. Κυρίαρχο ρόλο στα παραπάνω έχουν και τα δελτία «ειδήσεων» που έχουν αναγορεύσει την παραπολιτική σε πολιτική και την παραφιλολογία-παρασκήνιο των διαδρόμων σε είδηση. Τα σενάρια σε πραγματικότητα και την “καθημερινότητα” σε εμπόριο και τηλεθέαση!

Αυτή την περίοδο –λίγο πριν τα μπάνια του μισού ελληνικού λαού- εμείς, οι οργανωμένοι νέοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και δη τα μέλη του κεντρικού πολιτικού οργάνου της Ν. ΠΑ.ΣΟ.Κ., καλούμαστε να ολοκληρώσουμε την διαδικασία επανίδρυσης της Νεολαίας του Κινήματος.

Η διαδικασία αυτή φαντάζει σε πολλούς ως μια ακόμα οργανωτίστικη αναμέτρηση. Κάποιοι θα επιχειρήσουν να πιστοποιήσουν-κρατήσουν κάποια «εκλογικά σκήπτρα». Άλλοι θα επιχειρήσουν να ανακτήσουν έδαφος, μετά από κάποια ατυχή αποτελέσματα. Κάποιοι άλλοι θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν μια «ευνοϊκή αφετηρία» και κάποιοι άλλοι να δικαιώσουν προσδοκίες κάθε λογής κομματικών γραφείων και «πρωτοκλασάτων» στελεχών.

Αλήθεια, αυτό το πνεύμα θέλουμε να κυριαρχήσει στην επικείμενη συνεδρίαση μας; Αυτό θεωρούμε ότι προσδοκά από εμάς η νεολαία της πατρίδας μας, που εύσχημα ονομάζεται «γενιά των 700 €» ή γενιάς χωρίς ελπίδα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
είναι προφανές ότι δεν μας ταιριάζει μια τέτοια εικόνα. Είναι προφανές ότι δεν μας ταιριάζει μια τέτοιας μορφής πολιτικής δράσης. Η νέα αφετηρία της Ν. ΠΑ.ΣΟ.Κ., που εμπιστεύτηκαν και σε εμάς χιλιάδες νέοι άνθρωποι, οφείλει να δικαιώσει τις προσδοκίες και να εμπνεύσει μια νέα γενιά μη προνομιούχων.

Οφείλουμε να οργανώσουμε όχι μια ακόμα εσωκομματική αναμέτρηση, αλλά μια πολιτική διαδικασία που θα θέσει τις βάσεις για το ξαναζωντάνεμα του Κινήματος μας. Για την επαναφορά της πολιτικής στο προσκήνιο. Για την υπεράσπιση και την αναβάθμιση των δημοσίων αγαθών. Για μια διαφορετική ισορροπία μεταξύ οικονομίας και κοινωνικών αναγκών.

Η προσεχής συνεδρίαση οφείλει να σημαδευτεί όχι από αντεγκλήσεις, απολιτικές αντιπαραθέσεις, και ξεκαθάρισμα παλιών ή πρόσφατων «λογαριασμών». Καθένας από εμάς πρέπει να συμβάλει καταθέτοντας τις σκέψεις του για την αναγέννηση της οργανωμένης νεολαίας μας, για την επανασύνδεση της με τον νέο προβληματισμένο πολίτη σε κάθε μαζικό-εργασιακό χώρο, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό.

Όλοι μαζί, ανεξάρτητα από το παρελθόν που μπορεί να χωρίζει, οφείλουμε να συνθέσουμε το μέλλον που μας ενώνει. Ένα μέλλον στο οποίο εμείς καλούμαστε να αναζωπυρώσουμε την ελπίδα, να αναθερμάνουμε το ενδιαφέρον των πολιτών για τα κοινά, να ξανακάνουμε τις αριστερές ιδέες ελκτικές –όχι ως περιτύλιγμα ή ανεδαφική ρητορεία- ως μια νέα ολοκληρωμένη και στοχευμένη πολιτική πρόταση.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
το μέλλον που μας ενώνει οφείλει να χτιστεί στη βάση μια πραγματικής πολιτικής ενότητας. Οφείλει να έχει σαν στόχο την απαλλαγή του πολιτικού συστήματος και της δημοκρατίας μας από νοοτροπίες, αλλά και πρόσωπα, θεσμούς και εξουσίες, που δεν υπηρέτησαν και που δεν υπηρετούν το δημόσιο πολιτικό, κοινωνικό και εθνικό συμφέρον.

Ένα μέλλον που θα στοχεύει σε ένα βαθύ μετασχηματισμό της κοινωνίας μας και σε ένα ουσιαστικό εκδημοκρατισμό του κράτους. Ένα μέλλον που θα αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως δημόσιο αγαθό και ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και ποιότητας ζωής.

Ένα μέλλον που θα μετασχηματίζει και θα εξανθρωπίζει την παγκοσμιοποίηση, θέτοντας κανόνες στις οικονομικές συναλλαγές και το εμπόριο και βάζοντας τον άνθρωπο, τις ανάγκες του και την αξιοπρέπεια του στο επίκεντρο.

Απαραίτητη συνθήκη, αλλά όχι αυτοσκοπός, για τα παραπάνω, είναι η συγκρότηση μιας νέας λαϊκής-κοινωνικής πλειοψηφίας στην χώρα μας, που θα εμπιστευτεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μιας πλειοψηφίας που πρέπει να επεκταθεί και στην Ευρώπη, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, οδηγώντας στην ανατροπή της δεξιάς σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική.

Ο ρόλος της γενιάς μας είναι κρίσιμος σε αυτή την προσπάθεια. Ο ρόλος της νέας Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του αναγεννημένου ΠΑ.ΣΟ.Κ., που κλείνει σύντομα 34 χρόνια ζωής, είναι καταλυτικός.

Με αυτούς τους προβληματισμούς και στόχους καλούμε τις συντρόφισσες και τους συντρόφους της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Ν. ΠΑ.ΣΟ.Κ. να συμμετάσχουν στην επικείμενη συνεδρίαση. Με αυτό το σκεπτικό θεωρούμε δευτερεύουσας και ήσσονος σημασίας διάφορα ζητήματα οργανωτικής φύσης, τα οποία αναδεικνύουν πολιτική αδυναμία, φοβικότητα και προσκόλληση σε νοοτροπίες του παρελθόντος.

Η νέα Ν. ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει να στηριχτεί σε ένα νέο ήθος και μια διαφορετική νοοτροπία και αντίληψη για την συμμετοχή και την εθελοντική προσφορά. Είναι ζήτημα προσωπικής ευθιξίας και πολιτικής ωριμότητας του κάθε συντρόφου να κατανοήσει ότι οι πολλαπλοί ρόλοι δεν εξυπηρετούν την ανάγκη για συστράτευση-ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του Κινήματος, ενώ παράλληλα οδηγούν σε υπερσυγκέντρωση εξουσιών, αναποτελεσματικότητα και χειραγώγηση στελεχών και οργάνων.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, ας κάνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μια νέα αρχή που να υπηρετεί τις ιδέες μας, την ιστορία μας, και τις ανάγκες του λαού μας. Μια νέα αρχή που να υπηρετεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την Ελλάδα.

Αγκανάκης Παναγιώτης, μέλος Ε.Α. Ν. ΠΑ.ΣΟ.Κ. – αντιπροσωπεία Π.Α.Σ.Π. Α.Ε.Ι.
Κορνελάκη Ελισσάβετ, μέλος Ε.Α. Ν. ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ραψομανίκης Γιάννης, μέλος Ε.Α. Ν. ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Σαμιωτάκης Αντώνης, μέλος Ε.Α. Ν. ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Στειακάκης Ζαχαρίας, μέλος Ε.Α. Ν. ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Γραμ. Νομ. Δικτύου Ηρακλείου Ν. ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: