Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ.


"Συντρόφισσες και σύντροφοι, Νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ, νέες και νέοι απ' όλη την Ελλάδα, σήμερα, είναι η δική σας ώρα.

Η ώρα να γράψετε εσείς τη δική σας σελίδα στην ιστορία του Κινήματός μας. Ένα Κίνημα για το οποίο είμαστε περήφανοι. Περήφανοι για τις αξίες του Κινήματος, περήφανοι για την ιστορία του Κινήματος, περήφανοι για το έργο του Κινήματος, περήφανοι ακόμα περισσότερο για τους αγώνες του Κινήματος.

Ένα Κίνημα, που δεν ηττάται από την αθλιότητα, την απάθεια και την αδιαφορία που θέλει να επιβάλει η συντήρηση. Ένα Κίνημα, που δεν θα αφήσει την πατρίδα έρμαιο στα χέρια κάποιων μεγάλων, ισχυρών συμφερόντων ή κομμάτων, που δεν έχουν το θάρρος, τη βούληση, το σθένος να αντισταθούν, και υποκύπτουν, και συμβιβάζονται, και εξαρτώνται, και εξυπηρετούν, όχι το γενικό καλό, αλλά τα ειδικά συμφέροντα και τους «ημέτερους».

Ήρθε η ώρα να γράψετε τη δική σας σελίδα για ένα Κίνημα που ιδρύθηκε με βάση τα οράματα γενεών, την ιστορία αγώνων, αλλά και αξίες που ξεπερνούν τις εποχές. Και οι αξίες μας, που αποτυπώθηκαν όπως αποτυπώθηκαν την 3η του Σεπτέμβρη του 1974 με αρχηγό τον Ανδρέα Παπανδρέου, είναι αξίες διαχρονικές, αξίες που μας εκφράζουν όλους.

Πρώτο μήνυμά μας είναι ότι ήρθε η ώρα της Νεολαίας, που λέει ένα βροντερό όχι σε όλους εκείνους που στερούν την ελπίδα από τον Ελληνικό λαό και την πατρίδα μας. Ένα βροντερό όχι, που λέει όλο το ΠΑΣΟΚ.

Λέμε όχι σ’ αυτούς που στερούν τη νέα γενιά από την έννοια της δημοκρατίας, της αξιοκρατίας και της συμμετοχής, σε εκείνους που συντηρούν την ανομία, που συγκαλύπτουν τη μίζα, που φοβούνται την αλήθεια, που εξευτελίζουν θεσμούς, από τη Δικαιοσύνη μέχρι τις Ανεξάρτητες Αρχές, από το Κοινοβούλιο μέχρι την Αυτοδιοίκηση, που δεν θέλουν το φως, που καταρρακώνουν παντού το αίσθημα της δικαιοσύνης για κάθε πολίτη.

Λέμε όχι, ένα βροντερό όχι, σ’ αυτούς που στερούν το δικαίωμα στη γνώση και στην ισότιμη πρόσβαση από τη νέα γενιά. Μια ολόκληρη γενιά φοιτητών -θύμα ενός συστήματος παιδείας χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς έμπνευση, χωρίς όραμα, χωρίς επιλογές, με μια προσπάθεια να γίνει η παιδεία, πεδίο άκρατης κερδοσκοπίας και ταξικής αντιμετώπισης, που περιθωριοποιεί τη μεγάλη πλειοψηφία της νέας γενιάς της χώρας μας.

Λέμε ένα βροντερό όχι σε όλους αυτούς που στερούν την οικονομική προοπτική, την προοπτική του νέου να φτιάξει μια οικογένεια με οικονομική αυτονομία. Δηλαδή, λέμε όχι σ’ αυτούς που φτιάχνουν μια γενιά νέων εργαζομένων με μισούς μισθούς, μισά δικαιώματα, μισή ζωή.

Λέμε όχι σ’ αυτούς που στερούν βασικά δικαιώματα και δημιουργούν τη νέα γενιά της ανεργίας, των Delivery, της υπερεκμετάλλευσης. Λέμε όχι σ’ αυτούς που στερούν τη νέα γενιά από την αξιοπρέπειά της και την θέλουν μια γενιά νέων που θα εξαρτάται και θα τρέχει σε διάφορους παράγοντες, θα εξαρτάται από τις ορέξεις οποιουδήποτε κομματικού παράγοντα, που αγοράζει και πουλάει ψυχές, που πουλάει προστασία για να εκβιάσει συνειδήσεις.

Λέμε ναι σ’ αυτή τη γενιά, στη γενιά που είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει και να κερδίσει την ελπίδα και το δικαίωμα στο μέλλον και στο όνειρο. Και αυτή η γενιά είναι η δική σας γενιά, είναι η γενιά που βρίσκεται εδώ, είναι αυτή η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, που η νεολαία της χώρας μας περιμένει να είσαστε δίπλα της, στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς, στο Πανεπιστήμιο, στα ΤΕΙ, στο χωράφι, παντού όπου ζει, όπου δημιουργεί και όπου προβληματίζεται.

Το δεύτερο μήνυμα είναι επίσης ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Είναι το μήνυμα που φέρνει το ΠΑΣΟΚ και η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, ότι υπάρχει άλλος δρόμος, ότι κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει την ελπίδα, ότι κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει την άλλη επιλογή, ότι κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει από το να αλλάξουμε τη χώρα, να σταματήσουμε τον κατήφορο της ασυδοσίας, της αυθαιρεσίας, της ακρίβειας, της αναξιοκρατίας, της αδιαφάνειας, της ανεργίας, της κοινωνικής αδικίας, της οικονομικής ανισότητας, της απαξίωσης των θεσμών, του κράτους πρόνοιας, των αξιών μας, της απαξίωσης τελικά της Ελλάδας, της πατρίδας.

Και δεν θα σταματήσουμε. Και δεν θα μας σταματήσει τίποτα απολύτως. Προχωράμε ασυμβίβαστα για τον Έλληνα και την Ελληνίδα, για την Ελλάδα χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς δουλείες, χωρίς να βάζουμε νερό στο κρασί μας. Με μόνο γνώμονα το συμφέρον του πολίτη και της πατρίδας. Σας θέλω σ' αυτόν τον αγώνα μαζί μου. Σας θέλουμε μαζί μας για την αλλαγή, μια αλλαγή που ενώνει τις δυνάμεις της προόδου της χώρας μας, που δεν κατατεμαχίζει, αλλά συνθέτει, δυναμώνει τη φωνή του πολίτη, μέσα από μια πρόταση, τόσο ρεαλιστική, όσο και οραματική.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, υπάρχει άλλος δρόμος. Και στην Ελλάδα που οραματιζόμαστε, η άλλη πολιτική θα είναι κυρίαρχη. Θα βάλει ξανά τη χώρα μας στο δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, μιας ανάπτυξης πράσινης, που αξιοποιεί και σέβεται το περιβάλλον, τις νέες τεχνολογίες, τις νέες εναλλακτικές μορφές ενέργειας, διότι αυτή είναι προϋπόθεση για τη σωτηρία του πλανήτη, για την επιβίωση των επόμενων γενεών, για μια ανταγωνιστική Ελλάδα σε ένα διεθνές οικονομικό στερέωμα, που προϋποθέτει όμως με τη σειρά της υπηρεσίες και προϊόντα ποιότητας, μια Ελλάδα των αξιών, μια κοινωνία των αξιών.

Προϋποθέτει την Ελλάδα της παιδείας, την Ελλάδα της έρευνας, την Ελλάδα της γνώσης, την Ελλάδα που επενδύει στο βασικό πλεονέκτημά της, που είναι το ανθρώπινο δυναμικό, στην παραγωγή, στην ποιότητα, στην παιδεία παντού, για τη συμμετοχή, για την καινοτομία, για τη δημιουργία.

Προϋποθέτει την Ελλάδα της αλληλεγγύης, μια αλληλεγγύη που επιτρέπει στον καθένα να αισθάνεται ασφάλεια, σιγουριά, να παίρνει πρωτοβουλίες, να μην φοβάται, να μην φοβάται το περιθώριο, να μην φοβάται το μέλλον. Να αισθάνεται σιγουριά σε μια κοινωνία συνοχής. Μια κοινωνία πρόνοιας, μια κοινωνία ανθρωπιάς, που υπερασπίζεται και εγγυάται τα κοινωνικά δικαιώματα όλων στην υγεία, στη σύνταξη, στην παιδεία, στην περίθαλψη, στην ποιότητα του περιβάλλοντος και δεν κοιτά να λειτουργήσει όπως λειτουργεί σήμερα η νεοσυντήρηση, μοιράζοντας προνόμια στους λίγους.

Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μας στην κοινωνική πολιτική. Αυτοί μιλούν για προνόμια για τους λίγους. Εμείς μιλάμε για δικαιώματα όλων. Κι αυτό προϋποθέτει μια οικονομική και φορολογική πολιτική δίκαιης αναδιανομής του πλούτου που παράγεται στη χώρα μας, υπέρ των μεσαίων και φτωχότερων τάξεων.

Προϋποθέτει τους ενεργούς πολίτες, πολίτες που μπορούν να συμμετάσχουν, μέσα από μια ισχυρή Αυτοδιοίκηση, μέσα από θεσμούς δημοκρατίας, μέσα από έναν πολιτικό πολιτισμό -συμμετοχικό, δημιουργικό, αλλά και προστασίας των δικαιωμάτων- που δίνει φωνή στον πολίτη για να μπορεί να διεκδικεί, να μπορεί να αποφασίζει, να μπορεί να εγγυάται το μέλλον του.
Γι' αυτό λέμε ότι, προϋπόθεση για μια τέτοια Ελλάδα, είναι να πούμε ένα μεγάλο όχι στη λογική της φθηνής εργασίας και της ανασφάλειας. Γι' αυτό λέμε όχι στη νεοσυντηρητική πολιτική, που είναι υπεύθυνη για τη γενιά των 700 ευρώ, για τη γενιά, επίσης, της μετανάστευσης, που είναι μακριά από την Ελλάδα.

Γι' αυτό λέμε ότι, προϋπόθεση για μια τέτοια Ελλάδα, είναι να δώσουμε στους εργαζόμενους σιγουριά, ασφάλεια. Να προχωρήσουμε σε γενναία αναδιανομή του πλούτου υπέρ των αδυνάτων, να χτυπήσουμε την ακρίβεια, να χτίσουμε το ισχυρό κράτος πρόνοιας. Γι' αυτό λέμε, εμείς, οι σοσιαλιστές, εμείς οι δημοκράτες, ότι η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη δεν είναι σε αντίθεση με την ανάπτυξη, αλλά είναι το πρώτο θεμέλιο για μια σύγχρονη ανάπτυξη της χώρας μας.

Γι' αυτό λέμε εμείς, οι σοσιαλιστές και δημοκράτες, ότι θεμέλιο της ανάπτυξης είναι και η ριζική αλλαγή του κράτους, η αποκέντρωση, η δημιουργική συμμετοχή του πολίτη. Πυλώνας της δημοκρατίας και σ' αυτό, σ' αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για να κάνουμε αυτό το όραμα πραγματικότητα, είναι ο δικός σας ρόλος.

Ο ρόλος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ είναι καθοριστικός. Εσείς θα εμπνεύσετε, εσείς θα παλέψετε, εσείς θα νικήσετε. Πάντα με σεβασμό στα δικαιώματα του νέου και της νέας. Πάντα με σεβασμό στις ανάγκες, στα προβλήματά του, στα όνειρά του, στο δικαίωμα να ονειρεύεται, για να ισχύσει επιτέλους στη χώρα μας το αυτονόητο, να λειτουργούν οι θεσμοί, να λειτουργούν οι υπηρεσίες, η Δικαιοσύνη, το κράτος.

Να προστατεύουν τα δικαιώματα του πολίτη, της νέας γενιάς ιδιαίτερα, και όχι να τα αφαιρούν, να τα στερούν, όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση. Ένα κράτος που θα δουλεύει για τον πολίτη, για την υποστήριξή του, για την ανάπτυξή του.

Κι εγώ, σας θέλω, εμείς σας θέλουμε, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προστασία του ελληνικού νοικοκυριού από τους μεσάζοντες, από τα αρπαχτικά της αισχροκέρδειας, τα καρτέλ της ολιγαρχίας, την εκμετάλλευση, αλλά και ιδιοποίηση του δημοσίου πλούτου από τους λίγους.

Σήμερα, έχουμε ένα κόμμα στην ηγεσία της χώρας, το οποίο ιδιοποιείται ωσάν να είναι φέουδό της το κράτος, μια κυβέρνηση που βλέπει απλώς, τον πλούτο που παράγεται στη χώρα μας να μοιράζεται στους «ημέτερους» και ισχυρούς. Γι’ αυτό σας χρειαζόμαστε, σας χρειάζεται η Ελλάδα σε αυτόν τον αγώνα για να απαλλάξουμε την ελληνική οικογένεια από ένα σύστημα παιδείας αναχρονιστικό, στείρο, κλειστοφοβικό και μονοδιάστατο.

Σας χρειαζόμαστε για να απαλλάξουμε με τον αγώνα μας τον Έλληνα από την ανεργία και την ανασφάλεια, από το άγχος της απόλυσης, από την αγωνία για το αύριο, ώστε να έχουν όλοι δικαίωμα σε μια δουλειά με αξιοπρέπεια, μια εργασία δημιουργική, με ορίζοντες, με μέλλον, με προοπτική, με σιγουριά.

Σας θέλω, σας χρειάζομαι, σας χρειαζόμαστε σε αυτόν τον αγώνα, διότι η αλλαγή που θα γίνει πρέπει να είναι δική σας αλλαγή, με την δική σας προτάσεις, μέσα από δικιά σας σφραγίδα, όχι μόνο για το μακρινό μέλλον, όχι μόνο για το αύριο, αλλά και για το σήμερα της Ελλάδας. Και σας ξέρω, σας έχω δει να αγωνίζεστε, να διεκδικείτε, να απαιτείτε, να συμμετέχετε και να κερδίζετε.

Δεν αξίζει σε κανέναν η παραίτηση, ούτε η αδιέξοδη διαμαρτυρία. Εμείς παλεύουμε για μια μεγάλη αλλαγή. Και τώρα είναι η ώρα να παλέψουμε για την αξιοπρέπεια και την περηφάνια του Ελληνικού λαού, για την αισιοδοξία που έχει χαθεί. Είναι δική σας η ώρα. Και είναι ώρα για αλλαγή στην Ελλάδα.

Το τρίτο μήνυμα. Δικό σας είναι το μέλλον, δικό σας είναι και το σήμερα και το αύριο. Μην περιμένετε άλλο. Διανύσατε μεγάλο δρόμο για να φτάσετε εδώ όπου είστε σήμερα ως Νεολαία ΠΑΣΟΚ.

Συνέβησαν πολλά σε αυτή την πορεία, που μας πήγαν και χρονικά πίσω. Αν έγιναν λάθη, και έγιναν λάθη, οφείλονται στο γεγονός ότι οι παλαιότερες γενιές θελήσαμε να σας κάνουμε γέρους σε μικρή ηλικία. Γι αυτές τις γενιές ζητώ συγνώμη. Αλλά σήμερα δεν έχει πια καμιά σημασία να κοιτάμε πίσω. Κοιτάμε μπροστά, πάμε μπροστά. Οι νέοι και οι νέες της πατρίδας μας περιμένουν. Περιμένουν να τους εμπνεύσετε, να τους οργανώσετε, να τους ξεσηκώσετε.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι η δική σας ώρα. Είναι η ώρα να σφραγίσετε με τα δικά σας θέλω το σήμερα και το αύριο του τόπου. Δεν σας δίνουμε μόνο χώρο και δυνατότητα συμμετοχής, σας προσκαλώ και σας προσκαλούμε, σας προκαλούμε αν θέλετε, να αναλάβετε πρωτοβουλίες.

Κι αυτό απαιτεί μια ανατροπή στην πολιτική και μια επανάσταση πολιτιστική. Μην μιμηθείτε τα χειρότερα των παλαιότερων, αξιοποιείστε τις καλύτερες των παραδόσεών μας, αυτές που πάντα εμπνέουν το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, αυτές που ενέπνευσαν γενιές και γενιές, αυτές που ενέπνευσαν τις μεγάλες αλλαγές του 1974, του 1981, τις μεγάλες αλλαγές που καταφέραμε στη χώρα μας.

Πετάξτε στα αζήτητα τη λογική που θέλει την εξουσία για την εξουσία, τις πελατειακές σχέσεις και το ρουσφέτι, την αφομοίωση από τον κρατισμό και τον κυβερνητισμό, την κατάχρηση της εξουσίας. Αρνηθείτε να δείτε το κόμμα ως αυτοσκοπό, αντί για μέσο που υπάρχει για να υπηρετεί το γενικό καλό.

Περιφρονήστε τους επαγγελματίες εξουσιαστές και τον θλιβερό κυνισμό τους, ότι "όλα είναι απλώς ένα παιχνίδι εξουσίας". Όχι κύριοι, δεν είναι όλα ένα παιχνίδι εξουσίας, είναι η δυνατότητά μας να αναδείξουμε αξίες, όραμα, να εμπνεύσουμε και, τελικά, να αλλάξουμε πραγματικά τη χώρα. Και μπορούμε.

Περιφρονήστε αυτόν που αντικαθιστά την πολιτική με τις ομαδούλες και, τις αξίες με τα «κονέ», που συμπεριφέρεται με αυταρχισμό και δογματισμό απέναντι σε κάθε τι καινούργιο, που αρνείται τη διαφορά ή τις επιλογές, που αποσυνδέεται από το λαό, που πιστεύει ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και νομίζει ότι, με το έτσι θέλω, θα κερδίσει τα πάντα, που κλωτσάει προς τα κάτω και γλείφει προς τα πάνω.

Αγνοήστε αυτόν που περιθωριοποιεί όποιον είναι αδύναμος, τον μετανάστη, το άτομο με αναπηρία, τον φτωχότερο, τον ξένο, τον εξαρτημένο από τοξικές ουσίες, τον άνεργο. Που αποθεώνει τη μαγκιά αντί για τη γνώση, μια μαγκιά ψεύτικη χωρίς κόστος και χωρίς περιεχόμενο.

Αρνηθείτε το «αποδέχομαι» αντί του «σκέπτομαι», το εύκολο αντί της προσπάθειας, ψάξτε για απελευθέρωση και χειραφέτηση, και όχι για μπαμπά και προστάτη. Και σήμερα που το χρήμα, ο καταναλωτισμός, το κέρδος, θεωρούνται οι σύγχρονοι θεοί, εσείς σύντροφοι φωνάξτε μαζί μας ένα μεγάλο «όχι».

Τσακίστε αυτά τα επιχρυσωμένα είδωλα της εποχής και σηκώστε μαζί μας με περηφάνια τις σημαίες με τις ιδρυτικές μας αρχές, αυτές που είναι πάντα επίκαιρες κι είναι σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ. Την αλληλεγγύη, τη συνεχή αναζήτηση, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, την απόρριψη κάθε δογματισμού και αυταρχισμού. Την καταδίκη κάθε μορφής βίας. Τον σεβασμό στην άλλη άποψη. Την προστασία του αδύναμου. Την προστασία του διαφορετικού.

Κάντε τη μάθηση καθημερινή πρακτική, κανόνα τη διαβούλευση. Κάντε δύσκολη τη ζωή στους ηγετίσκους, στους παράγοντες και στους καρεκλοκένταυρους, χειραγωγείστε εσείς τους χειραγωγητές.

Φτιάξτε μιαν άλλη πολιτική, που θα την οδηγούν οι αξίες, και όχι η δίψα της εξουσίας, μια πολιτική που θα είναι η αριστερή δημοκρατική μας κουλτούρα, αυτή χαρακτηρίζει την αριστερή και δημοκρατική κουλτούρα του Κινήματός μας, που θα έχει κεντρικό της στόχο το χτύπημα όλων αυτών των φαινομένων που ζούμε αυτή την εποχή της διαφθοράς, που δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η αυθαιρεσία της εξουσίας και της κλεπτοκρατίας.

Αυτή η πρακτική συνεπάγεται την πελατειακή αντίληψη, την εξαγορά συνειδήσεων, την ανέλιξη χωρίς αρχές και κανόνες, την επικράτηση του νόμου του ισχυρού. Εμείς θέλουμε μια Νεολαία ΠΑΣΟΚ, που δικτυώνεται παντού, που αξιοποιεί όλες τις νέες δυνατότητες, όλες τις νέες τεχνολογίες, ώστε να μπορεί να αγκαλιάσει το σύνολο της προοδευτικής ελληνικής νεολαίας.

Μια οργάνωση, που θα συμπεριλάβει, πέραν των σπουδαστών, το νέο εργαζόμενο, το νέο αγρότη, το νέο επιχειρηματία, το άτομο με αναπηρία, τον μετανάστη. Θέλουμε τη Νεολαία μας να εκπροσωπεί το νέο που αναζητά, που ψάχνεται, που «τα παίρνει» (στο κρανίο), που ερωτεύεται, που επιθυμεί. Εκφράστε αυτή την πλειοψηφία.

Το μήνυμα προς όλους εσάς είναι ένα: Έξω από τα γραφεία και μέσα στην κοινωνία. Όσες πικρίες και αν υπήρξαν, όσες πικρίες και αν θα υπάρξουν, αφήστε τες πίσω, μην αφήσετε τα παλαιότερα να σας ποδηγετήσουν, να σας κυριαρχήσουν. Γυρνάμε σελίδα και δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου και της ενασχόλησης με τα μικρά.

Εσείς όλοι σας, όλοι οι εκλεγμένοι, τα νέα παιδιά, σε τοπικό, νομαρχιακό και κεντρικό επίπεδο, μπείτε στην εμπροσθοφυλακή της μεγάλης αλλαγής. Αυτό ζητάω από τον καθένα σας προσωπικά. Όλοι κρινόμαστε καθημερινά, κρινόμαστε από το πόσο σκεφτόμαστε, εργαζόμαστε, αναπνέουμε και βρίσκουμε λύσεις για τον πολίτη και τα προβλήματά του.

Γι’ αυτό ήταν και θα είναι επίκεντρο του ΠΑΣΟΚ μια δυναμική πορεία, όπου ο νέος, όχι μόνο θα προβληματίζεται, αλλά θα αγωνίζεται για να σπάσει ταμπού, νοοτροπίες, αντιλήψεις και θα ανοίγεται πάντα στο καινούργιο και στο σύγχρονο, στο σοσιαλιστικό και στο δημοκρατικό.

Είμαστε ένα κόμμα, που ξέρει και να διαμαρτύρεται, αλλά που ξέρει και να καταθέτει λύσεις. Είμαστε ένα κόμμα, που ξέρει να αντιστέκεται, αλλά ξέρει και να προτείνει. Είμαστε ένα κόμμα, που ξέρει να οργανώνεται, ξέρει και να χτίζει. Είμαστε ένα κόμμα, που δεν μένουμε στη μιζέρια του όχι, αλλά το όχι το λέμε για να μπορέσουμε να κάνουμε το ναι πραγματικότητα. Είμαστε ένα κόμμα, που εμπιστεύεται τον πολίτη, που εμπιστεύεται τις δυνατότητες της χώρας, που εμπιστεύεται τις δυνατότητες του Ελληνικού λαού.

Διότι αν κάτι μας διαφοροποιεί από την συντήρηση, μια συντήρηση της Δεξιάς, αλλά πολλές φορές και μια συντήρηση που έχει το επίχρισμα των αριστερών φράσεων και ταμπέλες αριστερές, είναι ότι εμείς θεωρούμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Και το έχουμε αποδείξει. Το έχουμε αποδείξει, όταν μας έλεγαν ότι δεν γίνεται, και φτιάξαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Όταν μας έλεγαν ότι, δεν μπορείτε να αποκεντρώσετε τις αρμοδιότητες του κράτους, και φτιάξαμε μια καλύτερη Αυτοδιοίκηση. Όταν μας έλεγαν ότι, δεν μπορείτε εσείς να διεκδικήσετε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και, τους διεκδικήσαμε, τους πήραμε και κάναμε τους καλύτερους Αγώνες. Όταν μας έλεγαν ότι, δεν μπορείτε να βάλετε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, σήμερα, είναι η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όταν μας έλεγαν ότι, δεν μπορείτε να δημιουργήσετε σωστές συντάξεις για τον κόσμο και, καταφέραμε να φτιάξουμε συντάξεις αξιοπρέπειας για τα περήφανα γηρατειά, όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Όταν μας έλεγαν ότι, δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ολοήμερα σχολεία και, όμως, προχωρήσαμε παντού σ? αυτό το νέο θεσμό. Ξέρουμε. Και μπορούμε, όταν θέλουμε. Απέναντι στη συντήρηση που λέει, υπάρχει μόνο ο δρόμος του νεοφιλελευθερισμού, των αγορών, ο μονόδρομος της ισχύος, αλλά και απέναντι σε μια συντηρητική Αριστερά, η οποία λέει, δεν μπορεί να κάνουμε τίποτα, φταίει ο κακός καπιταλισμός.

Άρα λοιπόν, τι κάνουμε; Απάθεια. Εμείς, στην απάθεια της Δεξιάς και στην απάθεια της παραδοσιακής Αριστεράς, λέμε υπάρχει άλλος δρόμος. Και η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ αυτό εκφράζει, αυτό διεκδικεί και αυτό θα υλοποιήσει. Το ΠΑΣΟΚ, αυτό θα αναδείξει στις επόμενες συγκρούσεις, στις επόμενες αναμετρήσεις, στις επόμενες εκλογικές διαδικασίες.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, θα κάνουμε πράξη τον άλλο δρόμο.

Καλή μας δουλειά. Καλό μας αγώνα. Να είστε καλά."

1 σχόλιο:

RODERIKOS είπε...

ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ!!!
Ξ Υ Π Ν Η Σ Τ Ε !!!!!!!!!